Στυλιανίδης: Μην υποτιμήσουμε την κακοκαιρία «Φίλιππος» – Χιονόστρωση ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας

Στυλιανίδης: Μην υποτιμήσουμε την κακοκαιρία «Φίλιππος» – Χιονόστρωση ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας

Κατά την έκτακτη ενημέρωση, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως αύριο αναμένεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού και ιδιαίτερα στην Αττική

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετωπίση της κακοκαιρίας «Φίλιππος» ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Κατά την έκτακτη ενημέρωση, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως αύριο αναμένεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού και ιδιαίτερα στην Αττική. «Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει, επιμένει και αύριο. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Θα κινηθούμε με βάση το δυσμενέστερο σενάριο».

Όπως είπε, τα έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τη Μακεδονία και θα κατευθυνθούν νοτιότερα.

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως όλες οι δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα, κυρίως στις περιοχές που θα επικεντρωθούν τα φαινόμενα, ενώ επανέλαβε την ισχυρή σύσταση να μην γίνονται άσκοπες μετακινήσεις. «Και όσοι είναι αναγκαίο, να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν πώς να τις τοποθετούν στο όχημά τους. Η σύσταση είναι ιδιαίτερα ισχυρή για τους οδηγούς σε όλα τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής και στους οδικούς άξονες που οδηγούν προς τα εκεί», πρόσθεσε

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα απαγορευτεί από νωρίς αύριο το πρωί η είσοδος των βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό και τη Νέα Οδό, ενώ όσον αφορά τα ΜΜΕ θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία». 

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επεσήμανε πως υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο χιονόστρωσης και στο κέτρο της πόλης και αν κριθεί σκόπιμο θα ενεργοποιηθεί και το «112» για την αποστολή μηνυμάτων.

«Φαίνεται να είναι μία έντονη αλλά σύντομη κακοκαιρία που ενδεχομένως να έχει επικίνδυνες διαστάσεις. Παρακαλώ να μην την υποτιμήσουμε», κατέληξε.

Διακοπή κυκολοφορίας βαρέων οχημάτων

Την πλήρη διακοπή, από τις 06.00, αύριο (12/3), της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων σε τμήματα της Αθηνών-Λαμίας, στην Αττική Οδό, την Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρου Υμηττού και την Περιφερειακή Αιγάλεω, αποφάσισε η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής στο πλαίσιο σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, αποφασίστηκε η πλήρης διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από τις 06.00, αύριο (12/3), έως την ύφεση των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Επίσης από την ίδια ώρα και για τους ίδιους λόγους, ισχύει πλήρης διακοπή κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων, καθώς και των αρθρωτών λεωφορείων, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κατά μήκος του οδικού δικτύου της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω.

Από τις παραπάνω απαγορεύσεις εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

-Οχήματα οδικής βοήθειας

-Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι

-Οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορούν να παραταθούν ή να μειωθούν, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Τέλος, η ΓΑΔΑ στην ανακοίνωσή της, απευθύνει έκκληση τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, για χρήση εάν αυτό απαιτείται από τις επικρατούσες συνθήκες.

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών

Παράλληλα απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, θα ισχύσει από αύριο στις 6.00 το πρωί και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών.

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας στην εθνική οδό, στο ρεύμα πορείας με κατεύθυνση προς Αθήνα, από το 484ο (Διόδια Μαλγάρων) έως το 474ο χιλιόμετρο (Κόμβος Κλειδίου).

Σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, απαγορεύεται η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων από το 471o χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης) έως το 400o χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

  • τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλη της Λαμίας,
  • τα οχήματα που κατευθύνονται από Κόμβο Κλειδίου προς Εγνατία Οδό (Βέροια, Κοζάνη κλπ)
  • τα οχήματα οδικής βοήθειας,
  • τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι,
  • τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ. κ.α.).

Ειδήσεις σήμερα

Κακοκαιρία Φίλιππος: Σύσταση για αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων σε Αττική, Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Πελοπόννησο

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή