Η γαστρονομική…εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης

Η γαστρονομική…εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης

Είναι η πρώτη ελληνική πόλη που εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον τομέα της γαστρονομίας.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το καλό φαγητό» της Θεσσαλονίκης απέκτησε και διεθνή πιστοποίηση, καθώς η πόλη εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον τομέα της γαστρονομίας, το οποίο ιδρύθηκε το 2004. Στο δίκτυο συμμετέχουν 246 πόλεις-κωμοπόλεις απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Πάρμα, το Μπέργκαμο αλλά και το Αφιόν Καραχισάρ. Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη ελληνική πόλη που εντάσσεται σε αυτό.

Η επίσημη ένταξη έφερε αμέσως καρπούς, εφόσον αφιέρωμα στον Guardian περιελάμβανε τη Θεσσαλονίκη στους 22 προορισμούς στην Ευρώπη που αξίζει να επισκεφθείς.

«Η εξωστρέφεια ήδη δημιούργησε για την πόλη μια υπεραξία σε επίπεδο προβολής», τονίζει στην «Κ» η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Μαρία Καραγιάννη, η οποία είναι από τους βασικούς συντελεστές που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύνταξης του σχετικού φακέλου αλλά και όλων των προσπαθειών που οδήγησαν στην ένταξη.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει παράδοση στη γαστρονομία με πολυπολιτισμικές επιρροές από όσους έζησαν και ζουν σε αυτόν τον τόπο. Μικρασιάτες, Εβραίοι, Αρμένιοι και Οθωμανοί έφεραν στην πόλη τις γεύσεις και τα υλικά τους, και η επιρροή τους έχει ενσωματωθεί στη γαστρονομία της πόλης. Το 2011 ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το Food Festival με στόχο την ανάδειξη των προϊόντων και της γαστρονομίας της πόλης. «Αποτέλεσε μια πολύ καλή βάση για την προσπάθειά μας», λέει η κ. Καραγιάννη. «Επρεπε να αναθεωρήσουμε όλη τη στρατηγική μας σε σχέση με τον τουρισμό εφόσον πλέον πρέπει να προσφέρουμε “εμπειρία” σύμφωνα με τη σύγχρονη τάση», συμπληρώνει. Και βέβαια η γαστρονομία είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να προσφέρεις μια αξέχαστη εμπειρία. «Με περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις εστίασης –μικρές και μεγάλες–, που απασχολούν πάνω από 50.000 εργαζομένους, είναι αυτονόητη η πρόσθετη αξία που αποκτά το ήδη διάσημο brand name της πόλης ως πρωτεύουσας της γεύσης», σημείωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κ. Καίτη Τζιτζικώστα.

Είναι η πρώτη ελληνική πόλη που εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον τομέα της γαστρονομίας.

Τετραετές πρόγραμμα

Οπως εξηγεί όμως η κ. Καραγιάννη, μπορεί τα ντολμαδάκια και το μυδοπίλαφο στα μεζεδοπωλεία της Θεσσαλονίκης να είναι διάσημα, αλλά δεν αρκούσαν μόνο αυτά για να καταφέρουμε να ενταχθούμε στο δίκτυο. «Είναι απαραίτητο η πόλη εκτός από τη γαστρονομική της αξία να αποδείξει ότι μπορεί να είναι και ένας προορισμός που ακολουθεί και εφαρμόζει κανόνες και δράσεις για την αειφορία και τη βιωσιμότητα».

Ετσι ήδη έχει κατατεθεί ένα τετραετές πρόγραμμα το οποίο εκτός των άλλων περιλαμβάνει πρόγραμμα περιορισμού της χρήσης πλαστικών, χρήση των τοπικών και εποχικών προϊόντων στη γαστρονομία της πόλης και σύστημα βιοαποβλήτων. Παράλληλα θα αξιοποιηθούν όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη βιώσιμη ανάπτυξη στα οποία έχει ενταχθεί η Θεσσαλονίκη, όπως η δημιουργία διαδρομών στη Βόρεια Ελλάδα για τουρίστες που επιθυμούν να ταξιδέψουν χρησιμοποιώντας τρένο, ποδήλατο ή μέσα με χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Το επόμενο χρονικό διάστημα οι τέσσερις Chef Ambassadors του Thessaloniki Food Festival, Σωτήρης Ευαγγέλου, Απόστολος Αλτάνης, Δημήτρης Τσανανάς και Μανώλης Παπουτσάκης, θα ταξιδέψουν σε διάφορες χώρες του κόσμου συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις προβολής και ανάδειξης της κουζίνας της Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή