Μικροπολιτικά βέλη κατά ΑΕΙ

Μετά την απόφαση μεταφοράς τμήματος από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Η μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας έχει αποδείξει τούτο: ένα από τα λίγα θέματα στα οποία επιτυγχάνεται σύγκλιση των πολιτικών κομμάτων είναι τα πανεπιστημιακά τμήματα της περιφέρειας όταν κινδυνεύουν με συγχώνευση, κατάργηση ή μεταφορά έδρας. Αυτό αποδεικνύει η περίπτωση τμήματος στην Πρέβεζα για το οποίο παράγοντες της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ αφορίζουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που… τόλμησε να αποφασίσει τη μεταφορά του στα Ιωάννινα.

Ο λόγος για το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, το οποίο προέκυψε το 2013 ύστερα από συγχώνευση δύο τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου. Το 2018 το τμήμα εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μετά την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ηπείρου στο πανεπιστήμιο. Οπως εξήγησε στην «Κ» ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σπύρος Γεωργάτος, τα αδύναμα σημεία του τμήματος είναι η μη ύπαρξη υποδομών για φοιτητικές εστίες και η χαμηλή βάση εισαγωγής. Ετσι ξεκίνησε μια συζήτηση με τη δημοτική αρχή της Πρέβεζας για το τι μπορεί να γίνει για τις ελλείψεις για δωρεάν φοιτητική στέγη, που πιθανότατα να ενίσχυε και τη ζήτηση του τμήματος από υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων (το τμήμα έχει περί τους 50 εισακτέους ετησίως), που τώρα είναι χαμηλή, παρότι η λογιστική έχει σαφή επαγγελματικά δικαιώματα και αξιόλογη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Το ζήτημα της στέγης παραμένει εκκρεμές, ενώ παράλληλα πέρυσι την άνοιξη καταρτίστηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στον οποίο διατυπώθηκε η «στρατηγική των δύο πόλεων». Αυτό σημαίνει συγκέντρωση των τμημάτων του ΑΕΙ σε Γιάννενα και Αρτα. Αλλωστε, στην Πρέβεζα έχει έδρα μόνο το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, ενώ το τμήμα Οικονομικών Επιστημών έχει έδρα στα Γιάννενα. Τα δύο τμήματα αποτελούν τη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών.

Λόγοι «ακαδημαϊκής βιωσιμότητας» οδήγησαν στην απόφαση, ωστόσο βουλευτές και τοπικοί άρχοντες αντιδρούν έντονα.

Για τη μεταφορά του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα έχει αποφασίσει με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση του τμήματος και ομόφωνα η Κοσμητεία της Σχολής. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επικύρωσε τη μεταφορά για λόγους «ακαδημαϊκής βιωσιμότητάς» του, όπως αναφέρει η απόφαση. «Η Σύγκλητος ουσιαστικά υιοθέτησε τις αποφάσεις των ανθρώπων του τμήματος και της σχολής. Το Πανεπιστήμιο λειτουργεί με βάση την ακαδημαϊκή δεοντολογία και αποφασίζει με ακαδημαϊκά κριτήρια», λέει μιλώντας στην «Κ» ο πρύτανης του ιδρύματος Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Ηδη, η ηγεσία του ΑΕΙ δέχεται τα διακομματικά βέλη για την απόφαση. Βουλευτές και τοπικοί άρχοντες της Πρέβεζας –«το Τμήμα φέρνει ένα εκατ. ευρώ τον χρόνο στην Πρέβεζα», ελέχθη από στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης–, εκπρόσωποι της τοπικής αγοράς στέγης και στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου βάλλουν κατά του Πανεπιστημίου, με στόχο να φανούν υποστηρικτές της τοπικής κοινωνίας και της εκλογικής πελατείας. Για παράδειγμα, οι φιλοκυβερνητικοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης θεωρούν ότι η ηγεσία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι φίλα προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να παρέμβει. Οι βουλευτές της Ν.Δ. βασίζονται στην πολιτική επικοινωνία που θεωρείται πως έχουν με την ηγεσία του υπουργείου. Από την πλευρά του, ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς το υπουργείο Παιδείας για την τύχη του τμήματος και στην τοποθέτησή του τόνισε ότι «η κοινωνία της Πρέβεζας είναι ανάστατη από την απόφαση της Συγκλήτου», καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι «υπάρχουν όλα τα κριτήρια για παραμονή του τμήματος Λογιστικής στην πόλη». Οσο για τους εκπροσώπους του ΚΙΝΑΛ, φέρεται να εγκαλούν τις ηγεσίες Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ γιατί συνέχισαν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ «κάθε πόλη και ΑΕΙ».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT