Ψηφιακή υγεία: Χαμηλές οι επιδόσεις της Ελλάδας

Ψηφιακή υγεία: Χαμηλές οι επιδόσεις της Ελλάδας

Παρά τα βήματα που έχει κάνει στον δρόμο για την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα της ψηφιακής υγείας, η Ελλάδα συνεχίζει να υστερεί –σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε.– σε υποδομές ψηφιακού μετασχηματισμού

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τα βήματα που έχει κάνει στον δρόμο για την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα της ψηφιακής υγείας, η Ελλάδα συνεχίζει να υστερεί –σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε.– σε υποδομές ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ δεν αξιοποιεί επαρκώς την πλούσια συλλογή πραγματικών ψηφιακών δεδομένων υγείας (Real World Data) που παράγεται από συστήματα όπως δεδομένα ασφαλιστικών οργανισμών, συστήματα νοσοκομείων, δεδομένα ιατρικών συσκευών και φαρμάκων κ.ά. Στο μεταξύ, η επένδυση στην αξιοποίηση των RWD μέσα από τη δημιουργία κέντρων αριστείας, μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, «Ψηφιακή Υγεία και real Real World Data στην Ελλάδα: Ο μετασχηματισμός στο οικοσύστημα της υγείας και ο αντίκτυπος στην οικονομία», η Ελλάδα, παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια, κατατάσσεται στην 26η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. ως προς τη χρήση ηλεκτρονικών φακέλων υγείας, ενώ καταλαμβάνει την 25η θέση στην ανταλλαγή κλινικών δεδομένων ηλεκτρονικά. Καλύτερη ωστόσο είναι η επίδοσή της στην τηλεϊατρική, όπου κατατάσσεται στην 8η θέση, ενώ ως προς την ανάπτυξη προσωπικού φακέλου υγείας η χώρα μας βρίσκεται στη 16η θέση.

Κατά το ΙΟΒΕ, η χώρα μας, μέσω και του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και των 26 δράσεων για την ψηφιακή υγεία όπως αναφέρονται στη Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025, έχει θέσει στο επίκεντρο τον μετασχηματισμό του συστήματος υγείας, με αρκετές από τις δράσεις να αφορούν συλλογή των RWD.

Οπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, τα RWD συμβάλουν, μεταξύ άλλων, στη συγκράτηση των δαπανών, στη βέλτιστη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη παροχή φροντίδας, στην προσέλκυση επενδύσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινικών ερευνών κ.α. Μάλιστα, η δημιουργία κέντρων αριστείας για την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της υγείας μέσω συλλογής και αξιοποίησης των RWD αναμένεται, σύμφωνα με τη μελέτη, να έχει οφέλη στην οικονομία. Ειδικότερα, για κάθε 1 εκατ. ευρώ επένδυσης, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 959.000 ευρώ, ενώ κάθε 1 εκατ. ευρώ επένδυσης στον συγκεκριμένο κλάδο μπορεί να δημιουργήσει 24 θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας. «Μπορεί να φαίνονται λίγες, αλλά πρόκειται για εξειδικευμένες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», επεσήμανε κατά την παρουσίαση της μελέτης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Αγγελος Τσακανίκας, επιστημονικός σύμβουλος του ΙΟΒΕ, αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΜΠ. «Εάν ακολουθήσει τα κατάλληλα βήματα και επενδύσει σε κατάλληλους ανθρώπους, η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο αριστείας για την ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο», επεσήμανε ο Αντώνης Καρόκης, διευθυντής εταιρικών υποθέσεων για την MSD Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή