Κορωνοϊός: Υπό εξέταση η χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολιασμού

Κορωνοϊός: Υπό εξέταση η χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολιασμού

Το ενδεχόμενο μιας τέταρτης δόσης εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 για τα ηλικιωμένα άτομα εξετάζουν οι ειδικοί επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο μιας τέταρτης δόσης εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 για τα ηλικιωμένα άτομα εξετάζουν οι ειδικοί επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Οπως ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη χθεσινή –τελευταία τακτική– ενημέρωση για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, ήδη χώρες όπως η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έχουν γνωμοδοτήσει θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο για άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών, 75 ετών και 70 ετών αντίστοιχα, ενώ η Σκωτία θα είναι η πρώτη που θα ξεκινήσει τη χορήγηση της τέταρτης δόσης –ή δεύτερης αναμνηστικής, όπως επίσης ονομάζεται– μέσα στον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, υπάρχουν πλημμελή επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα μιας τέταρτης δόσης. «Φαίνεται ότι η 4η δόση δεν προσφέρει πολλά στον γενικό πληθυσμό σε σχέση με την τρίτη δόση, ωστόσο για τα ηλικιωμένα άτομα, ακόμα και η μικρή επιπλέον προστασία που παρέχει, μπορεί να κάνει τη διαφορά», είπε.

Σύμφωνα με τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, έως σήμερα στη χώρα μας έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου το 75% του γενικού πληθυσμού, ενώ τον εμβολιασμό του έχει ολοκληρώσει το 72%. Τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παρατηρούνται στους άνω των 85 ετών (94,2%), στους 75 έως 79 ετών (95,4%) και στους 65 έως 69 ετών (93,2%). Περίπου 6.627.000 πολίτες δικαιούνται αναμνηστική δόση του εμβολίου, εκ των οποίων το 95,7% την έχει κάνει. Αναφορικά με το εμβόλιο της Novavax που είναι διαθέσιμο στη χώρα μας από τις 5 Μαρτίου, 1.640 πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί και 1.540 έχουν κλείσει ραντεβού.

«Ο ιός είναι μαζί μας», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου που επεσήμανε ότι η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας. Και πρόσθεσε, «στο βιβλίο της πανδημίας COVID-19 υπάρχουν πολλά ακόμα κεφάλαια προς συγγραφή».

Μόνο για τους ηλικιωμένους, «καθώς δεν φαίνεται να προσφέρει πολλά στον γενικό πληθυσμό».

Κρούσματα και θάνατοι

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 22.694 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19 στη χώρα μας, σε ένα σύνολο 106.996 τεστ PCR και rapid, ήτοι ποσοστό θετικότητας 21,2%. Από τα νέα κρούσματα 7.388 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.324 στη Θεσσαλονίκη και 2.052 στην Κρήτη (1.149 στο Ηράκλειο Κρήτης). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.635 θάνατοι. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι 364 ασθενείς με COVID-19. Το τελευταίο επταήμερο ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε σταθερός, έπειτα από ένα διάστημα συνεχούς πτωτικής τάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή