Μόνο κατόπιν παραπομπής από τον θεράποντα ιατρό θα μπορούν οι πολίτες να επισκέπτονται για μη επείγοντα προβλήματα υγείας τα δημόσια νοσοκομεία. Η νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας και η οποία θα περιγραφεί σε σχέδιο νόμου που –εκτός απροόπτου– θα ψηφιστεί μέσα με τέλη Απριλίου, προβλέπει ένα αυστηρό «gatekeeping» κατά το οποίο όλοι οι πολίτες θα έχουν τον προσωπικό θεράποντα ιατρό τους, που θα παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας τους και θα τους παραπέμπει για περαιτέρω εξετάσεις και ιατρικές πράξεις σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και σε νοσοκομεία.
Με το νομοσχέδιο θα οριστούν κίνητρα και αντικίνητρα για να τηρηθεί η διαδικασία, με τους πολίτες να καλούνται να πληρώνουν ιδιωτικά την επίσκεψή τους σε ειδικό γιατρό εάν δεν τους έχει παραπέμψει ο θεράπων ιατρός τους. Ρόλο θεράποντος ιατρού θα αναλάβουν οι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις ο θεράπων ιατρός τους να είναι της ειδικότητας που τους παρακολουθεί (π.χ. καρδιολόγος για άτομο με χρόνια καρδιακή νόσο). Επιπλέον, στο νέο σύστημα θα μπορούν να συμμετέχουν ως θεράποντες ιατροί και γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ, οι οποίοι θα αμείβονται επιπλέον για τις υπηρεσίες τους αυτές.
Προσπάθειες για την εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού που θα λειτουργεί ως «ηθμός» για την πρόσβαση στο σύστημα υγείας, έχουν γίνει από το 2014 χωρίς επιτυχία. Σήμερα μόλις 1,4 εκατ. πολίτες είναι εγγεγραμμένοι σε οικογενειακό γιατρό. Ο ΕΟΠΥΥ έχει περίπου 850 οικογενειακούς γιατρούς και 3.000 γιατρούς λοιπών ειδικοτήτων, και δαπανά συνολικά για ιατρικές επισκέψεις ετησίως 76.000.000 ευρώ. Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο βασικός λόγος αποτυχίας στις προηγούμενες απόπειρες ήταν ότι οι γιατροί δεν συμμετείχαν σε αυτό.
Ο τρόπος αποζημίωσης των γιατρών
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που εκτιμάται ότι θα κάνει ελκυστικό το νέο σύστημα στους γιατρούς είναι ο τρόπος αποζημίωσης, που θα γίνεται κατά κεφαλήν και όχι κατ’ επίσκεψιν. Ειδικότερα, ο θεράπων ιατρός θα λαμβάνει ένα ετήσιο ποσό για κάθε άτομο που θα παρακολουθεί και το οποίο θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις (αριθμό επισκέψεων, παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας και ενημέρωση του ψηφιακού φακέλου υγείας του πολίτη). Για τους γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων η συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει ως έχει σήμερα (200 επισκέψεις τον μήνα ανά γιατρό).
Οι αλλαγές που προωθούνται στο πλαίσιο της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Το ίδιο σχέδιο νόμου εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει και αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ, για τον οποίο προβλέπεται μεταξύ άλλων η θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων βάσει των οποίων θα συμβάλλονται οι ιδιώτες πάροχοι. Ειδικότερα, θα προβλέπεται ένα ελάχιστο όριο ποιοτικών κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούν οι πάροχοι για να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και ποιοτικό rebate (έκπτωση) ανάλογα με δείκτες, όπως παλαιότητα εξοπλισμού, κλίνες ΜΕΘ, προσωπικό, αναφερόμενες επιπλοκές και ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Π.χ. για τις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η παλαιότητα των μηχανημάτων και τεχνικά χαρακτηριστικά (τομές, tesla). Οσο μεγαλύτερη η παλαιότητα και «φτωχότερα» τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τόσο χαμηλότερη η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ και –ακολούθως– το ποσό συμμετοχής του ασφαλισμένου.
Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι στις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με παρόχους θα υπάρχει ο όρος σύμφωνα με τον οποίο οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να εφημερεύουν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και οι ιδιωτικές κλινικές θα μπορούν να διαθέτουν κλίνες τους στο Δημόσιο, εφόσον υπάρξει ανάγκη.
Απογευματινά χειρουργεία
Τέλος, το υπουργείο επιχειρεί να θέσει σε εφαρμογή το θεσμικό πλαίσιο για τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Οπως ξεκαθάρισε ο υπουργός, για να προγραμματιστεί ένα απογευματινό χειρουργείο θα πρέπει να έχει εξαντληθεί η πρωινή λίστα των τακτικών χειρουργείων. Ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει το 70% του νοσηλίου για την επέμβαση και ο πολίτης θα καλύπτει το υπόλοιπο 30% και την αποζημίωση του γιατρού.
Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»
Τέλη Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού που έχει ονομαστεί «Φώφη Γεννηματά». Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι γυναίκες που ανήκουν σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα –η οποία αναμένεται να καθοριστεί το προσεχές διάστημα– θα λάβουν ένα sms με το οποίο θα ειδοποιούνται να υποβληθούν δωρεάν σε μαστογραφία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δωρεάν επίσκεψη σε γιατρό σε περίπτωση που υπάρχει σχετική ένδειξη από τη μαστογραφία. Η συμμετοχή των γυναικών θα είναι προαιρετική. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού αποτελεί μέρος ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης για τον προσυμπτωματικό πληθυσμιακό έλεγχο και για άλλες παθήσεις, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.