Ο σκοτεινός κόσμος των χούλιγκαν: Η δικογραφία για 17 σκληροπυρηνικούς οπαδούς

Ο σκοτεινός κόσμος των χούλιγκαν: Η δικογραφία για 17 σκληροπυρηνικούς οπαδούς

Οι σκοτεινές διαδρομές των σκληροπυρηνικών χούλιγκαν, ο βίαιος κόσμος των επιθέσεων και το παρασκήνιο της οπαδικής βίας αναδεικνύονται από τη δικογραφία της Ασφάλειας Αττικής που παρουσιάζει η «Κ»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φως στον σκοτεινό και βίαιο κόσμο των χούλιγκαν ρίχνει δικογραφία που σχημάτισε τον Αύγουστο του 2021 η Ασφάλεια Αττικής εις βάρος 17 σκληροπυρηνικών οπαδών του Παναθηναϊκού και φέρνει στη δημοσιότητα η «Κ».

Μόλις χθες οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορουμένους κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους ενώπιον του ανακριτή. Ανάμεσά τους και μια 28χρονη από το Ιλιον, στην οποία αποδίδεται ηγετικός ρόλος. Εις βάρος τους εκκρεμούσαν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, εκρήξεις, πρόκληση βαριών σωματικών βλαβών κ.ά.

Από τη δικογραφία προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε γραφεία οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού, ενώ επετίθεντο και σε μεμονωμένους οπαδούς αντίπαλων ομάδων ακόμη και μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Χαρακτηριστική είναι η έφοδος που πραγματοποίησαν ορισμένοι από τους διωκόμενους σε πολυκατοικία στο Περιστέρι, όπου έμεναν δύο αδέλφια, οπαδοί της ομάδας του Ατρομήτου.

Κίνητρο για τη δράση τους ήταν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., να εξασφαλίσουν «οπαδική υπεροχή». Προκειμένου μάλιστα να πετύχουν τον στόχο τους και να «εξευτελίσουν τον αντίπαλό τους», βιντεοσκοπούσαν τις επιθέσεις τους και αναρτούσαν βίντεο και φωτογραφίες σε λογαριασμούς που διατηρούν στα κοινωνικά δίκτυα.

Τον Μάιο του 2020, ενδεικτικά, τουλάχιστον τρεις από τους κατηγορουμένους επιτέθηκαν σε οπαδούς του Ολυμπιακού σε παραλία στο Πόρτο Γερμενό. Λίγη ώρα μετά την επίθεση, σε προφίλ οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού στο Facebook αναρτήθηκε βίντεο της επίθεσης με σχόλιο: «Με ‘χεις κάνει λούτσα… Οι καλύτεροι κολυμβητές οι Δυτικοί».

Ψεύτικα προφίλ

Προκειμένου να ενημερώνονται για τις κινήσεις των αντιπάλων τους και να τους αιφνιδιάζουν παρακολουθούσαν τους λογαριασμούς τους στο Facebook και στο Instagram, ενώ δημιουργώντας ψεύτικα προφίλ κατάφερναν να συμμετέχουν σε κλειστές ομάδες που διατηρούσαν οπαδοί του Ολυμπιακού και όχι μόνον.

Πραγματοποιούσαν εφόδους σε γραφεία οργανωμένων οπαδών άλλης ομάδας, ακόμη και σε σπίτια μεμονωμένων ατόμων – Χθες προφυλακίστηκαν τρεις κατηγορούμενοι.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί και η επισήμανση των αστυνομικών της Ασφάλειας ότι οι κατηγορούμενοι είχαν καταφέρει να στρατολογήσουν και οπαδούς του Ολυμπιακού, οι οποίοι ενεργώντας ως κατάσκοποι τους ενημέρωναν για τις μετακινήσεις και εκδηλώσεις των οργανωμένων οπαδών της ομάδας τους.

Χαρακτηριστική είναι τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ δύο εκ των συλληφθέντων λίγο μετά την επίθεσή τους σε οργανωμένο οπαδό του Ολυμπιακού, που εργαζόταν ως διανομέας φαγητού στο Ιλιον. «Με πήρε ο ρουφιανάκος ρε. Εξαλλοι μου λέει είναι οι άλλοι ρε… έξαλλοι».

Κατόπτευση στόχων

Σε άλλες περιπτώσεις, την κατόπτευση των στόχων αναλάμβαναν δύο από τα κεντρικά μέλη της ομάδας, που εργάζονταν ως οδηγοί ταξί και χρησιμοποιούσαν τα επαγγελματικά αυτοκίνητά τους προκειμένου να μην κινούν υποψίες. «Επιτελούσαν έργο παρατηρητή ενημερώνοντας τους συνεργούς τους είτε για τυχόν αστυνομική παρουσία που ήθελαν να αποφύγουν είτε ακόμη και λειτουργώντας ως εξακριβωτές διευθύνσεων κατοικίας και εργασίας των αντιπάλων τους».

Αφετηρία για την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους αθλητικούς χώρους ήταν επίθεση 40 ατόμων σε σύνδεσμο οπαδών του Ολυμπιακού στον Κορυδαλλό, τον Απρίλιο του 2020. Οι συμμετέχοντες σε εκείνη την επίθεση, όπως και ολόκληρο το δίκτυο των κατηγορουμένων, προέκυψαν μέσα από αλλεπάλληλες άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου. Ο ένας από τους διωκόμενους προκύπτει ότι είναι συγγενής αστυνομικού, από τον οποίο συνέλεγε πληροφορίες για τις κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ. Ο ίδιος, όντας ηγετικό στέλεχος συνδέσμου οπαδών του ΠΑΟ, φρόντιζε ώστε η δράση των οργανωμένων οπαδών να μην αποκτήσει «πολιτική χροιά»: «Κατά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο κατηγορούμενος αρνείται να αναρτηθεί πανό με πολιτικό μήνυμα προκειμένου να μην αποθαρρυνθούν άτομα συντηρητικής ιδεολογίας από τη συμμετοχή τους στις τάξεις των οργανωμένων».

Τους κατηγορουμένους εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Νικόλας Αλετράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή