Την πάγια θέση τους υπέρ της ελεύθερης επιλογής ιατρού από τον ασθενή τονίζουν οι εκπρόσωποι του ιατρικού προσωπικού της χώρας, με αφορμή την παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη των βασικών αξόνων της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κυρίως της εφαρμογής του προσωπικού – θεράποντος ιατρού και του συστήματος παραπομπών (gatekeeping) για την πρόσβαση σε εξειδικευμένες εξετάσεις, ιατρικές πράξεις και δευτεροβάθμια – τριτοβάθμια περίθαλψη.
Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του ιατρικού προσωπικού για τις προωθούμενες αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει ζητήσει να ξεκινήσει διάλογος «για την ανοικοδόμηση ενός σύγχρονου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», επαναλαμβάνοντας ότι πάγια θέση του είναι η ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον ασθενή και η συμμετοχή όλων των ιατρών, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση και χωρίς υποχρεωτικό σύστημα παραπομπών (gatekeeping)». Οπως σημειώνει, «ο εξειδικευμένος ιατρός είναι βασικός πυλώνας ενός σύγχρονου συστήματος ΠΦΥ», ενώ υποστηρίζει ότι σε όσα συστήματα έχει εφαρμοστεί το gatekeeping έχει αποτύχει. «Η χώρα μας διαθέτει υψηλά εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που θα συνεχίσει να οδηγείται στη μετανάστευση και να στηρίζει τα συστήματα υγείας των υπολοίπων χωρών, την ώρα που ο Ελληνας ασθενής θα στερείται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας».
«Είμαστε μία χώρα στην οποία ο γιατρός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει τις χειρότερες αποδοχές και τις περισσότερες υποχρεώσεις στην Ευρώπη», επισημαίνει στην «Κ» η αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Αννα Μαστοράκου. Σύμφωνα με την ίδια, οι προηγούμενες απόπειρες για την εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού ήταν αποτυχημένες, γιατί δεν τις ήθελαν οι ιατροί και δεν αγκαλιάστηκαν και από τους πολίτες. «Πρόκειται για μία διαδικασία μη φιλική προς τον Ελληνα ο οποίος θέλει να έχει το δικαίωμα της επιλογής ιατρού και της δεύτερης γνώμης. Αντίθετα, ο οικογενειακός ιατρός όπως επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί στο παρελθόν, ήταν δεσμευτικός για τον ιατρό και για τους πολίτες». Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, επίσης η προσπάθεια για την εφαρμογή συστήματος παραπομπών προς τους ειδικούς ιατρούς είχε συναντήσει στο παρελθόν σφοδρές αντιδράσεις. Αντίθετα, θετική χαρακτηρίζει την παραπομπή από τον οικογενειακό ιατρό στο νοσοκομείο και άρα τον διαχωρισμό της πρωτοβάθμιας με τη δευτεροβάθμια φροντίδα.