Πανεπιστήμια: Εντυπωσιακή διάκριση για το Χαροκόπειο

Πανεπιστήμια: Εντυπωσιακή διάκριση για το Χαροκόπειο

Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση των δημοσιεύσεων ανά μέλος ΔΕΠ. Πρόκειται για σημαντική διάκριση για το μικρό ίδρυμα, που εντυπωσιάζει.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση των δημοσιεύσεων ανά μέλος ΔΕΠ. Πρόκειται για σημαντική διάκριση για το μικρό ίδρυμα, που εντυπωσιάζει. Είναι ενδεικτικό ότι το Χαροκόπειο βρέθηκε στην πρώτη θέση και ενότητα κριτηρίων που ήταν υποχρεωτική στην αξιολόγηση που έκανε η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) για την κατανομή του 20% της ετήσιας χρηματοδότησης προς τα ΑΕΙ.

Με βάση τα στοιχεία (έως τον Νοέμβριο του 2021) της Μονάδας Διασφάλισης της Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του Παν. Δυτικής Μακεδονίας, σε κάθε διδάσκοντα του Χαροκόπειου αντιστοιχούν 4,588 δημοσιεύσεις. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το ΕΜΠ (με 3,953 δημοσιεύσεις για κάθε διδάσκοντά του), το Παν. Αθηνών (με αναλογία 3,129), το Παν. Κρήτης (με αναλογία 3,086) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (αναλογία 3,027). Τη δεκάδα συμπληρώνουν το Πολυτεχνείο Κρήτης (2,667), το Παν. Πατρών (2,638), το Παν. Ιωαννίνων (2,588), το Παν. Θεσσαλίας (2,403) και το ΑΠΘ (2,361). Βέβαια, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην αναλογία το 2021 σε σχέση με το 2020 είχαν το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (18,92%), το Διεθνές (11,98%), το Παν. Δυτικής Μακεδονίας (10,77%), το Πάντειο (7,61%) και το Χαροκόπειο (7,59%). Το Χαροκόπειο είναι εξειδικευμένο πανεπιστήμιο και έχει μικρό αριθμό διδασκόντων –68 καθηγητές, οι οποίοι είχαν 312 δημοσιεύσεις το 2021– και αυτό το στοιχείο μπορεί να λειτουργεί θετικά σε σχέση με τα μεγαλύτερα, πολυθεματικά ΑΕΙ. Είναι ενδεικτικό ότι τα πανεπιστήμια έχουν τις περισσότερες δημοσιεύσεις μεταξύ των σχετικών φορέων. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, την πενταετία 2014-2018 η συμμετοχή των ΑΕΙ στο σύνολο των επιστημονικών δημοσιεύσεων είναι 86,1% (με 51.198 δημοσιεύσεις) και ακολουθούν τα ερευνητικά κέντρα της ΓΓΕΤ με 9.274 δημοσιεύσεις και μερίδιο 15,6%

Πρώτο σε δημοσιεύσεις ανά μέλος ΔΕΠ, αν και μικρό ίδρυμα.

Παράλληλα, το Χαροκόπειο έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις και στην πρόσφατη αξιολόγηση των ΑΕΙ από την ΕΘΑΑΕ. Στην ενότητα που αφορούσε τη συνεχή βελτίωση των βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων κάθε πανεπιστημίου, το Χαροκόπειο συγκέντρωσε 1.185 μόρια, και ακολούθησαν το ΕΚΠΑ (1.124), το ΕΜΠ (1.112), το Παν. Κρήτης (1.047) και το ΑΠΘ (1.001). «Είμαστε ένα μικρό ΑΕΙ, γεγονός που μας βοηθά να είμαστε περισσότερο στοχευμένοι και να λειτουργούμε με ευελιξία και συνεννόηση μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας», ανέφερε στην «Κ» η πρύτανης του Χαροκόπειου Μάρα Νικολαΐδου.

Δήλωση και διανομή συγγραμμάτων

Ξεκινάει σήμερα η προθεσμία που θα έχουν οι φοιτητές να δηλώσουν συγγράμματα για το εαρινό εξάμηνο, η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας. Το υπουργείο σε εγκύκλιό του επισημαίνει ότι εφόσον γραμματείες πανεπιστημιακών τμημάτων έχουν ορίσει άλλη ημερομηνία έναρξης ή λήξης της προθεσμίας των δηλώσεων διδακτικών συγγραμμάτων, θα ισχύσει αυτή. Αντιστοίχως, η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 20 Μαΐου. Η διανομή θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω των σημείων διανομής τα οποία υποδεικνύουν οι εκδοτικοί οίκοι και τα οποία βρίσκονται εντός των περιφερειακών ενοτήτων όπου εδρεύουν τα τμήματα των ΑΕΙ. Εως τις 6 Μαΐου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η υποβολή αιτήσεων προμήθειας διδακτικών συγγραμμάτων μέσω του συστήματος «Εύδοξος» από τις βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή