Επιτομή για τις παθογένειες του νεοελληνικού κράτους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εισαγγελική αγόρευση στη δίκη για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής, που διήρκεσε περί τις έξι ώρες, με την εισαγγελέα να περιγράφει τις ευθύνες αυτοδιοίκησης, κρατικών υπηρεσιών, περιφέρειας και πολιτών, όπου η αυθαίρετη δόμηση, οι εγκληματικές παραλείψεις και η αδιαφορία είχαν ετοιμάσει το έδαφος για τη βιβλική καταστροφή στην περιοχή.
Η εισαγγελέας της δίκης, Πετρούλα Μακρή, έπειτα από ακροαματική διαδικασία πολλών μηνών για την τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό δεκάδων πολιτών, υπήρξε καταπέλτης για τους υπευθύνους και για τις ευθύνες ενός εκάστου από τους 21 συνολικά κατηγορουμένους.
Πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι οι 20 από τις 21 κατηγορουμένους, ενώ μίλησε με ιδιαίτερη απαξία για τις ευθύνες της τότε περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, για την οποία ζήτησε την ενοχή της για ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια και πρόκληση πλημμύρας, ενώ την αθώωσή της για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Ιδιαίτερη απαξία απέδωσε η εισαγγελική λειτουργός και στους τότε δημάρχους της περιοχής Μάνδρας και Μεγάρων, Ιωάννα Κριεκούκη και Γρηγόριο Σταμούλη, για τους οποίους επίσης ζήτησε την ενοχή, όπως και για τη Ρένα Δούρου, σημειώνοντας με λεπτομέρειες τις εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις που τους βαρύνουν.
Στην αγόρευσή της έκανε λόγο για «προαναγγελία ενός εγκλήματος» – Πρόταση ενοχής για τους 20 από τους 21 κατηγορουμένους.
Μιλώντας η εισαγγελέας για τα αυθαίρετα, που επιτράπηκαν για λόγους ψηφοθηρικούς, τις εγκληματικές παραλείψεις των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, της αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας, έκανε λόγο για το ιδανικό σκηνικό που είχε στηθεί για την επέλευση της καταστροφής.
Η Μάνδρα, όπως είπε η κ. Μακρή, αναφερόμενη στις δεκάδες καταθέσεις μαρτύρων που πέρασαν σε αυτή τη δίκη, υπήρξε για επιστήμονες και ειδικούς το χαρακτηριστικό παράδειγμα για μελέτη κινδύνων φυσικών καταστροφών, καθώς μπάζα σε ρέματα, οικοδόμηση αυθαιρέτων, σκουπίδια, έλλειψη εκτέλεσης των αναγκαίων έργων, είχαν αναγάγει την περιοχή σε πεδίο μελέτης για τα χειρότερα.
Περιγράφοντας η εισαγγελέας τις εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις, έκανε λόγο για «προαναγγελία ενός εγκλήματος» αναφερόμενη σε αμαξοστάσιο, μαρμαράδικο, και σπίτια διώροφα που είχαν κτιστεί μέσα στα ρέματα της περιοχής, ενώ το πρόβλημα με τις πλημμύρες ήταν μόνιμο. Η Μάνδρα πλημμύριζε, όπως είπε η εισαγγελική λειτουργός, συχνά και είχαν υπάρξει τεράστια προβλήματα, ενώ πολλές φορές η περιοχή, όπως το 2015, είχε κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Αλλωστε στο παρελθόν υπήρξαν και θύματα από τις πλημμύρες εκεί.
Οπως υπογράμμισε η εισαγγελέας, το 2015, δύο χρόνια πριν από την τραγωδία, η περιοχή είχε και πάλι πλημμυρίσει πολύ άσχημα, δίχως ωστόσο να σημάνει συναγερμός από τους αρμοδίους (υπηρεσίες αυτοδιοίκησης, περιφέρειας και αρμοδίων υπουργείων) για να λάβουν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Η εισαγγελέας, που δεν άφησε κανένα σημείο του κατηγορητηρίου που να μην αναφερθεί, υπήρξε συγκλονιστική όταν θύμισε τις τραγικές στιγμές που έζησαν τα θύματα που παρασύρθηκαν μέσα σε δευτερόλεπτα από τα ορμητικά νερά, και διάβασε τις καταθέσεις των επιζώντων που έζησαν με βίαιο τρόπο την επαφή τους με τον θάνατο, απ’ όπου γλίτωσαν από τύχη.