Τα ντοκουμέντα της δράσης των σκληροπυρηνικών χούλιγκαν – Τα «χτυπήματα» και οι διάλογοι

Τα ντοκουμέντα της δράσης των σκληροπυρηνικών χούλιγκαν – Τα «χτυπήματα» και οι διάλογοι

Οι κατηγορούμενοι πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε γραφεία οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού, ενώ επετίθεντο και σε μεμονωμένους οπαδούς αντίπαλων ομάδων ακόμη και μέσα στα ίδια τους τα σπίτια

5' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καρέ καρέ περιγράφεται στη δικογραφία της Ασφάλειας Αττικής η δράση των 17 σκληροπυρηνικών οπαδών του Παναθηναϊκού. 

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα, οι κατηγορούμενοι πραγματοποιούσαν επιθέσεις τόσο σε γραφεία οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού, όσο και σε μεμονωμένους οπαδούς αντίπαλων ομάδων ακόμη και μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., κίνητρο των δραστών ήταν να εξασφαλίσουν «οπαδική υπεροχή, έτσι, προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους και να “εξευτελίσουν” τον αντίπαλό τους», ενώ «βιντεοσκοπούσαν τις επιθέσεις τους και αναρτούσαν βίντεο και φωτογραφίες σε λογαριασμούς που διατηρούν στα κοινωνικά δίκτυα».

Τα «χτυπήματα» και οι διάλογοι

Αφετηρία για την έρευνα της Αστυνομίας αποτέλεσε η επίθεση 40 ατόμων σε σύνδεσμο οπαδών του Ολυμπιακού στον Κορυδαλλό, τον Απρίλιο του 2020. Οι συμμετέχοντες σε εκείνη την επίθεση, όπως και ολόκληρο το δίκτυο των κατηγορουμένων, προέκυψαν μέσα από αλλεπάλληλες άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου. Ο ένας από τους διωκόμενους προκύπτει ότι είναι συγγενής αστυνομικού, από τον οποίο συνέλεγε πληροφορίες για τις κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Ο ίδιος, όντας ηγετικό στέλεχος συνδέσμου μεγάλης ομάδας, φρόντιζε ώστε η δράση των οργανωμένων οπαδών να μην αποκτήσει «πολιτική χροιά»: «Κατά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο κατηγορούμενος αρνείται να αναρτηθεί πανό με πολιτικό μήνυμα προκειμένου να μην αποθαρρυνθούν άτομα συντηρητικής ιδεολογίας από τη συμμετοχή τους στις τάξεις των οργανωμένων».

Δείτε βίντεο από την επίθεση

Η επίθεση στο Πόρτο Γερμενό

Έναν μήνα αργότερα, τον Μάιο του 2020, περίπου 25 οπαδοί του ΠΑΟ, με κουκούλες και κράνη μοτοσυκλετιστή, πήγαν στην παραλία του Πόρτου Γερμενού στην οποία βρίσκονταν έξι οπαδοί του Ολυμπιακού. Οι δράστες επιτέθηκαν στα θύματα με ξύλινα κοντάρια, σιδερένιους λοστούς, μαχαίρι και πέτρες και προκάλεσαν φθορές σε ένα αυτοκίνητο και σε μία μοτοσυκλέτα. 

Εν συνεχεία ανάρτησαν σε προφίλ οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού στο Facebook βίντεο της επίθεσης με σχόλιο: «Με ‘χεις κάνει λούτσα… Οι καλύτεροι κολυμβητές οι Δυτικοί».

Για αυτή την επίθεση η φερόμενη ως αρχηγός της ομάδας των χούλιγκαν συνομιλεί με έτερο μέλος της ομάδας για το περιστατικό. «Ρε @… να του πετάς πέτρες να… μπας και τον πιάσει καμιά πέτρα στο κεφάλι για να μπορέσεις να τον πλησιάσεις. Αφού είχε τσουρί ρε @… Αυτό εννοώ όχι μέσα στη θάλασσα».

Φωτογραφικά ντοκουμέντα από την επίθεση

Τα ντοκουμέντα της δράσης των σκληροπυρηνικών χούλιγκαν – Τα «χτυπήματα» και οι διάλογοι-1

Η επίθεση στον διανομέα 

Το επόμενο «χτύπημα» της ομάδας καταγράφηκε στις 15 Μαΐου του 2020, ενώ θύμα ήταν ένας διανομέας οπαδός του Ολυμπιακού. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας εκ των κατηγορουμένων κάλεσε το θύμα με καταγωγή από την Βουλγαρία και, παριστάνοντας τον πελάτη, παρήγγειλε τέσσερις καφέδες.

Όταν ο άνδρας πήγε στην καθορισμένη οδό για να παραδώσει την παραγγελία δέχθηκε επίθεση από τέσσερα άτομα τα οποία τον χτύπησαν με τα χέρια και με ξύλινα κοντάρια. Περίοικοι που αντιλήφθηκαν το περιστατικό άρχισαν να φωνάζουν με αποτέλεσμα οι δράστες να τραπούν σε φυγή. Δύο κατηγορούμενοι συζητώντας για το περιστατικό αναφέρουν: «Κι ο Βούλγαρος λέει έμεινε, δεν ξέρω κατά πόσο ευσταθούν αυτά, σου λέω τι είπε… έμεινε 30% ανάπηρος από το ένα χέρι… έκανε οκτώ ράμματα στο κεφάλι».

Εμβόλισαν διανομέα με αυτοκίνητο

Μία παρόμοια επίθεση καταγράφηκε και στις 17 Ιουλίου 2020 με θύμα και πάλι έναν διανομέα – οπαδό του Ολυμπιακού, ελληνικής καταγωγής. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, πέντε εκ των κατηγορουμένων εμβόλισαν με το αυτοκίνητό τους την μοτοσυκλέτα του θύματος στο Ίλιον με αποτέλεσμα ο άνδρας να καταλήξει στο έδαφος. Εν συνεχεία αποβιβάστηκαν από το όχημα και άρχισαν να τον χτυπούν με μπουνιές και κλωτσιές στο κεφάλι και στο σώμα. Στη συνέχεια τον εγκατέλειψαν και εξαφανίστηκαν. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως μία ημέρα πριν την επίθεση δύο εκ των κατηγορουμένων συζητούν μεταξύ τους προκειμένου να βρουν κάποιον έμπιστο συνεργό και να τον εντάξουν στην ομάδα κρούσης. «Βρήκαμε τίποτα για αυτό που λέγαμε; – Γι’ αυτό σε πήρα πιο πολύ, για να δούμε τι θα κάνουμε. – Τι θα κάνουμε ρε φίλε, ποιον θα βάλουμε τον Χρήστο; – Ποιον Χρήστο; – Να πούμε στον Χρήστο που έχει και μηχανάκι; – Ρε ναι σου λέω, θα τον ρωτήσω». 

Την ημέρα της επίθεσης οι δύο κατηγορούμενοι συζητούν για το πώς έχουν ντυθεί με έναν εκ των δύο να ρωτά τον συνομιλητή του εάν έχει πάρει τα απαραίτητα και τον άλλον να απαντά πως δεν έχει πάρει κοκάλινα γάντια. 

Σε αυτό το σημείο εντύπωση προκαλεί και η επισήμανση των αστυνομικών της Ασφάλειας ότι οι κατηγορούμενοι είχαν καταφέρει να στρατολογήσουν και οπαδούς του Ολυμπιακού, οι οποίοι ενεργώντας ως κατάσκοποι τους ενημέρωναν για τις μετακινήσεις και εκδηλώσεις των οργανωμένων οπαδών της ομάδας τους.

Ειδικότερα, την επόμενη ημέρα της παραπάνω επίθεσης η φερόμενη ως αρχηγός της ομάδας μεταφέρει πληροφορίες από άτομο που αποκαλεί «ρουφιανάκο» και αναφέρεται στην αντίδραση των οπαδών του Ολυμπιακού. «Με πήρε ο ρουφιανάκος ρε. Έξαλλοι μου λέει είναι οι άλλοι ρε… έξαλλοι. Και του λέω εντάξει αφού δεν έπαθε και τίποτα… και μου λέει εγώ όταν τον είδα κούτσαινε και αγκομαχούσε».

Το «ντου» σε οπαδούς στο Χαϊδάρι και η εισβολή σε πολυκατοικία στο Περιστέρι

Έναν μήνα μετά, τέσσερα από τα μέλη της οργάνωσης επιτέθηκαν σε οπαδούς, πιθανότατα, του Ολυμπιακού που κάθονταν σε ένα παγκάκι στο Χαϊδάρι. 

Παράλληλα, στα τέλη Νοεμβρίου του 2020 ομάδα 15 περίπου ατόμων φορώντας κουκούλες, μετέβησαν σε πολυκατοικία στο Περιστέρι και αφού παραβίασαν την κεντρική είσοδο, κατευθύνθηκαν σε διαμέρισμα όπου έμεναν δύο αδέλφια, οπαδοί της ομάδας του Ατρομήτου.

Οι δράστες άρχισαν να φωνάζουν και να χτυπούν με το πόδι τους την πόρτα προκειμένου να εισέλθουν. Ωστόσο δεν κατάφεραν και αποχώρησαν από το σημείο αφού πρώτα έσπασαν ένα πήλινο αντικείμενο που βρισκόταν δίπλα στην πόρτα. Ο λόγος της επίθεσης, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ήταν ότι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού θεωρούσαν πως οι οπαδοί του Ατρομήτου ζωγραφίζουν πάνω από τα δικά τους graffiti. 

Η επίθεση σε σύνδεσμο του Ολυμπιακού στον Πειραιά

Το επόμενο «χτύπημα» της ομάδας χρονολογείται στις 29 Δεκεμβρίου 2020, λίγες ημέρες δηλαδή πριν την αλλαγή του χρόνου. Μία ομάδα περίπου 40 ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους προσέγγισαν τα γραφεία συνδέσμου του Ολυμπιακού στον Πειραιά και με χρήση ξύλινων κονταριών προκάλεσαν φθορές σε οχήματα. Εν συνεχεία περιέλουσαν με εύλεκτο υλικό δύο μοτοσυκλέτες προκειμένου να τις πυρπολήσουν. 

Φωτογραφικά ντοκουμέντα από την επίθεση

Τα ντοκουμέντα της δράσης των σκληροπυρηνικών χούλιγκαν – Τα «χτυπήματα» και οι διάλογοι-2
Τα ντοκουμέντα της δράσης των σκληροπυρηνικών χούλιγκαν – Τα «χτυπήματα» και οι διάλογοι-3

Η «επίσκεψη» στο γήπεδο «Καραϊσκάκη»

Η επόμενη δράση των χούλιγκαν εντοπίζεται στις 16 Ιανουαρίου 2021. Γύρω στις 14.00 το μεσημέρι περίπου 20 οπαδοί του Παναθηναϊκού με κουκούλες και μάσκες προσέγγισαν πεζή το γήπεδο «Καραϊσκάκης» και ζήτησαν από διανομέα παρακείμενου καταστήματος να τους φωτογραφίσει.

Εκείνος αρνήθηκε και τότε δύο εξ αυτών τον ακολούθησαν στο εσωτερικό του καταστήματος, τον χτύπησαν με μία πτυσσόμενη μεταλλική ράβδο, και του αφαίρεσαν τα κλειδιά της μηχανής του. Στη συνέχεια δημοσίευσαν το «κατόρθωμά» τους στα social media. 

 

Τα ντοκουμέντα της δράσης των σκληροπυρηνικών χούλιγκαν – Τα «χτυπήματα» και οι διάλογοι-4
Τα ντοκουμέντα της δράσης των σκληροπυρηνικών χούλιγκαν – Τα «χτυπήματα» και οι διάλογοι-5

Τρία από τα φερόμενα ως αρχηγικά μέλη της ομάδας προφυλακίστηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή, ενώ ένα τέταρτο μέλος αφέθηκε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους. Εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους Μιχάλη Δημητρακόπουλο και Νικόλα Αλετρά.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή