Φτωχοποίηση της κοινωνίας προβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Φτωχοποίηση της κοινωνίας προβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της οικονομίας είναι πολυεπίπεδη.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της οικονομίας είναι πολυεπίπεδη. Εξορμήσεις του Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών στην περιφέρεια, πυκνές εμφανίσεις του στην Ολομέλεια, επαφές με φορείς της αγοράς, παρεμβάσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, νέα σποτ, ανακοινώσεις από την Κουμουνδούρου σε πιο αιχμηρό ύφος και συχνές τοποθετήσεις των στελεχών στα μέσα ενημέρωσης.

Την ανησυχία του για αλυσιδωτές εκρήξεις τιμών και στο νερό, λόγω των τρομακτικών αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης.

«Είμαι πολύ ανήσυχος ότι αυτή η τρομακτική έκρηξη του ενεργειακού κόστους θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε αλυσιδωτές εκρήξεις τιμών, όχι μόνο στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και στα είδη μαζικής κατανάλωσης και στο νερό», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «πολύ δύσκολη οικονομικά τη συγκυρία», στην οποία βρίσκονται οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης.

Επανέφερε την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στο νερό στον κατώτατο συντελεστή 6%, για να αποφευχθούν αυξήσεις για τους καταναλωτές αλλά «και για να δώσουμε και μια ανάσα στις δημοτικές επιχειρήσεις να μη χρεοκοπήσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ανησυχία του για μεγάλες αυξήσεις τιμών και στο νερό εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.

Σε δραματικούς τόνους ήρθε και η προειδοποίηση από την τομεάρχη Οικονομικών. «Η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει, όπως ζητάμε εδώ και μήνες, στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, οδηγεί σε συνθήκες φτωχοποίησης τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους», επεσήμανε η Εφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε. «Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ είναι αποκαλυπτικά για τις συνέπειες των επιλογών του κ. Μητσοτάκη και τη διαρκή μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων:

• Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του καθαρού κατώτατου μισθού ξεπέρασε το 14% τον Ιανουάριο του 2022 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021.

• Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του μεικτού κατώτατου μισθού ανήλθε σε 12,1%. Η αύξηση κοροϊδία του 2% τον Ιανουάριο περιόρισε μόλις κατά 0,2% την απώλεια της αγοραστικής δύναμης. Δηλαδή χωρίς αυτήν, η απώλεια θα ήταν 12,3%».

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν θα αλλάξουν την εικόνα, δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Το μοναδικό πλαφόν που έχει βάλει η κυβέρνηση είναι στον μισθό. Είμαστε η μοναδική χώρα που ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερα σε σχέση με το 2010», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν συνεχώς πως η νέα εργαλειοθήκη της Κομισιόν μιλάει για πλαφόν στις τιμές στην ενέργεια, δίνοντας τη δυνατότητα ακόμα και για επιβολή έκτακτης φορολόγησης στις συγκεκριμένες εταιρείες. Ο Ν. Ηλιόπουλος ανέφερε πως «η χώρα μας αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο 30% πιο ακριβά από τη Βουλγαρία», και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση φέρει σοβαρή ευθύνη και για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή