Ανασφάλιστοι: Αναστάτωση από τη διακοπή συνταγογράφησης

Ανασφάλιστοι: Αναστάτωση από τη διακοπή συνταγογράφησης

Η αναμονή για ραντεβού σε νοσοκομεία της Αθήνας κυμαίνεται στις 20 μέρες, απαγορευτικό χρονικό διάστημα για πολλούς ασθενείς.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοητευμένοι και άπραγοι φεύγουν από τα ιατρικά τους ραντεβού πολλοί ανασφάλιστοι ασθενείς, καθώς οι γιατροί που τους παρακολουθούν δεν είναι πλέον σε θέση να τους «γράψουν» τη φαρμακευτική τους αγωγή. Το μέτρο, που είχε ψηφιστεί από τον Δεκέμβριο του 2021 και αφαιρεί το δικαίωμα σε γιατρούς ιδιώτες να συνταγογραφούν φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις, τέθηκε παρά την έντονη διαμαρτυρία όλων των εμπλεκομένων σε εφαρμογή στις 15 Μαρτίου. Πολλοί ιδιώτες γιατροί απασχολούνται σε ιατρικές δομές δήμων, που εξυπηρετούν δωρεάν ηλικιωμένους (άτομα άνω των 60 ετών), δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων και όσους ανήκουν σε κοινωνικές δομές· η απαγόρευση αφορά και αυτή την κατηγορία γιατρών.

«Τώρα πρέπει να κλείνουμε ραντεβού σε γιατρό του νοσοκομείου, κάτι που είναι πολύ δύσκολο, καλώ από το πρωί και δεν απαντά κανείς», αναφέρει στην «Κ» 59χρονος ανασφάλιστος. Η αναμονή για ραντεβού σε νοσοκομεία της Αθήνας κυμαίνεται στις 20 μέρες. Πρόκειται για ένα απαγορευτικό χρονικό διάστημα αναμονής, καθώς πολλοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα φάρμακά τους, είναι όμως απαραίτητο να μη διακόπτουν την αγωγή τους, όπως συμβαίνει με τους καρδιοπαθείς κ.ά. Εχοντας γνώση της υπερφόρτωσης του ΕΣΥ και λόγω της πανδημίας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είχε αποστείλει στο υπουργείο εγγράφως τις ενστάσεις του από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Η αναμονή για ραντεβού σε νοσοκομεία της Αθήνας κυμαίνεται στις 20 μέρες, απαγορευτικό χρονικό διάστημα για πολλούς ασθενείς.

«Από την εμπειρία μου και μόνο διαπιστώνω ότι σπάνια μια απόφαση συναντά συνολική αντίδραση από ιατρικούς φορείς», σημειώνει στην «Κ» ο Αχιλλέας Οικονόμου, πρόεδρος της ένωσης των επαγγελματιών ψυχιάτρων Ελλάδας, που επίσης είχε στείλει μακροσκελή επιστολή στο υπουργείο επισημαίνοντας τα προβλήματα που θα προκαλούσε η εφαρμογή του νέου μέτρου σε όλους τους ασθενείς αλλά και πιο συγκεκριμένα στους ψυχιατρικούς ασθενείς. «Το μέτρο αυτό ίσχυε και πριν από το 2016», υπενθυμίζει ο κ. Οικονόμου, που είναι ιδιώτης ψυχίατρος στα Τρίκαλα, «ψηφίστηκε εκ νέου τον Δεκέμβριο, αλλά η εφαρμογή πήρε μια μικρή παράταση». Οπως σημειώνει ο ίδιος, «το επιχείρημα που επικαλούνται κύκλοι του υπουργείου είναι ότι αυξήθηκε το κόστος των συνταγογραφήσεων, κάτι που εμμέσως στιγματίζει εμάς τους ιδιώτες γιατρούς». Η απόφαση είναι αψυχολόγητη και δύναται να προκαλέσει αναταράξεις σε όλη τη θεραπευτική διαδικασία. «Ο ασθενής θα προσέρχεται στον ιδιώτη γιατρό, θα εξετάζεται και θα πληρώνει την επίσκεψη, αλλά μετά θα πρέπει να πηγαίνει στο νοσοκομείο», επισημαίνει το παράδοξο ο κ. Οικονόμου. «Ταυτόχρονα, ο γιατρός του ΕΣΥ υποβιβάζεται σε “συνταγογράφο”, που θα πρέπει να ακολουθεί τις συστάσεις ενός άλλου γιατρού». Ισως το πιο σοβαρό είναι ότι διαταράσσεται η σχέση εμπιστοσύνης ασθενούς – γιατρού. Προφανώς ο καθένας επιλέγει και εμμένει σε έναν γιατρό με κάποια κριτήρια, το νέο μέτρο τον ωθεί στο να τον αλλάξει, ανεξάρτητα από το αν ήταν ικανοποιημένος από τη συνεργασία ή αν ο συγκεκριμένος γιατρός είναι ο μόνος που γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. «Επικρατεί ίσως η εσφαλμένη εντύπωση ότι ο ανασφάλιστος είναι και άπορος, όμως αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις», προσθέτει ο ίδιος.

«Οι ψυχικά πάσχοντες […] δεν μπορούν να τύχουν μιας βίαιης αλλαγής στη διαχείριση της συνταγογράφησης και θεραπείας», σημειώνεται στην επιστολή της Ενωσης, «η θεραπευτική σχέση βασίζεται τόσο στην εχεμύθεια του ιατρού, όσο και σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό […] αρκετοί από τους ψυχικά πάσχοντες δυσκολεύονται περισσότερο από κάθε άλλον ασθενή στις διαπροσωπικές επαφές, όπως επίσης και στις περιττές μετακινήσεις προς τις δημόσιες δομές του ΕΣΥ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή