Κατεπείγουσα αντιπυρική θωράκιση του Υμηττού

Κατεπείγουσα αντιπυρική θωράκιση του Υμηττού

Εργασίες για την αντιπυρική θωράκιση του Υμηττού δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργασίες για την αντιπυρική θωράκιση του Υμηττού δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το έργο περιλαμβάνει καθαρισμούς και απομάκρυνση καύσιμης ύλης στη δυτική πλευρά του, καθώς και τη συντήρηση 89 χλμ. δασικών δρόμων σε όλο το βουνό. Ανάλογες εργασίες δρομολογούνται και στις περιοχές ευθύνης των δασαρχείων Πειραιά, Πόρου και Μεγάρων στην Αττική και Θεσσαλονίκης. Η χρηματοδότηση των εργασιών προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο ελλείψει χρόνου κυριαρχεί για ακόμα μια φορά το μοντέλο των απευθείας αναθέσεων.

Προ ημερών, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς ζήτησε από το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην απευθείας ανάθεση εργασιών αντιπυρικής προστασίας στον Υμηττό. Οι εργασίες αφορούν τη συντήρηση 89,68 χλμ. δασικών οδών σε όλο το βουνό, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές από τις βροχές (νεροφαγώματα) ή έχουν μείνει ασυντήρητοι για μεγάλο διάστημα (προϋπολογισμός 3,65 εκατ. ευρώ). Επίσης, την απομάκρυνση όλων των σπασμένων δέντρων και κλαδιών (έχουν συσσωρευτεί μεγάλες ποσότητες μετά την κακοκαιρία «Ελπίδα») στην ανατολική πλευρά, στα όρια με τον αστικό ιστό, από την Αγία Παρασκευή έως την Αργυρούπολη. Ακόμη, κλαδεύσεις και αραιώσεις της βλάστησης σε όλο τον ορεινό όγκο (συνολικά και για τα δύο, εργασίες σε 2.220 στρέμματα με προϋπολογισμό 2,08 εκατ. ευρώ). Στόχος είναι οι εργασίες να ανατεθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να ολοκληρωθούν πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Συντήρηση 89 χλμ. δασικών δρόμων σε όλο το βουνό, απομάκρυνση σπασμένων δέντρων και κλαδιών, αραιώσεις βλάστησης.

Με την ίδια κατεπείγουσα διαδικασία προωθούνται ανάλογες εργασίες στις περιοχές ευθύνης των δασαρχείων Πειραιά, Πόρου και Μεγάρων. Σύμφωνα με την προκήρυξη, το Δημόσιο θα αναθέσει τεσσάρων ειδών εργασίες: τον καθαρισμό περίπου 1.395 στρεμμάτων, την αποκατάσταση 89 χλμ. δασικών οδών, την κατασκευή 808 στρεμμάτων αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμούς εκατέρωθεν του οδικού δικτύου σε μήκος 152 χλμ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 3,86 εκατ. ευρώ. Επίσης, το υπουργείο θα αναθέσει την υλοποίηση τριών μελετών για την περιοχή ευθύνης του δασαρχείου Θεσσαλονίκης με προϋπολογισμό σχεδόν 1 εκατ. ευρώ.

Οι εργασίες αυτές έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Προστασίας Δασών, ένα έργο που χρηματοδοτείται με 40,3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 9,6 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το Σχέδιο περιλαμβάνει τέσσερα προγράμματα, που θα υλοποιηθούν έως τον Μάιο του 2023. Το πρώτο αφορά δράσεις αντιπυρικής προστασίας σε περιοχές με εγκεκριμένες μελέτες από τα δασαρχεία, με προϋπολογισμό 32,5 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο αφορά την κατάρτιση σχεδίων αντιπυρικής προστασίας (8 εκατ. ευρώ), το τρίτο καθαρισμούς και αντιπυρικές ζώνες σε περιοχές χωρίς μελέτες από τα δασαρχεία (8,5 εκατ. ευρώ), συν 1 εκατ. ευρώ για δαπάνες των συμβούλων. Το θετικό είναι ότι οι αναθέσεις ωριμάζουν μεν από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά υπογράφονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος με επιβλέπουσες τις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες. Το αρνητικό είναι ότι συνεχίζεται για ακόμα μια φορά η πρακτική των απευθείας αναθέσεων ελλείψει χρόνου, αυτή τη φορά μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει μεγαλύτερα περιθώρια σε αυτό, ενώ εξαιρούνται από την υποχρέωση δημοσίευσης στη «Διαύγεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή