Η Ελλάδα υποδέχεται τους Ουκρανούς μαθητές που εγκατέλειψαν τη χώρα τους λόγω του πολέμου. Χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως καλωσόρισε τον Αλέξανδρο και την Κατερίνα, τους δύο μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης των 1ου και 4ου Δημοτικών Σχολείων της Ραφήνας, οι οποίοι κατέφθασαν από τη Μαριούπολη. Στην επίσκεψη συμμετείχε και ο Luciano Calestini, εκπρόσωπος στην Ελλάδα της UNICEF, με την οποία το υπουργείο διατηρεί μνημόνιο συνεργασίας για δράσεις που αφορούν τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, ο διευθυντής εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, Δημήτριος Νικολετσόπουλος και δύο διερμηνείς, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη UNICEF.
Η κ. Κεραμέως συζήτησε με τα παιδιά –μάλιστα τους απευθύνθηκε στη γλώσσα τους–, άκουσε τους τρόπους με τους οποίους οι συμμαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους τα έχουν υποδεχτεί και ενσωματώσει, δείχνοντάς τους παιχνίδια, μαθαίνοντάς τους λέξεις στα ελληνικά. Ο Αλέξανδρος είπε στην υπουργό ότι του άρεσε πολύ το ποδόσφαιρο και έπαιξαν μαζί, καθώς και με τους συμμαθητές του, στο προαύλιο.
Θα δημιουργηθούν και τάξεις υποδοχής για όσους δεν γνωρίζουν ελληνικά ή με βάση το επίπεδο ελληνομάθειας θεωρείται ότι χρήζουν επιπλέον βοήθειας.
Στην Ελλάδα έχουν φτάσει πάνω από 1.000 ανήλικοι από την Ουκρανία. Οσοι προέρχονται από την ομογένεια και έχουν κάποια γνώση ελληνικής γλώσσας θα ενσωματωθούν ευκολότερα στη σχολική κοινότητα. Από την άλλη, θα δημιουργηθούν και τάξεις υποδοχής για τους μαθητές που δεν γνωρίζουν ελληνικά ή με βάση το επίπεδο ελληνομάθειας θεωρείται ότι χρήζουν επιπλέον βοήθειας.
Φοιτητές
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την πλατφόρμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση Erudera, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2019 σε πανεπιστήμια της Ουκρανίας σπούδαζαν 76 Ελληνες, ενώ αντίστροφα στα ελληνικά ΑΕΙ 270 φοιτητές από την Ουκρανία. Ευρύτερα, στην Ουκρανία σπουδάζουν 80.470 φοιτητές από 158 χώρες, φέρνοντας στη χώρα περίπου 570 εκατ. δολάρια ετησίως. Μεταξύ αυτών οι περισσότεροι είναι από την Ινδία (18.429 φοιτητές), το Μαρόκο (8.233), το Αζερμπαϊτζάν 5.470), το Τουρκμενιστάν (5.344) τη Νιγηρία (4.379), την Τουρκία (3.764), την Κίνα (3.527), την Αίγυπτο (3,499), το Ισραήλ (2561) και το Ουζμπεκιστάν (2.027). Οι πιο δημοφιλείς σπουδές είναι της Ιατρικής, ενώ υπάρχουν προγράμματα και στην αγγλική γλώσσα.