«Οραματιζόμαστε την Ανδρο ως πράσινο και καθαρό νησί»

«Οραματιζόμαστε την Ανδρο ως πράσινο και καθαρό νησί»

Η πρωτοβουλία μιας ομάδας ανθρώπων που προσπαθούν να κινητοποιήσουν τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ανδρος είναι ένα νησί με μοναδική φυσική ομορφιά, διακριτή πολιτιστική ταυτότητα και ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική κληρονομιά. Την ίδια στιγμή, απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί υπόδειγμα στη διαχείριση των απορριμμάτων, όχι μόνο λόγω της δραματικής έλλειψης υποδομών, αλλά και εξαιτίας της προφανούς απογοήτευσης των κατοίκων της ή έλλειψης εμπιστοσύνης στο ότι κάτι μπορεί όντως να αλλάξει προς το καλύτερο. Μια ομάδα ανθρώπων, που πριν από δέκα χρόνια πρωτοστάτησαν στο να «μπει στον χάρτη» το νησί ως πεζοπορικός προορισμός, αποφάσισαν να προσπαθήσουν να κινητοποιήσουν τοπικές αρχές και –κυρίως– την τοπική κοινωνία, με στόχο ένα νέο πρότυπο. Το όνομα της πρωτοβουλίας, «Καθαρή, πράσινη Ανδρος (Clean, green Andros)».

Πριν από δύο χρόνια

Η ιδέα προέκυψε πριν από πολύ καιρό, μέσα από τις συζητήσεις των ανθρώπων του Ερευνητικού Κέντρου Ανδρου, το οποίο βρίσκεται πίσω από το δίκτυο μονοπατιών Andros Routes και το φεστιβάλ Andros On Foot: η Ολγα Καραγιάννη, η Ulli Stahlmann (Γερμανίδα που ζει μόνιμα στο νησί εδώ και δεκαετίες), οι Jola και Richard Gillespie (Βρετανοί που μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ Αγγλίας και Ανδρου). «Ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια, με τη διάθεση να βοηθήσουμε να αλλάξει κάτι», εξηγεί η κ. Καραγιάννη. «Αισθανόμαστε ότι, παρ’ όλο που η κατάσταση με τα απορρίμματα είναι κακή, ο κόσμος μοιάζει να έχει συνηθίσει και δεν αντιδρά. Μας στενοχωρεί που ζούμε αυτή την κατάσταση και μας το θυμίζουν συχνά οι τουρίστες, οι άνθρωποι που έρχονται στα μονοπάτια του νησιού, οι οποίοι εντυπωσιάζονται μεν από τη φυσική ομορφιά και το τοπίο, απογοητεύονται δε από τα σκουπίδια που βλέπουν παντού. Δεν αξίζει στην Ανδρο αυτή η κατάσταση».

Οπως συνήθως συμβαίνει στα μικρά μέρη, η πρωτοβουλία έπρεπε να κινηθεί με πολύ προσεκτικά βήματα προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι εξυπηρετεί «τους μεν ή τους δε» και να μην καταλήξει σε μια απλή διαπίστωση των προβλημάτων. «Κάναμε πολλές συναντήσεις, προσκαλέσαμε όλους τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσους εμπλέκονται στην καθαριότητα –και ιδιώτες–, κατ’ αρχήν για να αντιληφθούμε ποια είναι η κατάσταση. Σιγά σιγά έγιναν μικρά βήματα συνεννόησης. Απευθυνθήκαμε στο Cyclades Preservation Fund, το οποίο μας ενέπνευσε, αλλά και μας βοήθησε οικονομικά και συμβουλευτικά. Οραματιζόμαστε να γίνει η Ανδρος ένα πράσινο και καθαρό νησί, όχι μόνο να αλλάξει, αλλά να αποτελέσει υπόδειγμα στη διαχείριση των απορριμμάτων», εξηγεί η κ. Καραγιάννη.

Διαδικτυακή πλατφόρμα

Σήμερα η πρωτοβουλία εγκαινιάζει μια διαδικτυακή πλατφόρμα στη διεύθυνση www.cleangreenandros.org. Προηγήθηκε μια εξαήμερη καμπάνια ευαισθητοποίησης, όπου πολίτες της Ανδρου καλούνταν να μιλήσουν για την εμπειρία τους από τη διαχείριση απορριμμάτων στο νησί, να εκθέσουν το δικό τους παράδειγμα, να προτείνουν λύσεις. Οι απαντήσεις θα ανέβουν τις επόμενες ημέρες στην πλατφόρμα. «Ελπίζουμε ότι θα συνεισφέρει στη μείωση των απορριμμάτων, εμπνέοντας όλους να δράσουν προς αυτή την κατεύθυνση», λέει η κ. Καραγιάννη. «Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η κοινωνία έχει τη δύναμη».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή