«Δεν αναμένεται πίεση στο ΕΣΥ από την Ομικρον 2»

«Δεν αναμένεται πίεση στο ΕΣΥ από την Ομικρον 2»

Την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί ξανά να ληφθούν μέτρα περιορισμού της διασποράς του SARS-CoV-2, παρά την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο δεκαπενθήμερο στη χώρα μας, έκανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί ξανά να ληφθούν μέτρα περιορισμού της διασποράς του SARS-CoV-2, παρά την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο δεκαπενθήμερο στη χώρα μας, έκανε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Οπως ανέφερε (ΣΚΑΪ), «η αποκλιμάκωση που έχει ήδη υπάρξει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε συνδυασμό με την πίεση που περιμένουμε βάσει των επιστημονικών στοιχείων, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν θα χρειαστεί η λήψη μέτρων. Πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί κανονικά το στάδιο της αποκλιμάκωσης των μέτρων και ήδη αυτά που έχουν παραμείνει είναι περιορισμένα. Θα είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στη συνολική αποκλιμάκωση, αλλά φαίνεται ότι και το κύμα αυτό, όπως έρχεται και στις συνθήκες που έρχεται, δεν θα έχει σε καμία περίπτωση τα χαρακτηριστικά της τρομακτικής πίεσης της προηγούμενης περιόδου».

Σύμφωνα δε με τον υπουργό, τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή δεν πιέζονται από την πανδημία. «Αν και στα εισιτήρια δεν παρατηρείται η μεγάλη μείωση που βλέπαμε το προηγούμενο διάστημα, και αυτό είναι λογικό, το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων είναι ικανοποιητικό. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνεχίζεται η αποκλιμάκωση. Αυτή τη στιγμή έχουμε 350 κλίνες ΜΕΘ – COVID κατειλημμένες και άλλες τόσες κενές», σημείωσε.

«Πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί κανονικά το στάδιο της αποκλιμάκωσης των μέτρων», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι 354 ασθενείς με COVID-19, ενώ έγιναν και 359 νέες εισαγωγές ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας. Το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει σταθερός, ενώ μικρή αύξηση παρατηρείται στις νέες νοσηλείες. Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος όρος εισαγωγών επταημέρου είναι σταθερά πάνω από 300 (306 χθες), όταν πριν από δύο εβδομάδες ήταν κατά μέσον όρο 285. Χθες δηλώθηκαν επιπλέον 55 θάνατοι ασθενών με COVID-19. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων εργαστηριακά κρουσμάτων ήταν 23.261, εκ των οποίων 7.876 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.375 στη Θεσσαλονίκη και 2.081 στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με βάση την επιδημιολογική εικόνα σήμερα αλλά και τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα αυξομειώσεις στον αριθμό των κρουσμάτων, όπως συμβαίνει συνολικά στην Ευρώπη, αλλά τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού δεν θα σημειωθεί άνοδος που θα οδηγήσει σε πίεση, και μάλιστα σε βαθμό να επηρεάσει την επιστροφή μας στην κανονικότητα. «Πρέπει να είμαστε όμως πάρα πολύ προετοιμασμένοι για το φθινόπωρο, ακόμα με την παρούσα μετάλλαξη», υπογράμμισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή