Σταθμοί μίσθωσης ποδηλάτων, drones και απορριμματοφόρα με GPS

Σταθμοί μίσθωσης ποδηλάτων, drones και απορριμματοφόρα με GPS

Δεκάδες ψηφιακές εφαρμογές που βρίσκονται προ των πυλών αναμένεται να μετεξελίξουν πολλές περιοχές της χώρας σε smart cities

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέντρο παρακολούθησης για το τι συμβαίνει στην πόλη σε «πραγματικό χρόνο», άδειασμα των κάδων απορριμμάτων όταν γεμίζουν και όχι όποτε περάσει το απορριμματοφόρο, ηλεκτρονικές πληρωμές προς τους δήμους, σταθμοί μίσθωσης ποδηλάτων και drones πάνω από τον Υμηττό για την παρακολούθηση της κατάστασης είναι μερικές από τις δεκάδες ψηφιακές εφαρμογές που έρχονται σύντομα στους δήμους. Η μετεξέλιξη πολλών δήμων της χώρας σε smart cities θα φέρει μεγάλες αλλαγές προς το καλύτερο για τους πολίτες, με την παροχή δυνατοτήτων που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους αλλά και τη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης.

Η χρηματοδότηση της ψηφιακής αναβάθμισης των δήμων θα πραγματοποιηθεί μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών για την αυτοδιοίκηση που χρηματοδοτεί και ορισμένα ψηφιακά εργαλεία, αλλά και του ΕΣΠΑ. Συνολικά, όπως έχει εξαγγελθεί, 320 εκατομμύρια προβλέπεται να δοθούν μέσα στην επόμενη πενταετία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων. Οι πρώτες χρηματοδοτήσεις προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, προβλέπονται 90 εκατομμύρια ευρώ τα οποία αφορούν τη χρηματοδότηση έργων ψηφιακής αναβάθμισης για τους 16 μεγαλύτερους δήμους της Ελλάδας (άνω των 100.000 κατοίκων) και τα Τρίκαλα, τιμής ένεκεν για όσα έχουν καταφέρει στην εφαρμογή τεχνολογικών εφαρμογών. Συγκεκριμένα για τα Τρίκαλα υπήρξε απαίτηση ένταξης στο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η πόλη θεωρείται παράδειγμα προς μίμηση για τις ψηφιακές εφαρμογές που έχει εγκαταστήσει. Πάντως, όπως επισημαίνουν τα στελέχη που έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο έργο, και άλλοι δήμοι έχουν προχωρήσει στην ψηφιακή εποχή με μεγάλα βήματα, με πρωτοπόρους τους δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Χανίων, Λάρισας και Ρεθύμνου.

Οι 16+1 δήμοι (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Ηρακλείου, Πειραιώς, Λαρισαίων, Βόλου, Περιστερίου, Ρόδου, Ιωαννίνων, Χανίων, Αχαρνών, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Χαλκιδαίων, Κορδελιού – Ευόσμου, Καλλιθέας, Τρικάλων) έχουν ήδη καταθέσει τα στρατηγικά σχέδια που επιβάλλεται να έχουν συντάξει για το σύνολο των ψηφιακών δράσεων. Η εταιρεία Κοινωνία της Πληροφορίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ζητήσει από τους ωφελούμενους δήμους τη σύνταξη στρατηγικών σχεδίων έτσι ώστε να οργανωθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική που θα αφορά τους ψηφιακούς στόχους κάθε δήμου, ανεξάρτητα μάλιστα αν αυτοί θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. «Ζητήσαμε από τους δήμους να καταθέσουν στρατηγικά σχέδια έτσι ώστε να μη χρηματοδοτηθούν αποσπασματικά έργα ή να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις ανάμεσα στα χρηματοδοτικά εργαλεία», τονίζει στην «Κ» ο Σταύρος Ασθενίδης, διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Επισημαίνεται ότι τα έργα που περιλαμβάνονται στο στρατηγικό σχέδιο για την ψηφιακή αναβάθμιση ενός δήμου μπορούν να χρηματοδοτηθούν και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ή το ΕΣΠΑ.

Σταθμοί μίσθωσης ποδηλάτων, drones και απορριμματοφόρα με GPS-1

Αρχικά θα χρηματοδοτηθούν οι 16 μεγαλύτεροι δήμοι της Ελλάδας (άνω των 100.000 κατοίκων) και, τιμητικά, τα Τρίκαλα.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα πρέπει να έχουν κατατεθεί τα τεχνικά δελτία για τα έργα και εφόσον από την πλευρά των δήμων έχει γίνει έγκαιρη προετοιμασία θα μπορούν να ανακοινώσουν τους σχετικούς διαγωνισμούς από τις αρχές Ιουνίου. Ενα από τα μεγάλα στοιχήματα, εκτός φυσικά από το να γίνουν τα έργα, είναι να γίνουν εγκαίρως ώστε να υπάρξει απορρόφηση των κονδυλίων. «Οι χρήστες των υπηρεσιών μιας πόλης, γιατί δεν μιλάμε μόνο για τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες, από τα έργα που θα γίνουν θα κερδίσουν μια καλύτερη καθημερινότητα τόσο στη ζωή τους στον δήμο όσο και στην επαφή τους με τις υπηρεσίες του δήμου», τονίζει ο κ. Ασθενίδης.

Το στρατηγικό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης υποδομών ύδρευσης και φωτισμού, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση νερού και ενέργειας. Προβλέπεται η δημιουργία σταθμών μίσθωσης ποδηλάτων, αλλά και η δημιουργία θέσεων φόρτισης με την παράλληλη εφαρμογή συστήματος ελέγχου πρόσβασης των αυτοκινήτων στο εμπορικό τρίγωνο. Ο συνολικός σχεδιασμός του Δήμου Αθηναίων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς σχεδιάζεται η ψηφιακή βίβλος της πρωτεύουσας από τον δήμο.

Ο Δήμος Νίκαιας – Ρέντη σχεδιάζει να τοποθετήσει GPS στα απορριμματοφόρα του και αισθητήρες στους κάδους έτσι ώστε να οργανωθεί καλύτερα το σύστημα αποκομιδής και να επιτευχθεί οικονομία σε ανθρώπινους πόρους, αλλά κυρίως σε καύσιμα. «Θα μπορούμε να γνωρίζουμε πού βρίσκεται το κάθε όχημα και θα έχουμε εικόνα πότε γεμίζουν οι κάδοι έτσι ώστε να σχεδιάζουμε καλύτερα, με βάση τις ανάγκες, τα δρομολόγια», τονίζει στην «Κ» η Νέλλη Παπαχελά, γενική γραμματέας του δήμου. Ακόμα σχεδιάζεται η δημιουργία ψηφιακού μητρώου τοπογραφικών διαγραμμάτων. Πρόκειται, όπως εξηγεί η κ. Παπαχελά, για ένα λεπτομερές σχέδιο πόλης στο οποίο θα απεικονίζονται όλες οι υποδομές της, από τα σημεία φωτισμού και τις κοινόχρηστες παροχές έως τους μετρητές νερού και τις δημόσιες γεωτρήσεις. Με αυτό τον τρόπο ο δήμος θα έχει διαρκώς εικόνα για τα προβλήματα που δημιουργούνται και θα μπορεί να επέμβει άμεσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή