Μπαράζ εξ αναβολής γάμων λόγω κορωνοϊού

Μπαράζ εξ αναβολής γάμων λόγω κορωνοϊού

«Ουρές» σε εκκλησίες και κτήματα φέτος από τα μελλόνυμφα ζευγάρια

5' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Third time’s a charm» (ελληνιστί «τρίτη και τυχερή»), έγραψε η Κ.Δ. στα προσκλητήρια που έστειλε πριν από λίγο καιρό σε φίλους και συγγενείς, καλώντας τους στον γάμο της, που έχει προγραμματιστεί για τέλος Απριλίου. Ολοι έπιασαν το αστείο. «Εχω ακυρώσει ήδη δύο γάμους και ίσως πάμε για τον τρίτο», λέει στην «Κ» η μέλλουσα νύφη, που πλέον κρατά χαμηλά τον πήχυ. «Δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια, γιατί έχουν δει πολλά τα μάτια μας. Θέλω απλώς να βρεθώ με τους αγαπημένους μου ανθρώπους και να φορέσω επιτέλους αυτό το νυφικό, που το βλέπω να κρέμεται στην κρεμάστρα από το 2020!»

Ο πρώτος γάμος είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2020 σε ξενοδοχείο στο Πόρτο Χέλι. Το ξενοδοχείο όμως ενημέρωσε τους μελλονύμφους ότι λόγω COVID-19 δεν μπορούσε να διαθέσει προσωπικό να υποστηρίξει τη δεξίωση, ότι έπρεπε να φέρουν δικό τους συνεργείο, δικό τους catering κ.ο.κ. «Εν ολίγοις μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο τους τοίχους του ξενοδοχείου. Αφού έτσι θα μας ερχόταν διπλή τιμή ο γάμος και καθώς όλοι ψιλοφοβόμασταν με τον κορωνοϊό, είπαμε να τον ακυρώσουμε», λέει η ίδια.

Ο δεύτερος γάμος είχε προγραμματιστεί για τις 12 Φεβρουαρίου 2021 σε ξενοδοχείο στη Βουλιαγμένη. «Η αρχική σκέψη μου ήταν να τον κάναμε το καλοκαίρι του ’21, αλλά φοβηθήκαμε τα μέτρα. Πολλοί φίλοι μου παντρεύτηκαν με ελάχιστα άτομα και χωρίς μουσική, δεν θέλαμε κάτι τέτοιο. Σε άλλους ήρθε η αστυνομία και σταμάτησε τον γάμο στις 12 τα μεσάνυχτα. Οπότε πήγαμε για τον χειμώνα του ’21». Μόνο που κανόνισαν χωρίς τον… ξενοδόχο, την «Ομικρον». Η εκ νέου ακύρωση του γάμου και η μετάθεσή του για την άνοιξη ήταν μονόδρομος.

Ο γάμος της Κ.Δ. δεν θα είναι ο μόνος εξ αναβολής γάμος που θα τελεστεί τους επόμενους μήνες. Για την ακρίβεια, όπως λέει στην «Κ» η wedding planner Στελλίνα Κιοσέ, οι περισσότεροι γάμοι της νέας σεζόν εκκρεμούσαν λόγω COVID-19. «Τα ζευγάρια που τα τελευταία δύο χρόνια δεν παντρεύτηκαν λόγω της πανδημίας, θα κάνουν τον γάμο τους φέτος. Είναι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να παντρευτούν με τον τρόπο που είχαν ονειρευτεί, με φίλους, συγγενείς, διασκεδάζοντας, και φέτος κάνουν το μεγάλο βήμα. Φυσικά έχουμε και περιπτώσεις που στο διάστημα αυτό έκαναν και παιδί, οπότε φέτος κάνουν… γαμοβάφτιση».

Κανονικότητα στα γλέντια

«Θέλω απλώς να βρεθώ με τους αγαπημένους μου ανθρώπους και να φορέσω επιτέλους αυτό το νυφικό, που το βλέπω να κρέμεται στην κρεμάστρα από το 2020!».

Οπως λέει, φέτος θα δούμε ακόμα και γάμους με 400 άτομα, φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια είχε εκλείψει.

Για τα περισσότερα ζευγάρια, η μόνη έγνοια είναι η πιθανότητα βροχής και οι ανεμβολίαστοι συγγενείς τους. «Υπάρχουν πολλά ζευγάρια που έχουν πολλούς συγγενείς χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπουν σε αίθουσα. Οπότε διστάζουν να κλείσουν την άνοιξη που υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να βρέξει», αναφέρει η κ. Κιοσέ. Σημειώνεται ότι για τις κοινωνικές εκδηλώσεις ισχύει ό,τι και για την εστίαση. Συγκεκριμένα, οι ανεμβολίαστοι απαγορεύεται να εισέλθουν σε κλειστό χώρο, εκτός αν επιδείξουν πιστοποιητικό νόσησης, ενώ μπορούν να καθίσουν στους εξωτερικούς χώρους μόνο με αρνητικό rapid test.

«Αυτό που παρατηρούμε πάντως είναι ότι τα ζευγάρια θέλουν να κάνουν μια δεξίωση για να ευχαριστηθεί ο κόσμος, να μαζευτούν οι συγγενείς ξανά μαζί, αυτό τους έχει λείψει. Να συναντηθούν, να κάνουν ένα γλέντι, όχι απλώς να ξοδέψουν χρήματα». Σύμφωνα με την κ. Κιοσέ, όσοι δεν έκλεισαν νωρίς τον γάμο τους, δηλαδή με τις τιμές που ίσχυαν τότε, το μετανιώνουν. «Οι ανατιμήσεις σήμερα είναι φοβερές».

Μπαράζ εξ αναβολής γάμων λόγω κορωνοϊού-1

Σημαντική αύξηση του αριθμού των γάμων βλέπει φέτος και ο Αλέξης Νιαουνάκης, ιδιοκτήτης εταιρείας που παρέχει οπτικοακουστική κάλυψη σε εκδηλώσεις. «Στους γάμους που ήταν κανονικά να γίνουν φέτος έχουν προστεθεί οι εξ αναβολής. Για πρώτη φορά φέτος δείχνουν ανάκαμψη και οι destination γάμοι. Πέρυσι, η αβεβαιότητα προβλημάτιζε τον διοργανωτή, που δεν ήθελε να βάλει τον κόσμο στη διαδικασία να κλείσει εισιτήρια και τελικά να χάσει τα λεφτά του». Ομως το τοπίο επηρεάζει πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι που προγραμμάτιζαν να κάνουν τον γάμο τους στην Ελλάδα ακυρώνουν τα σχέδιά τους.

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, λοιπόν, για την Κ.Δ. και τον σύντροφό της. «Ημασταν και λίγο άτυχοι. Αν είχαμε βάλει τον δεύτερο γάμο Ιούνιο – Ιούλιο του 2021 πριν από τα πολλά κρούσματα ή αρχές Χριστουγέννων, θα είχαμε προλάβει. Εχουμε φίλους που έκαναν πρόταση γάμου πολύ μετά από εμάς, έκαναν ήδη τον γάμο τους κι εμείς ακόμα τίποτα». Οσο να ‘ναι, το κέφι έχει μετριαστεί, οι απαιτήσεις είναι μειωμένες. Ο γάμος αυτή τη φορά θα γίνει σε χώρο στην Αθήνα και θα είναι μικρότερος. «Ξεκαλέσαμε τους μισούς καλεσμένους. Λόγω COVID-19 είχαμε να τους δούμε δύο χρόνια. Πολλοί φίλοι μου φοβούνται να βρεθούν σε κλειστό χώρο, οπότε θα δούμε τι θα γίνει. Θα ήθελα να γίνει ένα μεγάλο πάρτι, αλλά δεν μπορώ να προβλέψω ούτε τι θα συμβεί το επόμενο Σαββατοκύριακο. Ξέρω ότι θέλω κάτι ωραίο και κομψό, έως εκεί. Δεν έχω την ίδια όρεξη που είχα όταν πρωτοσχεδίαζα τον γάμο μου στις αρχές του ’20. Είναι τραγικό να ξεκινάς να παντρευτείς στα 32 και τελικά να παντρεύεσαι στα 35!»

Ομως, όλα έχουν και τα θετικά τους. Οπως έχει παρατηρήσει η διοργανώτρια γάμων Στελλίνα Κιοσέ, «οι νέοι που έμειναν μαζί στη διάρκεια του κορωνοϊού και σήμερα παντρεύονται, είναι πιο δεμένοι».

Προσκλητήρια με οδηγίες για self και rapid test

Οταν πριν από λίγους μήνες η Θεοδώρα, 25 χρόνων, άρχισε να οργανώνει τον γάμο της, διαπίστωσε ότι δεν ήταν τόσο απλό. «Ολα τα κτήματα ήταν κλεισμένα από γάμους που είχαν ακυρωθεί πέρυσι και πρόπερσι», λέει στην «Κ». «Τελικά η μόνη ημερομηνία που βρήκαμε ήταν για τέλος Απριλίου και αυτό με δυσκολία, μολονότι θεωρείται νεκρή περίοδος». Αν ήταν αλλιώς τα πράγματα θα είχαν και αυτοί παντρευτεί το ’20 ή το ’21. «Το σκεφτόμασταν αλλά δεν θέλαμε να κάνουμε γάμο χωρίς μουσική, δεν είναι χαρμόσυνο να ακούς μόνο τα μαχαιροπίρουνα. Ούτε είναι ωραίο να σπας το κεφάλι σου να σκεφτείς ποιους θα καλέσεις και ποιους θα αφήσεις απέξω». Υπήρχε κι ένας επιπλέον λόγος: ο σύντροφός της είναι γιατρός. «Το ’20 έκανε διπλοβάρδιες στο νοσοκομείο, ενώ το ’21 ήταν στα εμβολιαστικά κέντρα. Δεν ήταν θέμα χρόνου, ήταν ότι δεν θέλαμε να θέσουμε σε κίνδυνο τους φίλους και τους συγγενείς μας. Ετσι, κάναμε ένα σύμφωνο συμβίωσης και αποφασίσαμε φέτος να κάνουμε το μυστήριο». Στο προσκλητήριο συνιστούν στους καλεσμένους τους να κάνουν ένα self test πριν πάνε στον γάμο, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας rapid test  στον χώρο της δεξίωσης. Οι καλεσμένοι θα προσέρχονται στον μπουφέ τηρώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκα και γάντια μιας χρήσης, τα τραπέζια θα έχουν αποστάσεις. Τώρα μένει απλώς οι καλεσμένοι να βάλουν το κέφι τους. «Υπάρχουν δύο κατηγορίες καλεσμένων. Οι μισοί μάς λένε ότι τους αγχώνει να βρεθούν με κόσμο και οι άλλοι μισοί ότι ανυπομονούν να ξεδώσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή