Κύμα εξωστρέφειας στα ΑΕΙ: Πρόταση για 200 αγγλόφωνα προγράμματα

Κύμα εξωστρέφειας στα ΑΕΙ: Πρόταση για 200 αγγλόφωνα προγράμματα

«Εκρηξη» αγγλόφωνων προγραμμάτων στα ελληνικά πανεπιστήμια. Πάνω από 200 ξενόγλωσσα προγράμματα προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών σχεδιάζουν τα ελληνικά ιδρύματα.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης

«Εκρηξη» αγγλόφωνων προγραμμάτων στα ελληνικά πανεπιστήμια. Πάνω από 200 ξενόγλωσσα προγράμματα προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών σχεδιάζουν τα ελληνικά ιδρύματα, ζητώντας χρηματοδότηση από δράση του ΕΣΠΑ. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Απόστολος Δημητρόπουλος, καταδεικνύοντας τη δυναμική του κύματος εξωστρέφειας που διαπνέει τα ελληνικά πανεπιστήμια. Τα πρώτα προγράμματα θα ξεκινήσουν τον προσεχή Οκτώβριο και το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, αλλά η εκκίνηση για τα περισσότερα τοποθετείται στο 2023-2024. Την ίδια στιγμή, τα βρετανικά ΑΕΙ προσπαθούν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις του Brexit δημιουργώντας joint προγράμματα με ελληνικά ΑΕΙ, με στόχο να προσελκύσουν Ελληνες αλλά και φοιτητές τρίτων χωρών.

Καθώς η Βρετανία αποχώρησε επισήμως από την Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου 2021, οι αιτήσεις Ελλήνων για εγγραφές για το 2021-2022 «βούλιαξαν». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Universities and Colleges Admissions Service (UCAS), η πτώση στον αριθμό των αιτήσεων για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά ήταν 47% σε σχέση με το 2020-2021, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι Ελληνες που τελικά επέλεξαν να σπουδάσουν στα βρετανικά ΑΕΙ είναι μερικές εκατοντάδες.

Χθες, και στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικής συνεργασίας Ηνωμένου Βασιλείου – Ελλάδας στην εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τη συμμετοχή του Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα, Μάθιου Λοτζ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 και στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας βρετανικών και ελληνικών ΑΕΙ.

Περισσότερα από 200 ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών σχεδιάζουν τα ανώτατα ιδρύματα.

Οπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, πανεπιστήμια των δύο χωρών έχουν αρχίσει απευθείας κατ’ ιδίαν συνομιλίες για τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων, τα οποία θα απονέμουν πτυχία με τη σφραγίδα των δύο ΑΕΙ. Εξ αυτών, τα περισσότερα είναι μεταπτυχιακά. Τα αγγλόφωνα προγράμματα θα απευθύνονται τόσο σε Ελληνες όσο και σε ενδιαφερομένους βαλκανικών χωρών, της Μεσογείου αλλά και χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

«Στο πλαίσιο του συνεδρίου αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, και η σημασία ανάπτυξης κοινών (joint) προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών μεταξύ των ΑΕΙ των δύο χωρών, ώστε τα πτυχία που απονέμονται να έχουν τη σφραγίδα όλων των συμμετεχόντων ιδρυμάτων.

Στην πράξη, όλοι οι φοιτητές, Ελληνες και διεθνείς, θα παίρνουν πτυχία που θα έχουν απονεμηθεί από κοινού από τα ελληνικά και τα βρετανικά πανεπιστήμια που συμμετέχουν στη συνεργασία. Το γεγονός αυτό, μετά το Brexit, το οποίο ανέβασε κατά πολύ το κόστος των διδάκτρων για τους Ευρωπαίους φοιτητές, αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς θα μπορούν να απονείμουν τίτλους σπουδών με “βρετανική σφραγίδα”, αλλά αρκετά χαμηλότερο κόστος διδάκτρων και διαβίωσης», ανέφερε, μιλώντας χθες στην «Κ», ο αναπληρωτής καθηγητής του Χαροκόπειου Παν. Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος της δράσης «Study in Greece», Χρήστος Μιχαλακέλης, ο οποίος μετείχε στο συνέδριο.

Επίσης συμμετείχαν οι πρυτάνεις των Παν. Αθηνών Θάνος Δημόπουλος, ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, Παν. Ιωαννίνων Τριντάφυλλος Αλμπάνης, η αντιπρύτανης του Παν. Αιγαίου Μάνια Μαυρή, ο κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ Νίκος Λαγαρός κ.ά. Πεδίο συνεργασίας αναπτύσσεται και στον χώρο της έρευνας. Ενδεικτικά, το Παν. Ιωαννίνων την τελευταία δεκαετία έχει συνεργαστεί σε 35 ευρωπαϊκά προγράμματα, στα 24 εκ των οποίων μετείχαν βρετανικά ΑΕΙ.