Πρότυπα Σχολεία: Νωρίτερα φέτος οι εξετάσεις

Πρότυπα Σχολεία: Νωρίτερα φέτος οι εξετάσεις

Γονείς διαμαρτύρονται πως οι μαθητές δεν θα προλάβουν να μελετήσουν

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρακτικοί λόγοι, προς διευκόλυνση της οργάνωσης του επόμενου σχολικού έτους, οδήγησαν το υπουργείο Παιδείας στην απόφαση οι εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Σχολεία να πραγματοποιηθούν νωρίτερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Το ενδιαφέρον είναι πολύ υψηλό και γι’ αυτό οι μαθητές θεωρούν ότι πρέπει να προετοιμαστούν – και μάλιστα σε φροντιστήρια. Ετσι οι γονείς διαμαρτύρονται ότι αιφνιδιάστηκαν οι μαθητές και δεν θα προλάβουν να μελετήσουν την ύλη, ωστόσο η Διοικούσα Επιτροπή Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) αναφέρει ότι δεν υπάρχει εξεταστέα ύλη.

Ειδικότερα, φέτος διατίθενται 1.642 θέσεις στα 18 Πρότυπα Γυμνάσια της χώρας, ενώ στα 17 Πρότυπα Λύκεια υπάρχουν 263 θέσεις. Οι εξετάσεις εισαγωγής έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο 7 Μαΐου, πολύ νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές – πέρυσι είχαν διεξαχθεί τη Δευτέρα 28 Ιουνίου. Οπως εξήγησε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΔΕΠΠΣ, Γεώργιος Τόμπρας, η ημερομηνία ορίστηκε στις 7/5 για να εκδοθούν γρηγορότερα τα αποτελέσματα και να διευκολυνθεί η διαδικασία των εγγραφών στα συμβατικά σχολεία, αφού έως και πέρυσι όσα παιδιά περνούσαν τις εξετάσεις έφευγαν από τα συμβατικά σχολεία μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, μέσα στον Ιούλιο. Οι γονείς μαθητών που μετείχαν στις εξετάσεις για τα Πρότυπα έπρεπε να τους εγγράψουν στο σχολείο στο οποίο υπάγονται χωροταξικά, ώστε να εξασφαλίσουν θέση για την περίπτωση που δεν εισαχθούν στο Πρότυπο.

Πρότυπα Σχολεία: Νωρίτερα φέτος οι εξετάσεις-1

Η ημερομηνία ορίστηκε στις 7 Μαΐου για να εκδοθούν γρηγορότερα τα αποτελέσματα και να διευκολυνθεί η διαδικασία των εγγραφών στα συμβατικά σχολεία.

Από την άλλη, σήμερα οι γονείς διαμαρτύρονται και γιατί με τη διεξαγωγή των εξετάσεων στις 7 Μαΐου, οι υποψήφιοι δεν θα προλάβουν να προετοιμαστούν επαρκώς. «Τα παιδιά γνωρίζουν από την αρχή της χρονιάς ότι θα δώσουν αφότου τελειώσουν το σχολείο. Μάλιστα πάνω στην ύλη της Στ΄ Δημοτικού – παρ’ όλο που αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς οι εξετάσεις είναι πολύ απαιτητικές και δυστυχώς απαιτούν ιδιαίτερα ή φροντιστήριο. Αντίστοιχα, οι δάσκαλοι που τα προετοιμάζουν έχουν στον νου τους αυτό το χρονικό διάστημα. Και ξαφνικά, χωρίς καμία προειδοποίηση, η ημερομηνία αλλάζει και άρα παιδιά και δάσκαλοι πρέπει να τρέξουν για να καλύψουν όλη την απαραίτητη ύλη, να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ και επαναλήψεις. Το Πάσχα, με άλλα λόγια, προβλέπεται μαρτυρικό, με μαθήματα και διαβάσματα», ανέφερε στην «Κ» η Αλεξάνδρα Χαΐνη, μητέρα υποψηφίου.

Ωστόσο, η σχετική υπουργική απόφαση αναφέρει ότι πρόκειται για τεστ δεξιοτήτων με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (multiple choice). Στη Γλώσσα ελέγχονται οι δεξιότητες των μαθητών στην κατανόηση γραπτών κειμένων ποικίλων ειδών και περιεχομένου (λογοτεχνικά κείμενα, απλά άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών, πολυτροπικά κείμενα κ.λπ.), καθώς και στη χρήση βασικών γραμματικών και συντακτικών φαινομένων. Στα Μαθηματικά ελέγχονται οι δεξιότητες στην κατανόηση και επίλυση προβλημάτων, κυρίως της καθημερινής ζωής αλλά και προβλημάτων με απλές αριθμητικές πράξεις. Μάλιστα προσθέτει: «Δεν ορίζονται συγκεκριμένες σελίδες εξεταστέας ύλης στα σχολικά εγχειρίδια και δεν ελέγχονται γνώσεις οι οποίες προϋποθέτουν απομνημόνευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή