Αναβολή στο μέτρο για συνταγογράφηση σε ανασφάλιστους

Αναβολή στο μέτρο για συνταγογράφηση σε ανασφάλιστους

Εν μέσω αντιδράσεων πολιτών και ιατρικών συλλόγων της χώρας, το υπουργείο Υγείας έδωσε νέα παράταση στην εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης για τους ανασφάλιστους μόνο από τις δημόσιες δομές.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω αντιδράσεων πολιτών και ιατρικών συλλόγων της χώρας, το υπουργείο Υγείας έδωσε νέα παράταση στην εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης για τους ανασφάλιστους μόνο από τις δημόσιες δομές. Ετσι έως τις 30 Απριλίου θα μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να συνταγογραφούν κανονικά για τους ανασφάλιστους πολίτες. Ο λόγος για τη νέα παράταση, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία καταλόγου με τις εξαιρέσεις από το μέτρο και οι οποίες θα αφορούν παιδιά, νεφροπαθείς – αιμοκαθαρόμενους και ασθενείς με άλλες ειδικές παθήσεις, όπως ορίζεται από το σχετικό θεσμικό πλαίσιο. «Συνεπώς για τη διευκόλυνση των ανασφάλιστων μέχρι τις 30 Απριλίου που θα συγκροτηθεί ο κατάλογος των εξαιρέσεων θα μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να συνταγογραφούν κανονικά», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο, που ουσιαστικά αφαιρεί από τους ιδιώτες γιατρούς τη δυνατότητα να συνταγογραφούν για τους ανασφάλιστους πολίτες, είχε ψηφιστεί τον περασμένο Νοέμβριο και έπειτα από πολλές αναβολές τέθηκε σε ισχύ από τις 15 Μαρτίου, για να βγει στις 21 Μαρτίου ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας για τη νέα παράταση. Είχε προηγηθεί σφοδρή αντίδραση από ιατρικούς συλλόγους και ενώσεις ασθενών, που ζητούσαν να μην εφαρμοστεί, επικαλούμενοι τεράστια προβλήματα στους ασθενείς αλλά και στις δημόσιες δομές, που καλούνταν να αναλάβουν το βάρος της συνταγογράφησης των ανασφάλιστων. Είναι ενδεικτική η αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που αναφέρει ότι «από την πρώτη στιγμή το μέτρο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο στους ασθενείς όσο και στο σύστημα υγείας, καθώς το πλήθος αυτό των πολιτών (σ.σ. 1,7 εκατομμύρια ανασφάλιστοι) είναι αναγκασμένο να αναζητά ένα ραντεβού σε δημόσιες δομές προκειμένου να προμηθευτεί τα απαραίτητα φάρμακα. Αυτό έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση των δημόσιων δομών και μάλιστα σε περίοδο έξαρσης του κορωνοϊού, αλλά και την απίστευτη ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων πολιτών.

Εως τις 30 Απριλίου θα μπορούν να απευθύνονται και σε ιδιώτες γιατρούς – Σε εξέλιξη επεξεργασία καταλόγου με εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, το μέτρο αυτό θα αναγκάσει ανασφάλιστους να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα, καθώς είναι σχεδόν αδύνατον να εξασφαλίσουν ραντεβού σε δημόσιες δομές μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Και ζητεί την άμεση απόσυρση της σχετικής διάταξης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ευάλωτους πολίτες που πλήττονται και από την ακρίβεια να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους στους γιατρούς τους, όπως έκαναν μέχρι τώρα.

Την οριστική απόσυρση του μέτρου ζήτησε και ο ΙΣΑ, που τονίζει ότι πρόκειται για άδικο μέτρο που οδηγεί σε ταλαιπωρία την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, ενώ καταστρατηγεί την ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής καθιστώντας ιατρούς δύο ταχυτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή