Κορωνοϊός: Άρση του διοικητικού προστίμου για τους ανεμβολίαστους από 15ης Απριλίου

Κορωνοϊός: Άρση του διοικητικού προστίμου για τους ανεμβολίαστους από 15ης Απριλίου

Το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο. Ενα σελφ τεστ την εβδομάδα στα σχολεία, αύξηση πληρότητας στα γήπεδα.

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναστολή του διοικητικού προστίμου των 100 ευρώ μηνιαίως για τους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του SARS-CoV-2 προχωράει από τις 15 Απριλίου η κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το μέτρο θα επανεξετασθεί τον Σεπτέμβριο ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό πρόστιμο «μετράει» από τις 15 Ιανουαρίου, που σημαίνει ότι όσοι πολίτες άνω των 60 ετών τελικά δεν πείστηκαν να εμβολιαστούν θα πληρώσουν αυτήν την επιλογή τους με συνολικά 300 ευρώ.

Στον αντίποδα, σκληρή στάση συνεχίζει να τηρεί η κυβέρνηση, και το υπουργείο Υγείας, για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Οπως προβλέπεται σε διάταξη σχεδίου νόμου για την κύρωση μέρους της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ελληνικού Δημοσίου για την αναβάθμιση υποδομών στον τομέα της υγείας, παρατείνεται έως το τέλος του έτους η αναστολή καθηκόντων για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Χθες συνεδρίασε και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία εισηγήθηκε τη μείωση του αριθμού των τεστ στα οποία υποβάλλονται εβδομαδιαίως μαθητές και εκπαιδευτικοί από δύο σε ένα, καθώς και την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 100%. Η εισήγηση έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον ένα στα τέσσερα κρούσματα που καταγράφονται στη χώρα μας αφορά παιδιά και εφήβους σχολικής ηλικίας (4 έως 18 ετών), όταν τον Ιανουάριο ήταν ένα στα τρία. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ένα self τεστ –αντί των δύο– θα κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί από την 1η Απριλίου. Για την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτή να ισχύσει από μεθαύριο, Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκε το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων που αφορούν την υποχρέωση των τεστ και την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο σε κλειστούς χώρους. Βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, η επιτροπή θα κληθεί να αποφασίσει τον χρόνο που θα μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτού του είδους την αποκλιμάκωση.

Το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο – Ενα σελφ τεστ την εβδομάδα στα σχολεία, αύξηση πληρότητας στα γήπεδα.

Πάντως, χθες, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ανέφερε σχετικά με την αναστολή χρήσης του πιστοποιητικού ότι «για την ώρα δεν νομίζω πως θέλουμε να καταργηθεί», ωστόσο μπορεί να υπάρξει μια τέτοια πρόβλεψη προς το καλοκαίρι. Η αναπληρώτρια υπουργός προειδοποίησε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, επειδή υπάρχουν αρκετοί γύρω μας που είναι θετικοί στον κορωνοϊό, και κάποιοι το γνωρίζουν και κάποιοι όχι.

Νοσηλείες και κρούσματα

Ο αριθμός των κρουσμάτων άλλωστε παραμένει υψηλός, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο καταγράφεται αύξηση των νοσηλειών ασθενών με COVID-19 στο ΕΣΥ. Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 23.106 νέα κρούσματα COVID-19, με τον δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) να παραμένει οριακά πάνω από τη μονάδα (1,04) και το ποσοστό θετικότητας να έχει φτάσει το 7,7%. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 53 (27.083 θάνατοι που σχετίζονται με την πανδημία στη χώρα μας), ενώ χθες νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 338 ασθενείς.

Χθες δηλώθηκαν 434 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 σε νοσοκομεία της επικράτειας, που είναι οι περισσότερες που έχουν παρατηρηθεί σε μία ημέρα από τα μέσα Φεβρουαρίου έως σήμερα. Την περασμένη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 2.359 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 -έναντι 1.713 εξιτηρίων λόγω ίασης – δηλαδή περίπου 375 περισσότερες σε σύγκριση με την εβδομάδα που προηγήθηκε αυτής, όταν οι εισαγωγές ήταν 1.987.

Περίθαλψη για Ουκρανούς πρόσφυγες

«Ολοι οι υπήκοοι της Ουκρανίας που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο καταγωγής τους λόγω του πολέμου, εντάσσονται στις ανασφάλιστες – ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στο ΕΣΥ», τονίζεται σε εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος. Οπως αναφέρεται, η περίθαλψη παρέχεται σε νοσοκομεία ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, μονάδες ψυχικής υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δημοτικά ιατρεία και ιδρύματα αποκατάστασης. Η φαρμακευτική περίθαλψη παρέχεται από ιδιωτικά φαρμακεία, μετά από συνταγογράφηση των ιατρών κατά τις κείμενες διατάξεις (τα φάρμακα υψηλού κόστους παρέχονται από τα φαρμακεία νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ). Οι Ουκρανοί πρόσφυγες, μέχρι να αποκτήσουν ΑΜΚΑ ως πολίτες τρίτης χώρας, έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές επιδεικνύοντας το διαβατήριό τους ή σχετικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT