Συνολικά 4.248 εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες έχουν περισυλλεγεί από τον Δήμο Αθηναίων σε διάστημα 2,5 χρόνων. Μόνο τους τελευταίους έξι μήνες αποσύρθηκαν με γερανούς απελευθερώνοντας θέσεις στάθμευσης 85 οχήματα, τα οποία είχαν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους σε διάφορα σημεία της πόλης.
Τα οχήματα που έχουν απομακρυνθεί από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και σήμερα (2.573 αυτοκίνητα και 1.675 μοτοσικλέτες) έχουν οδηγηθεί, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, σε πιστοποιημένες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης. Οπως αναφέρει ο Νίκος Αβραμίδης, αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, σε κάποιες γειτονιές της πόλης που υπάρχουν πολλά συνεργεία το πρόβλημα είναι οξυμένο. «Πολλές φορές τα συνεργεία χρησιμοποιούν τον δημόσιο χώρο ως πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα από τα οποία παίρνουν ανταλλακτικά», επισημαίνει. Τα εγκαταλελειμμένα οχήματα εντοπίζονται είτε από τις ίδιες τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων είτε από αναφορές πολιτών τηλεφωνικώς ή μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Νovoville.
Σε κάποιες γειτονιές της Αθήνας το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο – Η διαδικασία που ακολουθείται από τις υπηρεσίες του δήμου.
Ακολουθεί έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για οχήματα που βρίσκονται για μεγάλο διάστημα σε ακινησία. «Περιμένουμε 45 ημέρες για να δούμε αν το αυτοκίνητο θα μετακινηθεί και στη συνέχεια τοποθετούμε αυτοκόλλητο “εγκαταλελειμμένο”», εξηγεί ο κ. Αβραμίδης. Παράλληλα, ο δήμος επικοινωνεί με το υπουργείο Μεταφορών και την Ασφάλεια έτσι ώστε να βρεθεί αν το αυτοκίνητο έχει κλαπεί. Μετά την παρέλευση τριών μηνών συνολικά και εφόσον δεν έχει μετακινηθεί από τη θέση, το όχημα μεταφέρεται με γερανό στον εργολάβο για να οδηγηθεί σε ανακύκλωση. «Στο πάρκινγκ του εργολάβου το όχημα θα παραμείνει πέντε ημέρες, έτσι ώστε να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στον ιδιοκτήτη του να το πάρει πίσω».
Ο Δήμος Αθηναίων μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του θα εντατικοποιήσει ακόμη περισσότερο τις ειδικές αυτές επιχειρήσεις, με στόχο να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα τόσο για την αισθητική όσο και για τη λειτουργική αναβάθμιση της πόλης, επισημαίνεται από τον δήμο. Ειδικά στις περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα στάθμευσης, η απόσυρση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων διευκολύνει πολύ την καθημερινότητα των κατοίκων. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όμως, που όταν τοποθετείται το αυτοκόλλητο «εγκαταλελειμμένο» σε ένα όχημα, ο ιδιοκτήτης το μετακινεί σε άλλο σημείο, οπότε η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή.