Μηνύματα αλληλεγγύης από τον κ.κ. Βαρθολομαίο

Μηνύματα αλληλεγγύης από τον κ.κ. Βαρθολομαίο

Με Ουκρανούς πρόσφυγες για να τους εκφράσει την αλληλεγγύη του, αλλά και να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συναντήθηκε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην Πολωνία.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με Ουκρανούς πρόσφυγες για να τους εκφράσει την αλληλεγγύη του, αλλά και να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συναντήθηκε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην Πολωνία, όπου βρίσκεται από τη Δευτέρα κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της χώρας Αντρέι Ντούντα. Στη συνομιλία που είχε με τον Πολωνό πρόεδρο, ο κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι ο πόλεμος είναι «άδικος και αστήρικτος», ενώ μιλώντας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Στέφαν Βισίνσκι χαρακτήρισε «αδιανόητες» τις καταστροφές που προκλήθηκαν «από αυτή τη φρικτή εισβολή, στο ουκρανικό έθνος και σε όλο τον κόσμο».

Επισκεπτόμενος μια ορθόδοξη εκκλησία στη Βαρσοβία προκειμένου να προσευχηθεί για την ειρήνη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι «όλοι οι πόλεμοι είναι καταδικαστέοι, αλλά ένας πόλεμος μεταξύ ορθοδόξων είναι απολύτως απαράδεκτος» και εξέφρασε τη λύπη του για την «κρίση ενότητας» που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί ορθόδοξοι.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε με Ουκρανούς πρόσφυγες κατά την επίσκεψή του στην Πολωνία.

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των Ουκρανών είναι ορθόδοξοι, όμως υπάρχει διχασμός μεταξύ αυτών που παραμένουν πιστοί στο Πατριαρχείο της Μόσχας και εκείνων που ακολουθούν τη νέα Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία, την οποία έχει αναγνωρίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η ηγεσία της ρωσικής Εκκλησίας θεώρησε «σχισματική» τη συγκεκριμένη αναγνώριση και διέκοψε κάθε σχέση με το Φανάρι. Οι περισσότερες ορθόδοξες Εκκλησίες αναγνώρισαν σταδιακά την αυτοκεφαλία της ουκρανικής, η πολωνική ωστόσο δεν έχει πάρει ακόμη θέση.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε εξάλλου χθες με τον πρόεδρο της Καθολικής Επισκοπής Πολωνίας, τον αρχιεπίσκοπο Στανισλάβ Γκαντέσκι. Ο τελευταίος έκανε έκκληση για «πνευματική και οικουμενική αλληλεγγύη προς το μαρτυρικό ουκρανικό έθνος» και κατήγγειλε «την ακατάσχετη δίψα της κυριαρχίας και την περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια που αναβίωσαν τους καταστροφικούς δαίμονες του παρελθόντος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή