Ένωση δυνάμεων για νέους ανθρώπους, φοιτητές και ερευνητές

Ένωση δυνάμεων για νέους ανθρώπους, φοιτητές και ερευνητές

Η σημαντική προεργασία για τη δυναμική εκκίνηση της δραστηριότητας του «Science Agora».

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύμπραξη ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων της Αθήνας είναι σημαντική γιατί 1) υπηρετεί την ενδυνάμωση της μεταφοράς τεχνολογίας, στοχεύοντας στη διασύνδεση της επιστημονικής έρευνας αλλά και της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και 2) δεν έχει προηγούμενο και είναι από μόνη της καινοτομική για τα ελληνικά δεδομένα. Η ένωση δυνάμεων σε τέτοια κλίμακα και ιδιαίτερα η οικονομία δυνάμεων, ο βέλτιστος συνδυασμός διαφορετικότητας, συμπληρωματικότητας και στοχοθεσίας, στη βάση διεθνώς καθιερωμένων καλών πρακτικών, ευελπιστούμε να είναι η συνταγή της επιτυχίας, η οποία θα πιάσει τόπο κυρίως στους νέους ανθρώπους, τους φοιτητές και τους νέους ερευνητές μας. Οι διμερείς σχέσεις ΕΜΠ με ΟΠΑ, «Δημόκριτο», «Αθηνά», ΕΠΙΣΕΥ είναι δεδομένες, σοβαρές και στέρεες. «Δημόκριτος» και ΕΜΠ έχουν σημαντικές επιδόσεις ερευνητικής συνεργασίας, που έχουν οικοδομηθεί και με την αξιοποίηση του φοιτητικού δυναμικού του ΕΜΠ. ΕΜΠ και ΟΠΑ συνεργάζονται σε εκπαίδευση και συμπορεύονται σε περιοχές, όπως διοίκηση επιχειρήσεων και ενεργειακή οικονομία. Με το «Αθηνά», πέραν αρκετών υφιστάμενων, το ΕΜΠ έχει μια νέα σημαντική συνεργασία στο πεδίο της ρομποτικής. Τέλος, ΕΜΠ και ΕΠΙΣΕΥ είναι το πρωταθλητικό δίδυμο στην ανταγωνιστική ερευνητική χρηματοδότηση. Αυτά δημιουργούν εξαιρετικές προϋποθέσεις για σύζευξη όλων μας, χωρίς αυτό να συγκρούεται με την αυτονομία του καθενός και χωρίς να είναι εύκολο. Κάθε άλλο, είναι πρόκληση γιατί είναι και θέμα εγχώριας κουλτούρας που είναι υπό οικοδόμηση. Επιπλέον, υπάρχει και μια επιβαρυμένη κατάσταση, διότι ενώ το ερευνητικό οικοσύστημα της χώρας είναι παραγωγικό, το αντίκρισμα σε επιχειρηματικότητα και καινοτομία κατατάσσει τη χώρα στην ομάδα ουραγών στην Ευρώπη.

Οι επικεφαλής των ιδρυμάτων (ο υπογράφων, ο πρύτανης του ΟΠΑ κ. Μπουραντώνης και οι πρόεδροι, αντίστοιχα, του «Δημόκριτου» κ. Νούνεσης, του «Αθηνά» κ. Εμίρης και του ΕΠΙΣΕΥ κ. Ψαρράς και ο προκάτοχός του κ. Βασιλείου) μαζί με τη μεικτή ομάδα εργασίας έχουμε κάνει προεργασία για δυναμική εκκίνηση της δραστηριότητας του «Science Agora». Σημειώνεται η σημαντική υποστήριξη στο εγχείρημα που προέρχεται από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Παιδείας, όχι μόνο με την προκήρυξη και χρηματοδότηση της δράσης για ίδρυση γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας, αλλά και τη διαμόρφωση του σχετικού ευνοϊκού θεσμικού πλαισίου. Το τελευταίο έχει οδηγήσει σε ενεργοποίηση δυνάμεων στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα με ίδρυση τεχνοβλαστών και την ενίσχυση συναφών δράσεων επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

* Ο κ. Ανδρέας Μπουντουβής είναι πρύτανης του ΕΜΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή