Δεν αίρεται η μονιμότητα των γιατρών του ΕΣΥ, διαμηνύει το υπουργείο Υγείας, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε μεταξύ των νοσοκομειακών γιατρών σχετική καταγγελία του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, και μάλιστα παραμονές των εκλογών για την ανάδειξη νέων εκπροσώπων των γιατρών στην Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς και στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.
Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεθόδευσε «στα μουλωχτά» και ψήφισε σε νόμο του υπουργείου Εσωτερικών την ουσιαστική κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων γιατρών του ΕΣΥ. Οπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, σύμφωνα με το άρθρο 82 του νόμου 4915/2022 που ψηφίστηκε στις 23 Μαρτίου, οι γιατροί που καταλαμβάνουν θέσεις στο ΕΣΥ με πενταετή θητεία δεν θα κρίνονται στο τέλος της πενταετίας ατομικά όπως προέβλεπε νόμος του 2009, αλλά θα επαναπροκηρύσσεται η θέση και εφόσον επιλεγεί ο ίδιος γιατρός διορίζεται ως μόνιμος.
Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει κάτι στη διαδικασία και ότι με τη νέα διάταξη απλώς προστέθηκαν εδάφια επί άρθρου νόμου του 2001 και τα οποία αφορούν την προϋπηρεσία του ειδικευμένου γιατρού. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη για την εξέλιξη του γιατρού στο ΕΣΥ, υπολογίζεται εκτός από την προϋπηρεσία σε κρατικό σύστημα υγείας των κρατών-μελών της Ε.Ε., και η υπηρεσία στο NHS του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και στην Ελβετία, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ιαπωνία. Σύμφωνα με τον υπουργό, το άρθρο του νόμου 2009 για ατομική κρίση του γιατρού στο τέλος της πενταετίας παραμένει σε ισχύ. Τόνισε μάλιστα ότι δεν ψηφίστηκε εν κρυπτώ η διάταξη αφού περιλαμβανόταν στο σώμα του νομοσχεδίου το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου.
Ο κ. Πλεύρης επανήλθε χθες στο θέμα, κατηγορώντας τον πρώην υπουργό για σκοπιμότητα, καθώς σήμερα προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στην ΕΙΝΑΠ περίπου 5.000 νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας. Μάλιστα, ακριβώς εξαιτίας της αναστάτωσης που προκλήθηκε από την καταγγελία του κ. Ξανθού, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα απέστειλε εγκύκλιο προς τους διοικητές των ΥΠΕ για ενημέρωση των γιατρών των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, στην οποία τονίζεται ότι «τα εδάφια των νόμων 3754/2009 (ΦΕΚ 43/τ. Α΄) και 4316/2014 (ΦΕΚ 270/τ. Α΄) που ορίζουν ότι γίνεται ατομική κρίση των ιατρών στην πενταετία, ισχύουν όπως ίσχυαν από το 2009 και 2014 αντίστοιχα, και δεν καταργούνται. Δηλαδή, οι θέσεις δεν επαναπροκηρύσσονται και δεν καταργείται η μονιμότητα».