Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης των Ρουμανικών Αρχών για τον Μπένι Στάινμετζ

Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης των Ρουμανικών Αρχών για τον Μπένι Στάινμετζ

Τέλος στο δικαστικό θρίλερ που εκτυλίχθηκε επί ελληνικού εδάφους με πρωταγωνιστή τον Ισραηλινό επιχειρηματία Μπένι Στάινμετζ, βάζει απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, με σημερινή του απόφαση, απέρριψε το αίτημα έκδοσης των Ρουμανικών Αρχών για τον Μπένι Στάινμετζ , επικυρώνοντας έτσι το δικαίωμα του να κυκλοφορεί ελεύθερα σε όλο τον κόσμο.

Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών στηρίχθηκε σε δύο λόγους:

  • Στο ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του σε δίκαιη δίκη στη Ρουμανία,
  • Στον υπαρκτό κίνδυνο να υποστεί διακριτική, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, αν εκδοθεί.

Αυτή η απόφαση επιβεβαιώνει την απόφαση της Ιντερπόλ κατά της Ρουμανίας, σύμφωνα με την οποία εντοπίστηκαν πολλές παραβιάσεις του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη, καθώς και ότι η δίωξή του είχε πολιτικά κίνητρα.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, ο Μπένι Στάινμετζ δήλωσε: «Η σημασία αυτής της απόφασης ξεπερνά κατά πολύ την προσωπική μου δικαίωση. Είναι μια ηχηρή, ξεκάθαρη απάντηση της Ελλάδος ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. απέναντι στις πρακτικές των καθοδηγούμενων, πολιτικά υποκινούμενων διώξεων, στην παραβίαση των αρχών του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η σκευωρία που έχει στηθεί εναντίον μου ξεκίνησε ήδη να καταρρέει. H αλήθεια σύντομα θα λάμψει οριστικά. Είμαι ευγνώμων για την ελληνική Δικαιοσύνη».

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Μπένι Στάινμετζ συνελήφθη την 23η Νοεμβρίου του 2021 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς εις βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα της Interpol Ρουμανίας με την κατηγορία της απάτης.

Παρέμεινε για δύο εικοσιτετράωρα στα κρατητήρια του αεροδρομίου και στη συνέχεια οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα εφετών, ο οποίος τον άφησε ελεύθερο με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ωστόσο, από έγγραφα που τέθηκαν υπόψη της «Κ» εκείνη την περίοδο προέκυπτε ότι στα τέλη Οκτωβρίου η Interpol έκρινε άκυρο το ένταλμα, θεωρώντας το «πολιτικά υποκινούμενο».

Κατά πληροφορίες, η «ερυθρά αγγελία» αφορούσε υπόθεση απάτης σχετικά με εκτάσεις γης που κρατικοποιήθηκαν κατά την κομμουνιστική περίοδο.

Πηγές κοντά στο θέμα ανέφεραν τότε στην «Κ» ότι η σύλληψη οφείλεται στην καθυστερημένη ενημέρωση των πληροφοριακών συστημάτων και ότι η εκδίκαση η εκδίκαση του αιτήματος έκδοσης, μετά και από το πόρισμα της Interpol, έχει τυπικό χαρακτήρα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή