Οι Δελφοί διαθέτουν μία μυσταγωγική ατμόσφαιρα – η περιδιάβαση εκεί σε αποζημιώνει ψυχικά και αισθητικά. Στο σημείο υπάρχει και το ιστορικό «Τουριστικό Περίπτερο Αγίου Λουκά», το οποίο σχεδίασαν και δημιούργησαν οι κορυφαίοι Έλληνες αρχιτέκτονες Δημήτρης και Πέτρος Πικιώνης.
Στο ομορφότερο μπαλκόνι των Δελφών, όπου βρίσκεται το ιστορικό Τουριστικό Περίπτερο Αγίου Λουκά, μπορεί κάποιος να θαυμάσει ένα ακόμα έργο του. Tο ανακατασκεύασε η Polygreen, προκειμένου να στεγαστεί ένας χώρος, όπου ο πολιτισμός θα συναντά την φροντίδα για το περιβάλλον, μέσα από ειδικές δράσεις που θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό αλλά και στην τοπική κοινωνία.
Το συνολικό έργο του Πικιώνη είναι γνωστό -όσον αφορά στο όραμα της εικαστικής του σύλληψης- κυρίως στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης αλλά και τον γειτονικό περίπατο στον λόφο του Φιλοπάππου. Ο Πικιώνης πάντα επεδείκνυε ευλαβική αφοσίωση στο φυσικό τοπίο και τη λαϊκή αρχιτεκτονική.
Για να γνωρίσουμε, μα συνάμα να αποκωδικοποιήσουμε, τον Δ. Πικιώνη, προσφεύγουμε στη φράση του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα: «Άνθρωπος των καλών προθέσεων και μετριοπαθής, βίωνε έναν εσωτερικό διχασμό: του ζωγράφου που ήθελε να είχε γίνει και του αρχιτέκτονα που τελικώς έγινε, γεγονός που επηρέασε το σύνολο των έργων του. Πολυπράγμων καλλιτέχνης με πολλαπλές γνώσεις, εμβάθυνε στις φιλοσοφικές αισθητικές του αναζητήσεις».
Κι έτσι το αισθητικό αποτέλεσμα της σκέψης, του οράματος, Πικιώνη, μπορούμε να θαυμάσουμε στο Παγκόσμιο Κέντρο για την Κυκλική Οικονομία και τον Πολιτισμό «π».
Στο νέο χώρο θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, ημερίδες ή και σεμινάρια με αιχμή τα περιβαλλοντικά ζητήματα και πρόθεση την ανάδειξη βιώσιμων πρακτικών.
Ο Πικιώνης, συνδυαστικά με τους Δελφούς, θα έχει και ρόλο έμπνευσης. Σύγχρονοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εμπνευστούν από το τοπίο και θα δημιουργήσουν έργα σύγχρονης τέχνης, αλλά και εικαστικές εκθέσεις, καθώς -όπως έγινε γνωστό- ο χώρος θα αξιοποιηθεί από το μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό οργανισμό PCAI, προκειμένου να δώσει αυτό ακριβώς το έρεισμα.
Το όνομα και η έμπνευση
Έμπνευση για το όνομά αποτέλεσε ο αριθμός «π», η πιο διάσημη μαθηματική σταθερά (π=3,14), που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια του κύκλου.
Έτσι, το «π» σηματοδοτεί για την Polygreen τη μετάβαση από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία, αλλά και την έννοια της βιωσιμότητας, καθώς είναι ένας αριθμός που δεν τελειώνει ποτέ.
Ένα «αρχίγραμμα» επικοινωνίας με πολλαπλές αναγνώσεις: το «π» του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος, του Πικιώνη και βεβαίως της Polygreen και του PCAI.
Το «π» άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό την Τετάρτη 30/3/2022.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr