Κορωνοϊός: Κοντά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος

Κορωνοϊός: Κοντά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος

Περίπου 3.500 ασθενείς νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή λόγω COVID-19, ενώ το 75% των νέων εισαγωγών αφορά άτομα άνω των 60 ετών.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

«Δεν είναι η ώρα ακόμα να ξεχάσουμε την COVID-19», τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, που αν και επισημαίνουν ότι είμαστε κοντά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος, προβληματίζονται από την αύξηση της διάμεσης ηλικίας των ασθενών που προσβάλλονται τις τελευταίες ημέρες από τον κορωνοϊό και εκτιμούν ότι αυτή η εξέλιξη θα πιέσει περαιτέρω το ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, πλέον η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας χαρακτηρίζεται από μια σταθεροποίηση της αυξητικής πορείας του αριθμού των κρουσμάτων, με τη διάμεση ηλικία των νέων ασθενών με COVID-19 να είναι τα 41 έτη. Τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή με βάση τους εργαστηριακούς ελέγχους υπολογίζονται σε 176.000 στη χώρα μας. Ωστόσο, εκτιμάται ότι πιθανότατα ο πραγματικός αριθμός των ατόμων με ενεργή νόσο αυτή τη στιγμή να είναι μεγαλύτερος, καθώς δεν δηλώνονται όλα τα θετικά self tests που διενεργούνται στη χώρα.

Νέα κρούσματα, νοσηλείες

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες ήταν 21.099 και οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19, 51. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 355 ασθενείς. Συνολικά, περίπου 3.500 ασθενείς νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή λόγω COVID-19, ενώ το 75% των νέων εισαγωγών αφορά άτομα άνω των 60 ετών. Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 20% στις νέες εισαγωγές ασθενών. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων την τελευταία εβδομάδα παρέμεινε σταθερός (περίπου 100), ωστόσο παρατηρείται μικρή αύξηση σε Αττική και Νότια Ελλάδα. Η παραλλαγή «Ομικρον» έχει επικρατήσει πλήρως, με την υποπαραλλαγή «Ομικρον 2» να αποτελεί το 78% των δειγμάτων που εξετάζονται.

«Θεωρούμε ότι το πανδημικό κύμα θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία ωστόσο επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται μια αυξημένη ζήτηση για κλίνες νοσηλείας ασθενών με COVID-19.

Υπό αυτές τις συνθήκες η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, κατόπιν και σύμφωνης γνώμης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αποφάσισε να μην αρθούν άλλα περιοριστικά μέτρα έως το τέλος Απριλίου.

Τόσο η κ. Παπαευαγγέλου όσο και ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβαν την αξία του εμβολιασμού και με τις τρεις δόσεις για την προστασία από σοβαρή νόσο και έκαναν έκκληση στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όταν διαγνωσθούν με τον ιό, να έρθουν άμεσα σε επαφή με τον γιατρό τους για να διερευνήσουν θεραπευτικές επιλογές που ήδη υπάρχουν. Η κ. Γκάγκα μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από ασθενείς για τη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων, καθώς σε καθημερινή βάση καταγράφονται 700 σχετικές αιτήσεις, η πλειονότητα των οποίων εγκρίνεται.