Open House Athens 2022: Από τα αρχοντικά της Κηφισιάς στα βιομηχανικά κτίρια της παλαιάς Αθήνας

Open House Athens 2022: Από τα αρχοντικά της Κηφισιάς στα βιομηχανικά κτίρια της παλαιάς Αθήνας

Το OPEN HOUSE επιστρέφει στην Αθήνα αυτό το Σαββατοκύριακο, 9 και 10 Απριλίου

5' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από δύο χρόνια αναγκαστικών διαδικτυακών δράσεων, λόγω πανδημίας, το Open House Athens επανέρχεται δια ζώσης το διήμερο 9 και 10 Απριλίου με ξεναγήσεις σε περισσότερα από 50 κτίρια και με 3 διαδρομές στο κέντρο της Αθήνας και στην Κηφισιά

Οι δράσεις: 

OPEN TOURS 9-10/4: Η κύρια εκδήλωση του ΟΗΑ αφορά ξεναγήσεις σε περισσότερα από 50 κτίρια και χώρους-ιστορικά, αλλά και σύγχρονα, δημόσια και ιδιωτικά, χώροι κατοικίας, εργασίας, πολιτισμού, αναψυχής, λατρείας, μνημεία–με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από τους 400 εθελοντές τις εκδήλωσης (Χορηγός Εθελοντών Kraft Paints). Η συμμετοχή στο OPEN TOURS γίνεται δωρεάν και χωρίς κράτηση εντός του ωραρίου λειτουργίας του κάθε κτιρίου που συμμετέχει. Απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης.

MADE IN Athens 9-10/4: Αναπόσπαστο κομμάτι του OPEN HOUSE, είναι το MADE IN Athens,το οποίο επανέρχεται και φέτος με 10 χώρους. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τη διαδικασία παραγωγής διαφόρων προϊόντων και να συνομιλήσουν με σχεδιαστές και designers. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται δωρεάν εντός του ωραρίου λειτουργίας του κάθε χώρου. Απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης. 

OPEN WALK 9-10/4: Τρεις θεματικές διαδρομές μας μεταφέρουν σε ένα ταξίδι στον χρόνο και μας ξεναγούν σε πλευρές της πόλης λιγότερο γνωστές, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αρχιτεκτονικό και ιστορικό. Οι θεματικές διαδρομές είναι οι εξής:

  • Τα Αρχοντικά της Κηφισιάς
  • Το Βυζάντιο κάτω από την σκιά της Ακρόπολης
  • Η Βιομηχανική όψη της παλαιάς Αθήνας

Τα OPEN WALKS του ΟΗA θα μας ξεναγήσουν σε πλευρές της πόλης λιγότερο γνωστές, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αρχιτεκτονικό και ιστορικό. Η κάθε διαδρομή έχει διάρκεια 1.30-2 ώρες και δεν απαιτεί κράτηση &πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης, για την συμμέτοχη.

Αναλυτικά οι τρεις διαδρομές

Τα Αρχοντικά της Κηφισιάς: Στα τέλη του 19ου αιώνα εμφανίστηκε στην Αθήνα ένας νέος τύπος κατοικίας, αυτός της παραθεριστικής, με πιο έντονη την ανάπτυξη του φαινομένου στην περιοχή της Κηφισιάς. Η Κηφισιά προσέλκυσε πλήθος επιφανών ανθρώπων των τεχνών, των γραμμάτων αλλά και της πολιτικής σκηνής, οι οποίοι ανοικοδόμησαν τις εξοχικές τους επαύλεις εκεί, θέτοντας την στο επίκεντρο των κοσμικών κύκλων.

Μέσα από έναν περίπατο στο Στροφύλι της Κηφισιάς, συναντά κανείς εντυπωσιακές, γοητευτικές επαύλεις, τα λεγόμενα «αρχοντικά». Γρήγορα μπορεί κανείς να παρατηρήσει τη μεγάλη ποικιλία αρχιτεκτονικών ρυθμών και ρευμάτων που υιοθετήθηκαν στις βίλες, λόγω της επαφής των ιδιοκτητών και των αρχιτεκτόνων τους με την κεντρική Ευρώπη.  Ως αποτέλεσμα, στο προάστιο γειτνιάζουν μεταξύ τους κτήρια νεοβυζαντινά, φρουριακά, κεντροευρωπαϊκά, αναγεννησιακά, ρομαντικά, κ.ά. δημιουργώντας ένα ποικιλόμορφο αρχιτεκτονικά περιβάλλον που σε συνδυασμό με την παρουσία πρασίνου μαγεύει κάθε επισκέπτη.

Στόχος της διαδρομής που έχει ως αφετηρία το Άλσος Κηφισιάς, είναι να ταξιδέψουν οι επισκέπτες στο χρόνο, όταν η γειτονιά αυτή φιλοξενούσε πλήθος σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής και αποτελούσε το κέντρο των εξελίξεων.

(ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 9 και 10 Απριλίου 2022 ΩΡΕΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ 11:00-14:30, ανά 30′. ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ Άλσος Κηφισιάς, Θ. Δηληγιάννη 11 ΣΗΜΕΙΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ Οικία Παύλου Μελά, Τατοϊου 50. ΑΠΟΣΤΑΣΗ 1,7 χλμ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ 2 ώρες).

Open House Athens 2022: Από τα αρχοντικά της Κηφισιάς στα βιομηχανικά κτίρια της παλαιάς Αθήνας-1

Το Βυζάντιο κάτω από την σκιά της Ακρόπολης: Η περιοχής της Πλάκας αποτελεί ένα τοπόσημο στον αστικό ιστό της Αθήνας στην οποία διαπλέκονται και αποτυπώνονται διαφορετικά ιστορικά στρώματα. Τόσα χρόνια συνεχόμενης κατοίκησης από το 4.000 π.Χ. έχουν αφήσει το στίγμα τους πολιτισμοί που είτε ενσωματώθηκαν είτε όχι. Η ανάδειξη της μακραίωνης ιστορίας κορυφώθηκε με την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων, ύστερα από μελέτες συνολικής ανάδειξηςτου ιστορικού κέντρου. Ωστόσο το βυζαντινό παρελθόν της πόλης δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ ισότιμα με το κλασικό. Πέρα από την γνωστή περίοδο ακμής, κατά την αρχαιότητα, η πόλη υπήρξε σημείο αναφοράς και κατά τη βυζαντινή περίοδο.

Οι πρώτοι χριστιανικοί ναοί άρχισαν να οικοδομούνται, με τον πλήρη εκχριστιανισμό της Αθήνας, στα τέλη του 5ου αιώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μετατροπή του αρχαίου ναού της Αθηνάς, του Παρθενώνα,  σε βυζαντινό ναό. Από τον 10ο  έως τον 12ο αιώνα η πόλη γνωρίζει ξανά ανάπτυξη και γίνεται σημαντικό εμπορικό κέντρο. Τότε χτίζονται και όλες οι σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες που σώζονται μέχρι σήμερα. Έπειτα ακολουθεί και πάλι ακόμη μια σκοτεινή περίοδος μέχρι την Απελευθέρωση.

Την εποχή που η πόλη έγινε πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους σώζονταν περίπου 150 βυζαντινοί ναοί στο κέντρο της Αθήνας, σήμερα έχουν απομείνει μόνο 25 από αυτούς. Οι χαρακτηριστικοί τρούλοι και η «πλινθοπερίκλειστη» τοιχοποιία, θα κατευθύνουν την διαδρομή μας έτσι ώστε να μας οδηγήσουν να ανακαλύψουμε τη βυζαντινή ιστορία της πόλης στον σύγχρονο αστικό ιστό.  Σ΄ αυτόν τον περίπατο στα ριζά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης θα γίνει μια προσπάθεια να μετατεθεί το ενδιαφέρον από τα κλασικά χρόνια που τόσο έχουν συνδεθεί με την Αθήνα και να γίνει μια γνωριμία με τα Βυζαντινά μνημεία της.

(ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 9 & 10 Απριλίου 2022,  ΩΡΕΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ 13:30-17:00, ανά 30′. ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ Πλατεία Μητροπόλεως. ΣΗΜΕΙΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ Καπνικαρέα. ΑΠΟΣΤΑΣΗ 1,5 χλμ.  ΔΙΑΡΚΕΙΑ 2 ώρες).   

Η Βιομηχανική όψη της παλαιάς Αθήνας: Από τα μέσα του 19ου και πίσω από την νεοκλασική μεγαλοαστική εικόνα της Αθήνας, στο δυτικό της άκρο αναπτύσσεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η βιομηχανική περιοχή της πόλης, με τα πρώτα βιομηχανικά κτίσματα να ξεπροβάλλουν πάνω στον άξονα της Πειραιώς στην ένωσή της με την Αθήνα. Από τη δεκαετία του 1860 και έπειτα, δεν άργησαν να εμφανιστούν στην περιοχή και οι πρώτες πυκνοκατοικημένες αστικές συνοικίες.

Με αφετηρία ένα από τα πρώτα τεκμήρια της βιομηχανικής κληρονομιάς της περιοχής του Κεραμεικού, το εργοστάσιο Γκαζιού (Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων), η διαδρομή περιλαμβάνει βιομηχανικά κτίρια που διασώζονται μέχρι σήμερα και μαρτυρούν τη βιομηχανική και κοινωνική ιστορία της περιοχής, από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τη χρυσή δεκαετία της αθηναϊκής βιομηχανίας και την αποβιομηχάνιση του άξονα.

Μέσα από τον θεματικό περίπατο στους δρόμους της βιομηχανικής Αθήνας, ο επισκέπτης δύναται να αναγνωρίσει τη βιομηχανική κληρονομιά και τον ρόλο της μέσα από τα βιομηχανικά κελύφη, την αρχιτεκτονική τους, την εξέλιξή τους, αλλά και ολόκληρη την περιοχή την οποία έπλασαν τόσο αρχιτεκτονικά όσο και κοινωνικά και που σήμερα αποτελεί πολιτιστικό πυρήνα της πόλης.

(ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 9 & 10 Απριλίου 2022 ΩΡΕΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ 11:00-14:30, ανά 30′. ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ Τεχνόπολη Δ. Αθηναίων ΣΗΜΕΙΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ Thission Lofts. ΑΠΟΣΤΑΣΗ 1,7 χλμ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ 1,5 ώρα). 

Open House Athens 2022: Από τα αρχοντικά της Κηφισιάς στα βιομηχανικά κτίρια της παλαιάς Αθήνας-2

Τι είναι το Open House

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.
Κάθε χρόνο για ένα Σαββατοκύριακο δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.

Η δράση Open House έχει πραγματοποιηθεί ήδη 7 συνεχόμενες χρονιές στην πόλη των Αθηνών (5-6 Απριλίου 2014, 16-17 Μαϊου 2015, 16-17 Απριλίου 2016, 1-2 Απριλίου 2017, 1-2 Απριλίου 2018, 6-7 Απριλίου 2019, 19 Σεπτεμβρίου 2020) με μεγάλη ανταπόκριση από το ευρύ κοινό. Το 2019 στο πρόγραμμα συμμετείχαν 550 εθελοντές, οι οποίοι επιμελήθηκαν τις ξεναγήσεις σε 119 χώρους, όπου σημειώθηκαν συνολικά περίπου 37.000 επισκέψεις. Το 2020 η εκδήλωση διεξήχθη διαδικτυακά, με μαγνητοσκοπημένες ξεναγήσεις που έχουν συγκεντρώσει πάνω από 57.000 προβολές.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή