Επαναλοίμωξη μία στις δέκα νέες διαγνώσεις

Επαναλοίμωξη μία στις δέκα νέες διαγνώσεις

Ενα στα δέκα κρούσματα COVID-19 που καταγράφηκαν χθες στη χώρα μας αφορούσαν επαναλοιμώξεις

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα στα δέκα κρούσματα COVID-19 που καταγράφηκαν χθες στη χώρα μας αφορούσαν επαναλοιμώξεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη χθεσινή ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της COVID-19 του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 15.044 νέα κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων εκτιμάται ότι 1.467 (9,75%) ήταν επαναλοίμωξη, όπως ορίζεται η μόλυνση από τον ιό σε χρονικό διάστημα 90 ή περισσότερων ημερών από προηγούμενη εργαστηριακή διάγνωση του κορωνοϊού στο ίδιο άτομο.

Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά στη χώρα μας 3.126.856 περιπτώσεις ατόμων που νόσησαν από τον ιό, εκ των οποίων το 3,6% (118.070) ήταν επαναλοιμώξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο των επαναλοιμώξεων είναι πολύ εντονότερο με την παραλλαγή «Ομικρον» και την υποπαραλλαγή της «Ομικρον 2», η οποία έχει τη δυνατότητα να διαφεύγει σε κάποιο ποσοστό της ανοσιακής απάντησης ενός ατόμου, είτε αυτή έχει δημιουργηθεί έπειτα από φυσική νόσηση είτε έπειτα από εμβολιασμό. Συνολικά χθες διενεργήθηκαν 263.798 εργαστηριακά τεστ, που σημαίνει ότι το ποσοστό θετικότητας ήταν 5,7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι από χθες ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει τα κρούσματα που δηλώνονται έως τις 9 το πρωί και όχι έως τις 3 το μεσημέρι που έκανε έως τώρα, με αποτέλεσμα να μην είναι συγκρίσιμος ο χθεσινός αριθμός τους σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Υψηλός ήταν και χθες ο αριθμός των νέων θανάτων ασθενών με COVID-19 που δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ (73 απώλειες), ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ήταν 358.

Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε περαιτέρω μείωση του ποσοστού των λοιμώξεων που αφορά παιδιά και εφήβους.

Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε περαιτέρω μείωση του ποσοστού των λοιμώξεων που αφορά παιδιά και εφήβους. Ειδικότερα, την εβδομάδα 28.03 έως 03.04, το 21% των κρουσμάτων αφορούσε άτομα 4 έως 18 ετών, έναντι 23% που ήταν την εβδομάδα 21.03 έως 27.03.

Τέταρτη δόση

Εν τω μεταξύ, από σήμερα θα μπορούν να προγραμματίσουν ραντεβού για την τέταρτη δόση τα άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω. Θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η διαδικασία και για τις άλλες ηλικιακές ομάδες ατόμων άνω των 60 ετών. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σε χθεσινή της ραδιοφωνική συνέντευξη («Παραπολιτικά») εκτίμησε ότι το φθινόπωρο θα κληθεί να εμβολιαστεί ξανά το σύνολο του πληθυσμού. Οπως ανέφερε, «η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα πάμε σε τέταρτη δόση για όλους. Νομίζω από τον Σεπτέμβριο θα είναι όπως η γρίπη. Ο χειμώνας θα είναι μπροστά, θα έχει περάσει αρκετός χρόνος από τη δόση που έχουμε ήδη λάβει και νομίζω θα πάμε σε ετήσια δόση ή αναμνηστική δόση». Η ίδια σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας δεν τίθεται θέμα ακύρωσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ ειδικά για τη χρήση μάσκας ενόψει του Πάσχα, σημείωσε: «Η σύσταση εξακολουθεί να είναι ισχυρή όταν είμαστε έξω σε συγχρωτισμό να έχουμε μάσκα. Αρα, όταν κάνουμε την πορεία του Επιταφίου όλοι μαζί, είναι καλό να φοράμε τη μάσκα, όπως και στην Ανάσταση αν μαζευτούμε πολύς κόσμος, είναι καλό να φοράμε τη μάσκα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή