Κορωνοϊός: Σε πτωτική πορεία το κύμα της «Όμικρον 2»

Κορωνοϊός: Σε πτωτική πορεία το κύμα της «Όμικρον 2»

Ταχεία αποκλιμάκωση του επιδημικού κύματος της «Ομικρον 2» παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταχεία αποκλιμάκωση του επιδημικού κύματος της «Ομικρον 2» παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, με τους σκληρούς δείκτες ωστόσο να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ακολουθώντας το μοντέλο που θέλει την οποιαδήποτε πτωτική ή ανοδική τάση τους να καθυστερεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες σε σχέση με την αντίστοιχη τάση των νέων διαγνώσεων.

Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 10.858 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19, εκ των οποίων τα 200 εκτιμάται ότι αφορούν επαναλοιμώξεις. Από τα νέα κρούσματα, 4.372 εντοπίστηκαν στην Αττική και 1.074 στη Θεσσαλονίκη. Αν και εκτιμάται ότι υπάρχει υποδιάγνωση της νόσου, αφού πολλοί που βρίσκονται θετικοί με τα self tests δεν το δηλώνουν, ειδικά όταν έχουν ήδη κάποιο εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είναι σαφές ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων μειώνεται με γρήγορο ρυθμό: την περασμένη Πέμπτη είχαν ανακοινωθεί στη χώρα μας 21.099 κρούσματα, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον χθεσινό. Κατά μέσον όρο το τελευταίο επταήμερο καταγράφονταν 15.800 κρούσματα ημερησίως, έναντι περίπου 20.800 που δηλώνονταν την εβδομάδα που προηγήθηκε αυτού του επταημέρου.

Νοσηλείες, θάνατοι

9.411 αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2 (5,5 ανά 10.000 δόσεις) έλαβε ο ΕΟΦ από την έναρξη των εμβολιασμών έως τις 26/12/2021.

Σχετικά μικρή μείωση παρατηρείται και στον αριθμό των εισαγωγών ασθενών με COVID-19. Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα οι νέες νοσηλείες ήταν λιγότερες από 400, όταν την προηγούμενη εβδομάδα έφταναν τις 450 ημερησίως. Χθες δηλώθηκαν 394 νέες νοσηλείες, έναντι 439 εξιτηρίων που εκδόθηκαν λόγω ίασης. Η κάλυψη των απλών κλινών COVID ήταν 59,8% και των κλινών ΜΕΘ 78,5%. Ωστόσο, υψηλός παραμένει ο αριθμός των θανάτων ασθενών με COVID-19. Οι νέοι θάνατοι ασθενών ήταν χθες 76, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.968. Το τελευταίο επταήμερο σημειώνονται κατά μέσον όρο 64 θάνατοι ασθενών με COVID-19 την ημέρα, έναντι 53 το προηγούμενο αντίστοιχο διάστημα και 47 το επταήμερο 18-24 Μαρτίου. Αντίστοιχα σταθερός, κοντά στους 350, είναι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι λόγω της νόσου. Χθες οι διασωληνωμένοι ήταν 359, εκ των οποίων το 57,7% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και το 42,3% πλήρως εμβολιασμένοι (δύο ή περισσότερες δόσεις).

Η «Ομικρον 2» αφορά σχεδόν επτά στα δέκα νέα κρούσματα που αναλύθηκαν την τελευταία εβδομάδα από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2. Ειδικότερα, από τον έλεγχο 286 δειγμάτων αναγνωρίστηκαν συνολικά 279 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος και όλα αφορούν την ομάδα στελεχών «Ομικρον». Εκατόν ενενήντα δύο από τα 279 στελέχη «Ομικρον» (ποσοστό 69%) αφορούσαν την υποπαραλλαγή «Ομικρον 2». Τα περισσότερα περιστατικά που οφείλονται σε στελέχη της «Ομικρον 2» και τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί τους τελευταίους δύο μήνες στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί στην Αττική, και ακολουθούν το Ηράκλειο Κρήτης και η Θεσσαλονίκη.

Εν τω μεταξύ, 9.411 αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2 (5,5 ανά 10.000 δόσεις) –εκ των οποίων οι 5.074 αναφέρονταν ως σοβαρές– έλαβε ο ΕΟΦ από την έναρξη των εμβολιασμών έως τις 26/12/2021. Ο Οργανισμός έλαβε 130 αναφορές με θανατηφόρο έκβαση, εκ των οποίων τέσσερις αξιολογήθηκαν ότι έχουν ισχυρή πιθανότητα συσχέτισης με τον εμβολιασμό και τρεις ότι έχουν πιθανότητα. Σε παιδιά αφορούσαν 115 αναφορές, εκ των οποίων 26 ήταν για περιστατικά μυοκαρδίτιδας, 18 για αλλεργική αντίδραση και 10 για νευρολογικά επεισόδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή