Εμ. Μακρόν: επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Εμ. Μακρόν: επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν εξέλεξε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της η Ακαδημία Αθηνών ως επίτιμο μέλος της.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν εξέλεξε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της η Ακαδημία Αθηνών ως επίτιμο μέλος της. Οπως ανέφερε η Ακαδημία, η εκλογή γίνεται «για την εμπνευσμένη και ουσιαστική συμβολή του κ. Μακρόν στην προώθηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενοποίησης καθώς και για την πολύπλευρη και σημαντική υποστήριξη της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου».

«Είναι σήμερα αδιαμφισβητήτως ένας από τους πλέον ενθέρμους, μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, υποστηρικτές της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Ο εκλεγείς γεννήθηκε το 1977 στην Αμιένη, και εξελέγη το 2017 σε ηλικία 39 ετών ο νεότερος (25ος) πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Προηγουμένως είχε αναλάβει σημαντικά αξιώματα ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Προεδρίας από το 2012 και ως υπουργός Οικονομικών από το 2014 έως το 2016. Οπως λέει η Ακαδημία Αθηνών, «συνεχιστής της παράδοσης του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μιτεράν, αλλά και του Γάλλου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1985-1995) Ζακ Ντελόρ, o Εμανουέλ Μακρόν είναι σήμερα αδιαμφισβητήτως ένας από τους πλέον ενθέρμους, μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, υποστηρικτές της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ηδη από την αρχή της θητείας του, με τη βαρυσήμαντη ομιλία του στη Σορβόννη τον Σεπτέμβριο του 2017, και σταθερά έκτοτε διακηρύσσει την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με έμφαση στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και της ασφάλειας, καθώς και της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ). Για την επίτευξη αυτών των σκοπών ο πρόεδρος Μακρόν έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στους θεσμούς και στη λειτουργία της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως είναι η πρόσφατη πρωτοβουλία κυρίως της Γαλλίας για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Και η Ακαδημία προσθέτει για τον Εμανουέλ Μακρόν: «Συνεχίζοντας, επίσης, τη μακρά παράδοση της στενής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ο πρόεδρος Μακρόν προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει αποφασιστική στήριξη προς την Ελλάδα για την αποτροπή ενεργειών που απειλούν την εθνική κυριαρχία και γενικότερα την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο κατά την κρίσιμη περίοδο του θέρους του 2020 όσο και μεταγενεστέρως με την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας τον Σεπτέμβριο του 2021».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή