Πανεπιστημιακή αστυνομία: Νέα εμπόδια στη στελέχωση των ομάδων ΟΠΠΙ

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Νέα εμπόδια στη στελέχωση των ομάδων ΟΠΠΙ

Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος για την πανεπιστημιακή αστυνομία. «Παγώνει» μέχρι νεωτέρας η διαδικασία πρόσληψης των 600 επιλαχόντων.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Την περασμένη Πέμπτη, οι 600 επιλαχόντες της προκήρυξης του 2021 για τη στελέχωση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) ειδοποιήθηκαν να πάνε στα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου κατοικίας τους και να παραλάβουν τις «υγειονομικές καρτέλες».

Με το σχετικό έγγραφο στην κατοχή τους, οι επιτυχόντες του διαγωνισμού θα περνούσαν από τις υγειονομικές επιτροπές της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να ενσωματωθούν στο νεοσύστατο σώμα. Από τους συνολικά 1.000 επιτυχόντες του διαγωνισμού, εξάλλου, οι 400 έχουν ήδη από τις αρχές του χρόνου ξεκινήσει να εκπαιδεύονται στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ.

Τη διαταγή για τους υπόλοιπους 600 εξέδωσε στις 6 Απριλίου η Διεύθυνση Προσωπικού του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Ομως, λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, το πρωί της Πέμπτης 7 Απριλίου, οι επιλαχόντες ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά ότι οι διαδικασίες «παγώνουν» κατόπιν νεότερης διαταγής που εξέδωσε η ηγεσία της αστυνομίας.

Το σχετικό έγγραφο, που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», έχει τίτλο «Ακύρωση διαδικασίας χορήγησης δελτίου υγειονομικής εξέτασης στους κατ’ αρχήν πληρούντες τα προσόντα υποψηφίους ειδικούς φρουρούς» και φέρει την υπογραφή του νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνου Σκούμα.

Σε διευκρινιστική ερώτηση της «Κ» κορυφαίος αξιωματικός δήλωσε ότι τα δεδομένα στην υπόθεση «επαναξιολογήθηκαν».

Αναφέρει επί λέξει: «Σε συνέχεια ανωτέρω διαταγής μας και μέχρι νεωτέρας παρακαλούμε για την άμεση ακύρωση των ενεργειών σας, αναφορικά με τα διατασσόμενα σε αυτή και την ενημέρωση προς τούτο των υποψηφίων στους οποίους έχετε χορηγήσει δελτίο υγειονομικής εξέτασης».

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση της «Κ» κορυφαίος αξιωματικός δήλωσε ότι τα δεδομένα στην υπόθεση «επαναξιολογήθηκαν» και η διαδικασία πρόσληψης των 600 επιλαχόντων «παγώνει» μέχρι νεωτέρας.

Αλλος αξιωματικός απέδωσε το μπρος-πίσω σε νομικής φύσεως εκκρεμότητα που ανέκυψε, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μίλησε για λάθος, εξαιτίας και της προσωρινής απουσίας του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου από τα καθήκοντά του, λόγω κορωνοϊού.

Οι παραπάνω διευκρινίσεις δεν στάθηκαν αρκετές για να βάλουν φρένο στα σενάρια σχετικά με την τύχη της προκήρυξης και το μέλλον της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές ενημέρωσης, η ενσωμάτωση των επιπλέον 600 επιτυχόντων στις ΟΠΠΙ διεκόπη –πιθανόν– λόγω έλλειψης χρημάτων. Οπως αναφέρουν, μπορεί η δαπάνη για τις 1.000 προσλήψεις να είχε προϋπολογιστεί, ωστόσο αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο τα χρήματα από τον συγκεκριμένο κωδικό πληρωμών να μην είναι –προσωρινά τουλάχιστον– διαθέσιμα. Αλλες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αρχική προκήρυξη έδινε τη δυνατότητα πρόσληψης των 600 επιλαχόντων σε διάστημα έως και 9 μηνών από την πρόσληψη των πρώτων 400 ειδικών φρουρών. Καθώς ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο είναι πιθανό το διάστημα των 9 μηνών να συμπληρώνεται τον Απρίλιο με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την τύχη των επιλαχόντων του διαγωνισμού. Για τον λόγο αυτό εξάλλου καλά ενημερωμένες πηγές μιλούν για «διογκούμενο κύμα δυσαρέσκειας από τους 600 κατ’ αρχήν επιτυχόντες του διαγωνισμού και τις οικογένειές τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή