Τα δουλεμπορικά σκάφη από την Τουρκία, ο Λιβανέζος καθοδηγητής και ο παρατηρητικός ξενοδόχος

Τα δουλεμπορικά σκάφη από την Τουρκία, ο Λιβανέζος καθοδηγητής και ο παρατηρητικός ξενοδόχος

H έρευνα των Αρχών κατέδειξε ως ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης έναν 35χρονο άνδρα από τη Συρία, ο οποίος, σε συνεργασία με Τούρκους διακινητές, διαμόρφωνε τα «δουλεμπορικά δρομολόγια» μεταξύ Τουρκίας και Ρόδου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις μερικά λεπτά χρειάστηκε να παρατηρήσει ένας ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας στη Ρόδο τους τέσσερις άνδρες που πριν από μερικές ημέρες στάθηκαν μπροστά του και του ζήτησαν ένα δωμάτιο προκειμένου να περάσουν τη νύχτα τους στο νησί, προκειμένου να καταλάβει πως κάτι δεν πήγαινε καλά. 

Ειδικά όταν τους ζήτησε να του προσκομίσουν κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας και εκείνοι αρνήθηκαν, αντιλήφθηκε αμέσως πως δεν επρόκειτο για τουρίστες, αλλά για μετανάστες που έφθασαν στη Ρόδο μέσω δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Έτσι αποφάσισε να μοιραστεί τα όσα είχε δει με στελέχη του Λιμενικού, προκαλώντας ένα τσουνάμι εξελίξεων μέσω του οποίου αποκαλύφθηκε ένα οργανωμένο κύκλωμα το οποίο διακινούσε μετανάστες από την Τουρκία στη Ρόδο.

Ο εγκέφαλος, ο καθοδηγητής και οι μεταφορείς

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του kathimerini.gr, η έρευνα των Αρχών κατέδειξε ως ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης έναν 35χρονο άνδρα από τη Συρία, ο οποίος, σε συνεργασία με Τούρκους διακινητές, διαμόρφωνε τα «δουλεμπορικά δρομολόγια» μεταξύ Τουρκίας και Ρόδου. 

Όταν οι μετανάστες έφθαναν στο νησί, εκεί τους αναλάμβαναν ένας 53χρονος από το Λίβανο, ένας 32χρονος από την Αίγυπτο και ακόμη ένας Σύρος. Πιο συγκεκριμένα, ο Αιγύπτιος και ο Σύρος παρελάμβαναν τους μετανάστες από το λιμάνι του νησιού και τους μετέφεραν σε διάφορες τοποθεσίες του νησιού όπου συναντιόνταν με τον Λιβανέζο ο οποίος είχε αναλάβει το ρόλο του καθοδηγητή. Τους έδινε δηλαδή πληροφορίες και κατευθυντήριες γραμμές, ενώ κανόνιζε και σε ποιο ξενοδοχείο θα μείνουν κάθε φορά οι μετανάστες. 

Ο «πλασιέ» των παράνομων εγγράφων

Από την ενδελεχή έρευνα της Λιμενικής Αρχής Ρόδου προέκυψε επίσης πως στο κύκλωμα διακίνησης συμμετείχε ακόμη ένας Σύρος 37 ετών. Ο ρόλος του εν λόγω ατόμου ήταν να δέχεται στο κινητό του φωτογραφίες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, να τα… δειγματίζει σε επίδοξους αγοραστές και να τα πουλά έναντι αδράς αμοιβής για λογαριασμό του κυκλώματος.

«Είχε στο κινητό του διάφορα πλαστά έγγραφα και τα πουλούσε ανάλογα με τα βιομετρικά χαρακτηριστικά του καθενός. Δηλαδή έλεγχε εάν ο άνθρωπος που θέλει να περάσει από την Τουρκία μοιάζει με το άτομο που εικονίζεται στο εκάστοτε έγγραφο. Ο συγκεκριμένος συνεργαζόταν με ακόμη έναν Σύρο και συντόνιζαν την επιλογή και την πώληση των πλαστών εγγράφων» ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές στο kathimerini.gr.

Για την υπόθεση έγιναν επτά συλλήψεις και διενεργήθηκαν τρεις νομότυπες έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων, στις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

  • Μία πλαστική συσκευασία η οποία περιείχε ποσότητα πιθανόν ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού μικτού βάρους ενός γραμμαρίου.
  • Μία πλαστική συσκευασία η οποία περιείχε ποσότητα πιθανόν κατεργασμένης κάνναβης, συνολικού μικτού βάρους ενός γραμμαρίου.
  • Ένα έμβασμα μεταφοράς χρηματικού ποσού.
  • Ένας φορητός υπολογιστής.
  • Πέντε συσκευές κινητών τηλεφώνων. 
Τα δουλεμπορικά σκάφη από την Τουρκία, ο Λιβανέζος καθοδηγητής και ο παρατηρητικός ξενοδόχος-1

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή