Γιώργος Ατσαλάκης: Η προστασία των μη εμβολιασμένων από την «Όμικρον»

Γιώργος Ατσαλάκης: Η προστασία των μη εμβολιασμένων από την «Όμικρον»

Η σωστή στρατηγική εφεξής πρέπει να είναι η προστασία από τη βαριά νόσηση των ηλικιωμένων και των ευάλωτων, και όχι τόσο η ανοσία της αγέλης.

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μείωση των ποσοστών σοβαρής νοσηλείας και θανάτων είναι συνδυασμός δύο παραγόντων. Ο πρώτος παράγων είναι η αυξημένη ανοσία του πληθυσμού είτε λόγω των εμβολιασμών είτε λόγω της νόσησης, και ο δεύτερος παράγων είναι η ηπιότερη νοσηρότητα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Τα υψηλά ποσοστά ανοσίας στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε λόγω των εμβολιασμών είτε λόγω της φυσικής ανοσίας από νόσηση, έχουν ως αποτέλεσμα το στέλεχος της «Ομικρον» να έχει ήπιες επιπτώσεις σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο και στις χώρες της Ανατολής, από τις οποίες συνεχώς καταφθάνουν δεδομένα που επιβεβαιώνουν τα υψηλά ποσοστά θανάτων που οφείλονται στο στέλεχος «Ομικρον», το οποίο έχει εξαπλωθεί ραγδαία στο Χονγκ Κονγκ, στη Νότια Κορέα, στη Νέα Ζηλανδία και σε άλλες χώρες με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.

Εκθεση

Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των χωρών είναι ότι είχαν εκτεθεί σε μικρό βαθμό στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Στο Χονγκ Κονγκ που είχε κρατήσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο την πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια, οι θάνατοι των τελευταίων δύο μηνών, ανά 100.000 κατοίκους, ξεπέρασαν ακόμα και τον αριθμό των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εντός δύο μηνών οι θάνατοι έφθασαν σωρευτικά από τους 213 στους 8.827, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 40 φορές. Ο μεγάλος αριθμός θανάτων στο Χονγκ Κονγκ οφείλεται στον μη εμβολιασμό του 66% των πολιτών ηλικίας πάνω από 80 ετών, αλλά και στο εμβόλιο Sinovac, το οποίο έχει μικρότερα αποτελέσματα σε σχέση με τα άλλα εμβόλια. Το 71% των θανόντων ήταν ανεμβολίαστοι, το 25% είχε λάβει το Sinovac και το 4% άλλα εμβόλια.

Περαιτέρω επιβεβαίωση έρχεται από τη Νότιο Κορέα, στην οποία, έχοντας πολύ ελάχιστα κρούσματα και θανάτους από την αρχή της πανδημίας, με την εμφάνιση της «Ομικρον» οι θάνατοι εξαπλασιάστηκαν και έφθασαν σωρευτικά περίπου στις 20.000. Οι ανεμβολίαστοι άνω των 80 ετών ήταν περίπου 20%. Το Χονγκ Κονγκ είχε πέντε φορές περισσότερους θανάτους από τη Νότιο Κορέα, καθώς έχει μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων. Η Κίνα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση της πανδημίας διότι, όπως και στο Χονγκ Κονγκ, έχει 48% μη εμβολιασμένους σε ηλικία άνω των 80 ετών, που αντιστοιχούν σε περίπου 15 εκατομμύρια κατοίκους. Με τα αυστηρά «απαγορευτικά» συνεχίζει την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων, παρ’ όλα αυτά καταγράφει σημαντική έξαρση κρουσμάτων. Το αντίστοιχο ποσοστό μη εμβολιασμένων άνω των 80 ετών στη Νέα Ζηλανδία είναι 2%, και γι’ αυτό έχει σωρευτικά 470 θανάτους, παρά το πρόσφατο κύμα υψηλών κρουσμάτων.

Ανάλυση

Η χώρα μας, με περίπου το 20% άνω των 80 ετών μη εμβολιασμένο, βρίσκεται ήδη σε υψηλό αριθμό ημερήσιων θανάτων. Το 71% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις τουλάχιστον, παρ’ όλα αυτά το ποσοστό των ανεμβολίαστων άνω των 65 ετών και ευάλωτων ατόμων, τα οποία δεν έχουν αποκτήσει ούτε φυσική ανοσία, είναι υψηλό και θα παραμείνει εκτεθειμένο στον ιό. Η ανάλυση των παραπάνω δεδομένων δείχνει ότι τα ηπιότερα συμπτώματα του στελέχους «Ομικρον» υπάρχουν μόνο στις χώρες που έχουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων στις μεγάλες ηλικίες. Τώρα, πλέον, η σωστή στρατηγική είναι η προστασία από τη βαριά νόσηση των ηλικιωμένων και των ευάλωτων, και όχι τόσο η ανοσία της αγέλης. Αυτό είναι περισσότερο επιτακτικό, ενόψει της απόφασης άρσης των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται σταδιακά. Η στρατηγική των περισσότερων χωρών εφεξής είναι να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό. Η στρατηγική όμως αυτή, χωρίς προστασία των μη εμβολιασμένων, θα εξακολουθεί να δίνει υψηλά ποσοστά θανάτων. Το Βέλγιο πρόσφατα ήρε όλα τα περιοριστικά μέτρα, έχοντας χαμηλό επίπεδο θανάτων, περίπου στους 25 κατά μέσον όρο την ημέρα, χωρίς να συμβεί σημαντική έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων. Στη χώρα μας, το πρόσφατο υποκύμα άρχισε στις 6 Μαρτίου και κορυφώθηκε περίπου στο τέλος Μαρτίου. Η πρόβλεψή μας της 2ας Δεκεμβρίου 2021, η οποία έδειξε ότι η κορυφή ήταν στις αρχές Ιανουαρίου 2022 (έχει επιβεβαιωθεί), ότι θα υπάρχουν εξάρσεις υποκυμάτων και ότι η σημαντική εξασθένηση του κύματος θα γίνει τον Μάιο, εξακολουθεί να ισχύει.

Μέτρα

Ενόψει της περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων, της αύξησης της κινητικότητας λόγω Πάσχα και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, ο κίνδυνος για τα ευάλωτα άτομα θα πολλαπλασιαστεί. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να προστατευτούν άμεσα διότι ο ιός δεν είναι εποχικός, εξακολουθεί να υπάρχει και αναζητεί να βρει απροστάτευτα άτομα. Οι δύο δόσεις προστατεύουν κατά 79% και η αναμνηστική κατά 94% από τη διασωλήνωση. Η αύξηση των εμβολιασμένων και τα νέα αντιιικά φάρμακα γι’ αυτούς που δεν μπορούν να αποκτήσουν ανοσία από τα εμβόλια μπορούν να αποτρέψουν τη βαριά νόσηση των μη εμβολιασμένων.

* Ο κ. Γιώργος Ατσαλάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή