Κορωνοϊός: Τα αίτια της υψηλής θνητότητας – Ειδικοί εξηγούν στην «Κ»

Κορωνοϊός: Τα αίτια της υψηλής θνητότητας – Ειδικοί εξηγούν στην «Κ»

Υψηλός αριθμός θανάτων ασθενών λόγω COVID-19 έχει καταγραφεί τους πρώτους μήνες του 2022, παρά το μεγάλο ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού αλλά και την επικράτηση των πιο ήπιων παραλλαγών «Ομικρον 1» και «Ομικρον 2». Ειδικοί επιστήμονες εξηγούν στην «Κ» ποιες είναι οι αιτίες.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλός αριθμός θανάτων ασθενών λόγω COVID-19 έχει καταγραφεί τους πρώτους μήνες του 2022, παρά το μεγάλο ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού αλλά και την επικράτηση των πιο ήπιων παραλλαγών «Ομικρον 1» και «Ομικρον 2».

Από τις αρχές του έτους έως και χθες είχαν δηλωθεί 7.479 θάνατοι ασθενών με COVID-19, δηλαδή το 26,45% των απωλειών που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας (28.274). Το αντίστοιχο διάστημα του 2021 είχαν καταγραφεί 4.123 θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό (14,58% επί του συνόλου).

Αντιστοίχως, από τις αρχές του 2022 έως και χθες είχαν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 1.985.034 κρούσματα, που αποτελούν το 62,1% των συνολικών κρουσμάτων που έχουν διαγνωσθεί στην Ελλάδα (σύνολο 3.195.887), έναντι 158.236 κρουσμάτων (4,95% επί του συνόλου) που διαγνώστηκαν το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Κατά τους πρώτους μήνες του 2022 ο αριθμός των θανάτων κορυφώθηκε την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, όταν κατά μέσον όρο καταγράφονταν περισσότεροι από 100 θάνατοι ημερησίως, μειώθηκε στους 44 θανάτους κατά μέσον όρο στα τέλη του Μαρτίου, για να αυξηθεί ξανά τις τελευταίες ημέρες σε λίγο πάνω από 60 θανάτους.

«Ο λόγος θανάτων προς κρούσματα έχει μειωθεί σημαντικά στην περίοδο της “Ομικρον” σε σχέση με την περίοδο του στελέχους “Δέλτα” ή του στελέχους “Αλφα” (βρετανικό)», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης και προσθέτει ότι «ο αριθμός των θανάτων εξαρτάται από τον αριθμό του κρουσμάτων καθώς και από τα χαρακτηριστικά των περιστατικών. Κατ’ αρχάς, για να συγκρίνουμε δύο περιόδους πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τον αριθμό των κρουσμάτων, την ηλικιακή κατανομή τους και την εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό».

Η μεγάλη πλειονότητα των θανάτων που καταγράφονται πλέον αφορά άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, που είναι και η ομάδα του πληθυσμού με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Από τους 739 θανάτους που έχουν δηλωθεί από την 1η έως τις 12 Απριλίου 2022, οι 711 (96,2%) αφορούν αυτή την ηλικιακή ομάδα, όπου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι λίγο πάνω από το 90%. Από τους πλήρως εμβολιασμένους, ένα ποσοστό που επίσης ξεπερνά το 90% έχει λάβει και την τρίτη δόση.

Η πλειονότητα των θανάτων που καταγράφονται αφορά άτομα 60 ετών και άνω, που είναι και η ομάδα του πληθυσμού με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής αναφέρει και τα διαχρονικά ελλείμματα του συστήματος υγείας ως έναν επιπλέον παράγοντα για τον μεγάλο αριθμό θανάτων στη χώρα μας.

Οπως σημειώνει στην «Κ», «στην πρωτοβάθμια περίθαλψη υπάρχουν κενά στις διαδικασίες που θα εξασφάλιζαν την εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Το αποτέλεσμα είναι να μη γίνεται πάντα η σωστή διαχείριση των ασθενών με COVID σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία αλλά και τη θεραπευτική προσέγγιση. Επίσης, κάποιοι ασθενείς απευθύνονται απευθείας στα νοσοκομεία επιβαρύνοντας περισσότερο το σύστημα. Τέλος, υπάρχει διαχρονικά έλλειψη διασύνδεσης των υπηρεσιών στη χώρα μας και δεν αφορά μόνο την υγεία αλλά όλο το φάσμα των σχέσεων των πολιτών με το Δημόσιο.

Παράλληλα, τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως οι ελλείψεις προσωπικού αλλά και οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, τα μέτρα ελέγχου των οποίων, λόγω της κόπωσης του συστήματος από την πανδημία, έχουν ατονήσει σε πολλές περιπτώσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή