Μόνο για νοσοκομεία η παραπομπή μέσω προσωπικού γιατρού

Μόνο για νοσοκομεία η παραπομπή μέσω προσωπικού γιατρού

Διευκρινίσεις από τον υπουργό Υγείας για το νέο σύστημα.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διευκρίνιση ότι στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ο πολίτης θα μπορεί να επισκεφθεί τον ειδικό γιατρό χωρίς να είναι υποχρεωτική η παραπομπή από τον προσωπικό γιατρό παρείχε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά και των μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

Οπως ανέφερε ο υπουργός, το σύστημα παραπομπών θα αφορά μόνο την πρόσβαση σε νοσοκομείο για μη επείγοντα περιστατικά, που σημαίνει ότι μία τακτική εισαγωγή σε νοσηλευτικό ίδρυμα θα γίνεται μόνο με παραπεμπτικό σημείωμα από τον θεράποντα ιατρό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε συνάντηση με τον ΙΣΑ, θα τροποποιηθεί το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου προκειμένου να δοθεί και στους ειδικούς γιατρούς το δικαίωμα παραπομπής του ασθενούς στα νοσοκομεία για παθήσεις της ειδικότητάς τους, έπειτα από ενημέρωση του προσωπικού γιατρού.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ο πολίτης θα μπορεί να επισκεφθεί απευθείας τον ειδικό γιατρό χωρίς καμία παραπομπή. Μάλιστα, η παραπομπή από γιατρό σε γιατρό μέσα στο νέο σύστημα είναι ελεύθερη και αμφίδρομη, που σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε γιατρός μπορεί να στείλει τον ασθενή σε άλλο ειδικό. Tέλος, κατά τον ΠΙΣ, ο υπουργός δεσμεύθηκε να συζητήσει το σύστημα των αμοιβών με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι η αμοιβή των ιδιωτών ειδικών γιατρών να είναι κατά πράξη και περίπτωση και των προσωπικών γιατρών κατά κεφαλήν.

Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν έξω από το υπουργείο Υγείας σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι οι τραυματιοφορείς των δημόσιων νοσοκομείων. Η συγκέντρωση γίνεται στο πλαίσιο της στάσης εργασίας της Πανελλήνιας Ενωσης Τραυματιοφορέων (από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ.) που διαμαρτύρεται για τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ. Οπως αναφέρει, οι τραυματιοφορείς είναι «υπό εξαφάνιση» σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, καθώς σε πολλές μονάδες οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν το 60%.

Σήμερα 300 τραυματιοφορείς βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, 200 νοσούν από κορωνοϊό, και 180 συνταξιοδοτούνται στο τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή