Σχολεία: Χωρίς self test, αλλά με μάσκα μετά το Πάσχα οι μαθητές

Σχολεία: Χωρίς self test, αλλά με μάσκα μετά το Πάσχα οι μαθητές

Χωρίς self test, αλλά με μάσκες θα επιστρέψουν μετά τις διακοπές του Πάσχα στα σχολεία οι μαθητές, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς self τεστ, αλλά με μάσκες θα επιστρέψουν μετά τις διακοπές του Πάσχα στα σχολεία οι μαθητές, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Αναμένονται ανακοινώσεις για τα μέτρα προφύλαξης που θα ισχύσουν στις τάξεις, όπου παιδιά θα έχουν νοσήσει, επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Κόπτσης εξήγησε ότι «παρατηρείται σταθεροποίηση στον πληθυσμό και μείωση των κρουσμάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα», ενώ προσέθεσε, ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν απαιτείται πια αυτοδιαγνωστικός έλεγχος.

Μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής Ειδικών, το υπουργείο, συνέχισε ο κ. Κόπτσης, συμφώνησε, λαμβάνοντας υπόψη ότι «ο καιρός καλυτέρεψε και τα μέτρα απέδωσαν».

Σχετικά με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, ο κ. Κόπτσης ενημέρωσε ότι η τελευταία ημέρα μαθημάτων για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά είναι η 15η Ιουνίου, για τα γυμνάσια η 30ή Μαΐου και για τα λύκεια η 20ή Μαΐου.

Οι εξετάσεις στο γυμνάσιο θα διεξαχθούν στις 1-15 Ιουνίου και στο λύκειο στις 23 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

Όσον αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, για τους μαθητές των ΓΕΛ είναι προγραμματισμένες για τις 1- 15 Ιουνίου, για τα ΕΠΑΛ στις 1-17 Ιουνίου, ενώ στις 18-30 Ιουνίου θα εξεταστούν τα ειδικά μαθήματα.

Πότε κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το φετινό Πάσχα, το οποίο «πέφτει» την Κυριακή, 24 Απριλίου 2022.

Όπως κάθε χρόνο, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την εβδομάδα πριν και μετά το Πάσχα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα σχολεία θα κλείσουν για το Πάσχα την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022.

Όσο για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, θα γίνει την Τρίτη 3 Μαΐου, καθώς η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρθηκε από την Κυριακή 1 Μαΐου στην αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα 2 Μαΐου. Συνεπώς, τα σχολεία θα ανοίξουν την Τρίτη 3 Μαΐου.

Θερινό διάλειμμα από μάσκες, πιστοποιητικά

Ενα καλοκαίρι που θα θυμίζει πολύ την προ COVID-19 εποχή, όπου δεν θα απαιτούνται πιστοποιητικά ή τεστ για την πρόσβαση σε καταστήματα και γενικά δραστηριότητες και όπου η μάσκα θα χρησιμοποιείται σε πολύ συγκεκριμένους χώρους, αναμένεται να ζήσουμε φέτος «εκτός επιδημιολογικού απροόπτου». Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, από την 1η Μαΐου έως και την 31η Αυγούστου αίρεται η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης ή αρνητικού τεστ για την πρόσβαση σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους. Επιπλέον, από την 1η Μαΐου καταργούνται τα τακτικά self τεστ στα σχολεία, ενώ μειώνονται σε ένα την εβδομάδα τα rapid τεστ που υποχρεούνται να κάνουν οι ανεμβολίαστοι για την πρόσβαση στους χώρους εργασίας. Από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου επανέρχεται η πληρότητα και η λειτουργία όλων των χώρων στο 100%.

Επιπροσθέτως, από την 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, θα υπάρξουν εξαιρέσεις από το μέτρο και είναι χαρακτηριστικό ότι η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα, πλοία –εσωτερικούς χώρους– και αεροπλάνα). Επιπλέον εξαιρέσεις –όπως ενδεχομένως π.χ. δομές φροντίδας ηλικιωμένων– θα διευκρινιστούν με τις σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν.

Από αύριο αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, το αμέσως επόμενο διάστημα θα εξετασθεί και η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού COVID-19 για την είσοδο στη χώρα, ενώ θα επικαιροποιηθεί και το πρωτόκολλο που αφορά την επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα στο σχολικό περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα αξιολογείται και –εκτός απροόπτου– η επαναφορά ή μη των μέτρων θα επανεξετασθεί την 1η Σεπτεμβρίου.

Ενόψει του Πάσχα δεν πρόκειται να υπάρξει άρση μέτρων, ενώ παραμένει η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό. Οπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, από αύριο αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών. Υπενθυμίζεται ότι από χθες και οι πολίτες 70 ετών έως 79 ετών μπορούν να προγραμματίσουν ραντεβού για τέταρτη δόση εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2, ενώ την ίδια δυνατότητα θα έχουν από αύριο και οι πολίτες 60 έως 69 ετών.

Αναλυτικά τα μέτρα:

  • Από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό σημαίνει ότι και εκεί που υπήρχε υποχρέωση διενέργειας τεστ, δεν θα χρειάζεται να διενεργείται. Το μέτρο θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου.
  • Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εξεταστεί και η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα, οπότε και θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.
  • Έως τις 31 Μαΐου παραμένει η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους. Από 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες ΚΥΑ.
  • Από 1η Μαΐου 2022 καταργούνται τα τακτικά self-test στα σχολεία και η επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα θα γίνει χωρίς την διενέργεια self – test. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις στο πρωτόκολλο που θα αφορά την επαφή με κρούσματα.
  • Από 1η Μαΐου ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολιάστων συμπολιτών μας στους χώρους εργασίας, ενώ από 1η Μαΐου ως 31/8 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.
  • Από 15/4 αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και ήδη έχει υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση προς τούτο.

Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις από την 50η ημέρα εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή