Έφηβοι δικτυώνουν πρόσφυγες με εργοδότες

Έφηβοι δικτυώνουν πρόσφυγες με εργοδότες

Μια επιχειρηματική ιδέα που γεφυρώνει το κενό μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, το οποίο όταν πρόκειται για αλλοδαπούς ενδιαφερομένους μεγαλώνει έτι περαιτέρω, φιλοδοξούν να υλοποιήσουν τέσσερις 16χρονοι.

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια επιχειρηματική ιδέα που γεφυρώνει το κενό μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, το οποίο όταν πρόκειται για αλλοδαπούς ενδιαφερομένους μεγαλώνει έτι περαιτέρω, φιλοδοξούν να υλοποιήσουν τέσσερις 16χρονοι. Ο Αλκης Τουτζιαρίδης, η Σόνια Βουδούρη, ο Αλεξ Δαυίδ και η Εύα Βούλγαρη, μαθητές στη Β΄ Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού και μέλη του Ομίλου Νεανικής Επιχειρηματικότητας του σχολείου τους, ξεκίνησαν λίγο πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων να επεξεργάζονται την προοπτική κατασκευής μιας ψηφιακής πλατφόρμας εύρεσης εργασίας για πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να δουλέψουν ως ανειδίκευτοι εργάτες. Η ιδέα τους έχει ήδη θετικές αξιολογήσεις, καθώς απέσπασε τη δεύτερη θέση στον πανελλαδικό διαγωνισμό Diamond Challenge και έχει επιλεγεί στις είκοσι καλύτερες υποψηφιότητες του διαγωνισμού Junior Achievement Greece στην κατηγορία «Social Innovation Relay». «Εχουμε επίσης συζητήσει αυτοπροσώπως με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, ο οποίος μας έδωσε πολύτιμες συμβουλές», επισημαίνει στην «Κ» ο Αλκης Τουτζιαρίδης.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα

«Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε όλοι μας την ευκαιρία να συναναστραφούμε συνομηλίκους μας αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους που είχαν μόλις έρθει στην Ελλάδα», εξηγεί ο ίδιος. «Συμμετείχαμε στο πρόγραμμα διδασκαλίας ελληνικών και άλλων γνωστικών αντικειμένων σε πρόσφυγες, που πραγματοποιούσε το The Home Project κάθε Σάββατο στο σχολείο μας», αναφέρει ο 16χρονος, «ενώ το καλοκαίρι του 2020 ο Αλεξ και η Σόνια δούλεψαν εθελοντικά σε έναν καταυλισμό προσφύγων».

Τέσσερις 16χρονοι δημιούργησαν μια ψηφιακή πλατφόρμα για όσους ενδιαφέρονται να δουλέψουν ως ανειδίκευτοι εργάτες.

Οι έφηβοι, λοιπόν, διαπίστωσαν αφενός τη δυσκολία των προσφύγων να εξυπηρετηθούν στις δημόσιες υπηρεσίες, λόγω γλώσσας, αφετέρου τη μεγάλη ευχέρεια που έχουν με την τεχνολογία. «Ταυτόχρονα ακούγαμε από πολλές πλευρές, από επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης, του τουρισμού αλλά και του πρωτογενούς τομέα, ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη εργατικού δυναμικού – ιδίως ανειδίκευτων εργατών». Μεγάλη, αντιστοίχως, είναι και η ανάγκη των περισσότερων προσφύγων και μεταναστών να βρουν εργασία προκειμένου να κάνουν μια νέα αρχή. «Αποφασίσαμε, λοιπόν, να κατασκευάσουμε μια ιστοσελίδα κομμένη και ραμμένη στα δικά τους μέτρα».

Ετσι γεννήθηκε η εύχρηστη πλατφόρμα www.recrewted.eu, όπου θα δημοσιεύονται αγγελίες από εργοδότες αλλά και εν δυνάμει εργαζομένους. Η σελίδα θα προσφέρει μετάφραση των αγγελιών σε είκοσι γλώσσες, αλλά και ένα ασφαλές πλαίσιο, καθώς προϋπόθεση για την έναρξη της συνεργασίας θα είναι η έκδοση εργοσήμου, μέσω του οποίου διασφαλίζεται και η καταβολή του προσυμφωνημένου μισθού. Οι ενδιαφερόμενοι, αφού κάνουν δωρεάν εγγραφή, μπορούν να ανεβάζουν και αγγελίες στη μητρική τους γλώσσα. Συνδρομή στην πλατφόρμα, που θα αντιστοιχεί σε 33 ευρώ τον χρόνο, θα πληρώνουν μόνον οι εργοδότες. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα αξιολόγησης των εργοδοτών. Στον… επαγγελματικού επιπέδου σχεδιασμό του πρότζεκτ, οι φερέλπιδες επιχειρηματίες συμβουλεύτηκαν τόσο ανθρώπους της αγοράς όσο και τρεις ΜΚΟ, το The Home Project, το Solidarity Now και τη ΜΕΤΑδραση.

Καταμερισμός εργασίας

«Κάναμε καταμερισμό εργασίας: η Σόνια συνέταξε το business plan και διερεύνησε το νομικό κομμάτι, η Εύα ανέλαβε το χρηματοοικονομικό σκέλος, ο Αλεξ αναζήτησε χορηγούς και ασχολήθηκε με την προώθηση της ιδέας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ εγώ κατασκεύασα την πλατφόρμα και δημιούργησα την ταυτότητα της επιχείρησης», λέει ο Αλκης. Οι εργατοώρες που αφιέρωσε η ομάδα είναι αμέτρητες: μετά το σχόλασμα, την Κυριακή το βράδυ, αλλά και τις καθημερινές μέχρι αργά. «Μετά το καλοκαίρι η πλατφόρμα θα είναι πλήρως λειτουργική και σκοπεύουμε να την “τρέχουμε” παράλληλα με το σχολείο», αναφέρει περιχαρής στην «Κ». Προς το παρόν, προτεραιότητα της άοκνης ομάδας είναι η πρωτοβουλία τους να γίνει γνωστή στους κύκλους των προσφύγων, κάτι στο οποίο θα συνεισφέρουν και τα τμήματα απασχολησιμότητας πολλών ΜΚΟ. «Φιλοδοξούμε μέσα από το εγχείρημά μας να συμβάλουμε στην ισότιμη πρόσβαση των προσφύγων στην αγορά εργασίας», καταλήγει ο Αλκης.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή