Κορωνοϊός: «Δεν σταματάμε να φοράμε μάσκα»

Κορωνοϊός: «Δεν σταματάμε να φοράμε μάσκα»

Η πανδημία φαίνεται να είναι σε ύφεση, σύμφωνα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που συνιστά προσοχή με αφορμή το Πάσχα.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι η επιδημία COVID-19 στη χώρα μας είναι σε ύφεση και ότι αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωσή της και το επόμενο διάστημα, εξέφρασαν χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. «Η πανδημία φαίνεται να ελέγχεται», τόνισε η κ. Γκάγκα, προσθέτοντας ότι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία μειώνονται συνεχώς. Οι ειδικοί ωστόσο με αφορμή τις γιορτές της Ανάστασης και του Πάσχα επεσήμαναν ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τη χρήση της μάσκας και των self τεστ. Αναφερόμενοι στην επικείμενη άρση των μέτρων από τον προσεχή μήνα και την επαναξιολόγησή της στις αρχές Σεπτεμβρίου, διευκρίνισαν ότι η επιδημιολογική επιτήρηση θα συνεχιστεί και ανά πάσα στιγμή, εφόσον υπάρξει ανάγκη, θα ληφθούν ξανά μέτρα. «Ελπίζουμε στο καλό σενάριο, ότι αυτό δεν θα χρειαστεί», σημείωσε η κ. Γκάγκα.

Ειδικά για τη χρήση μάσκας, οι ειδικοί τόνισαν ότι αυτό που αλλάζει είναι ότι αίρεται η υποχρεωτικότητα της μάσκας. «Δεν σταματάμε να φοράμε μάσκα», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι απλώς πλέον περνάμε από οριζόντια μέτρα, στην προσωπική εκτίμηση του κινδύνου. Ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε εξαφάνιση του ιού. «Οσοι είναι διστακτικοί στο ενδεχόμενο εμβολιασμού, περιμένοντας τον ιό να εξαφανιστεί, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν».

Κρούσματα και θάνατοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν χθες οι καθηγητές, πλέον τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας υπολογίζονται σε 114.000, ενώ 3.000 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με COVID-19. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 43 έτη, και το 80% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορά άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, εκτιμάται ότι περισσότερα από 1.000 κρούσματα ημερησίως αφορούν επαναλοιμώξεις.

Διάκριση

Παρά τη συρρίκνωση των περισσότερων δεικτών ο αριθμός των θανάτων παραμένει σταθερός. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, μιλάμε για θανάτους ασθενών με COVID-19 και όχι από COVID-19, καθώς πολλοί από αυτούς αφορούν άτομα με υποκείμενο νόσημα και για το οποίο νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο όταν βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Σύμφωνα με τους κλινικούς γιατρούς της επιτροπής, κάποιοι θάνατοι οφείλονται στο υποκείμενο νόσημα και όχι στον ιό. Η καθηγήτρια ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθεί αυτή η διάκριση στην επιδημιολογική έκθεση.

Χθες καταγράφηκαν 8.223 νέα κρούσματα της COVID-19. Από τα νέα κρούσματα, 3.281 εντοπίστηκαν στην Αττική και 948 στη Θεσσαλονίκη. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 77. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 329 ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή