Η εν Ελλάδι «βεντέτα» Τούρκων

Η εν Ελλάδι «βεντέτα» Τούρκων

O «θείος», ο «μεγάλος», ο πόλεμος μεταξύ δύο συμμοριών και οι ενδείξεις για διασύνδεση με εμπόριο ναρκωτικών

4' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέλη του δικτύου του αυτοεξόριστου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, υποστηρικτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και μεγαλέμποροι ναρκωτικών βρίσκονται πίσω από τις δύο ένοπλες επιθέσεις το περασμένο φθινόπωρο σε Πειραιά και Ανάβυσσο, με απολογισμό πέντε τραυματίες. Eπειτα από έρευνες μηνών, οι έξι Τούρκοι – πρωταγωνιστές της υπόθεσης ταυτοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών. Ο ένας από αυτούς, ηλικίας μόλις 22 ετών, συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας στην Κυψέλη κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή. Οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του είχαν ήδη προλάβει να διαφύγουν στο εξωτερικό, στην Τουρκία και αλλού.

Από έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της «Κ» αποκαλύπτεται ότι οι συνολικά 27 σφαίρες που έπεσαν σε Πειραιά και Ανάβυσσο συνδέονται με τον αόρατο μέχρι πρότινος πόλεμο μεταξύ δύο αντίπαλων συμμοριών Τούρκων, κάποιοι από τους οποίους αντικαθεστωτικοί, με διασυνδέσεις με διακινητές μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από το Εκουαδόρ.

Αρχικά, στην έρευνα για την υπόθεση ενεπλάκησαν, εκτός από την Ασφάλεια, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Αντιτρομοκρατική, καθώς υπήρξε ανησυχία για το ενδεχόμενο πίσω από τις απόπειρες δολοφονίας να βρίσκονται πράκτορες της τουρκικής ΜΙΤ. Αυτό, εξάλλου, είχαν ισχυριστεί στις πρώτες καταθέσεις τους στην Αστυνομία ορισμένοι από τους παθόντες, που πάντως στην εξέλιξη της έρευνας έγιναν κατηγορούμενοι. Σύμφωνα με μια εκδοχή, σκοπός τους ήταν να αποπροσανατολίσουν τις διωκτικές αρχές: «Ο δράστης προέρχεται από συμμορίες που συνδέονται με τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας», είχε πει ο ένας από αυτούς.

Η πρώτη από τις δύο αιματηρές επιθέσεις σημειώθηκε το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου στον Πειραιά. Δύο από τους κατηγορουμένους –Τούρκοι, μέλη της μιας από τις αντίπαλες συμμορίες– πυροβόλησαν στα πόδια δύο ομοεθνείς τους, 22 και 26 ετών, στην Ακτή Μουτσοπούλου. Γυναίκα που ήταν μπροστά στο συμβάν κατέθεσε αργότερα στους αστυνομικούς ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν πιστόλι με σιγαστήρα. «Καταγράφηκαν να διασχίζουν πεζή την οδό Ακτής Μουτσοπούλου, κινούμενοι στο απέναντι πεζοδρόμιο από αυτό που βρίσκονταν οι παθόντες. Ελάχιστα λεπτά μετά και ενώ είχε εκδηλωθεί η επίθεση, οι δύο άνδρες καταγράφηκαν να αποχωρούν τρέχοντας» περιέγραψε αστυνομικός του Ανθρωποκτονιών που επεξεργάστηκε τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας.

Οι δύο τραυματίες νοσηλεύτηκαν στο «Αττικόν», απ’ όπου πήραν εξιτήριο έπειτα από κάποια 24ωρα. «Βρίσκομαι στην Ελλάδα εδώ και έξι μήνες. Ηρθα από την Τουρκία γιατί κινδυνεύει η ζωή μου λόγω των πολιτικών μου απόψεων. Είμαι μέλος του HDP και μένω στον Πειραιά μαζί με άλλους τρεις συμπατριώτες μου, μέλη και αυτοί του HDP. Ενας από αυτούς είναι ο Μουράτ με τον οποίο βγήκα μια βόλτα χθες γύρω στις 8.30 μ.μ. για να περπατήσουμε στο Πασαλιμάνι. Ξαφνικά ένα άγνωστο άτομο με πυροβόλησε στο δεξί μηρό από πίσω», κατέθεσε ο ένας από τους τραυματίες, αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί στην αντιπαλότητα που είχαν αυτός και η παρέα του με συμπατριώτες του στην Αττική.

Οι έξι πρωταγωνιστές των ένοπλων επιθέσεων σε Πειραιά και Ανάβυσσο ταυτοποιήθηκαν – Ενας εξ αυτών συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας στην Κυψέλη.

Ενα μήνα αργότερα, οι δύο τραυματίες της επίθεσης στο Πασαλιμάνι αποφάσισαν να πάρουν εκδίκηση. Χάρη σε μια φωτογραφία που υπήρχε αναρτημένη στο Facebook κατάφεραν να εντοπίσουν το σπίτι στο οποίο είχαν εγκατασταθεί οι αντίπαλοί τους, στην Ανάβυσσο. Πρόκειται για νεαρής ηλικίας άτομα, που ήρθαν παράνομα στη χώρα το διάστημα 2020-2021 δηλώνοντας υποστηρικτές του PKK και του αυτοεξόριστου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η επίθεση στη διώροφη μονοκατοικία της Αναβύσσου, που μάλιστα είχε αναλάβει να μισθώσει μέλος του «δικτύου Γκιουλέν», έγινε στις 8.25 μ.μ., τη στιγμή που οι ένοικοί της έκαναν μπάρμπεκιου στη βεράντα. Οι δράστες πυροβόλησαν εναντίον τους 24 φορές τραυματίζοντας σοβαρά τρεις από αυτούς. Ο τέταρτος γλίτωσε καθώς τη στιγμή της επίθεσης βρισκόταν τυχαία στο εσωτερικό του σπιτιού. «Ξαφνικά, την ώρα που ήμουν πάνω από το μπάρμπεκιου είδα έναν άνδρα με μαύρα ρούχα και half face μάσκα να έρχεται από τον δρόμο προς το μέρος μας και να μας πυροβολεί. Σοκαρίστηκα και προσπάθησα να φύγω. Στην αρχή δεν κατάλαβα ότι είχα χτυπηθεί. Αργότερα το συνειδητοποίησα», κατέθεσε ο ένας από τους τραυματίες προσπαθώντας να παραπλανήσει τους αστυνομικούς λέγοντάς τους ότι «δεν έχω κανένα πρόβλημα εδώ στην Ελλάδα».

Οσα πάντως δεν αποκάλυψαν στις Αρχές οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στις δύο επιθέσεις, το έκαναν άτομα του περιβάλλοντός τους που εξετάστηκαν από το Ανθρωποκτονιών. «Τα παιδιά αυτά (σ.σ. τραυματίες της Αναβύσσου) είχαν πυροβολήσει δύο Κούρδους στον Πειραιά. Ολο αυτό έγινε γιατί τα παιδιά που φάγανε σφαίρες στον Πειραιά είχαν πάρει λεφτά από τον “μεγάλο” και δεν του τα δώσανε πίσω» κατέθεσε Αιγύπτιος οδηγός ταξί τύπου Uber, τον οποίο χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους θύτες και θύματα. «Οι δύο αυτές παρέες, όταν ήταν στην Τουρκία, είχαν πλακωθεί με μπουνιές, όμως δεν ξέρω ποιος είναι ο λόγος», κατέθεσε άλλος μάρτυρας.

«Ηθελαν εκδίκηση»

Περισσότερο αποκαλυπτική ήταν πάντως μια 39χρονη από το Μαρούσι που είχε συνδεθεί συναισθηματικά με τον έναν από τους πρωταγωνιστές της αιματηρής βεντέτας. «Μου είπε ότι σκόπευαν να πάρουν εκδίκηση από αυτούς που πυροβόλησαν τους φίλους του (…) μου είχε δείξει στο κινητό μια φωτογραφία με ένα σπίτι λέγοντάς μου ότι είναι το σπίτι των Τούρκων που θα χτυπούσαν».

Ο λόγος της αντιπαράθεσης δεν περιγράφεται με σαφήνεια στα δικαστικά έγγραφα. Προκύπτει, πάντως, ότι αρκετοί από τους διωκόμενους έχουν κατηγορηθεί στην Τουρκία για εμπόριο ναρκωτικών. Ο ενοικιαστής της μονοκατοικίας της Αναβύσσου, εξάλλου, πριν διαφύγει στην Αγγλία επισκέφθηκε στις φυλακές Μαλανδρίνου έναν 52χρονο Τούρκο, που εκτίει ποινή φυλάκισης για ναρκωτικά. Ο 52χρονος «θείος», όπως τον αποκαλούν, συνελήφθη το 2018 στην Ελλάδα από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών κατηγορούμενος ως ο «εγκέφαλος» μεταφοράς 178 κιλών κοκαΐνης, μέσα σε κοντέινερ από το Εκουαδόρ. Η υπόθεση είχε έρθει στο φως χάρη στη συνδρομή μυστικού αστυνομικού, που είχε διεισδύσει στο δίκτυο των ναρκεμπόρων, με τον ίδιο πάντως να λέει στους αστυνομικούς που τον εξέτασαν πρόσφατα ότι «δεν έχω κάνει τίποτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή