Ικανοποιητική «υποδοχή» στη 2η αναμνηστική

Ικανοποιητική «υποδοχή» στη 2η αναμνηστική

Ραντεβού για την τέταρτη δόση του εμβολίου είχαν κλείσει έως και χθες 135.000 πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω στη χώρα μας. Η σχετική πλατφόρμα έχει ενεργοποιηθεί εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες για τα άτομα άνω των 80 ετών και από την προηγούμενη εβδομάδα για τους 60-79 ετών

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραντεβού για την τέταρτη δόση του εμβολίου είχαν κλείσει έως και χθες 135.000 πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω στη χώρα μας. Η σχετική πλατφόρμα έχει ενεργοποιηθεί εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες για τα άτομα άνω των 80 ετών και από την προηγούμενη εβδομάδα για τους 60-79 ετών, και έως σήμερα το ενδιαφέρον, αν και δεν είναι υψηλό, κρίνεται ικανοποιητικό με δεδομένη την κόπωση των πολιτών από την περιπέτεια της πανδημίας αλλά και το γεγονός ότι πολλοί έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, οπότε δεν συνιστάται να κάνουν και τέταρτη δόση.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αντίστοιχη «υποδοχή» είχε και στις άλλες χώρες της Ευρώπης η τέταρτη δόση. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από το ότι λόγω της «Ομικρον» είναι πολλοί εκείνοι που έχουν νοσήσει ακόμα και μετά την τρίτη δόση, οπότε σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν θα κάνουν τέταρτη δόση, κάποιοι ίσως να περιμένουν ένα νέο εμβόλιο, ενώ αρκετοί αναβάλλουν την απόφασή τους με το σκεπτικό ότι πλέον μπαίνουμε σε θερινή περίοδο και σε ύφεση της πανδημίας. «Ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν έχει το ελληνικό καλοκαίρι, πολλοί δεν κάνουν τέταρτη δόση με αυτό το σκεπτικό», σημειώνει. Σε κάθε περίπτωση, διαθέσιμα ραντεβού υπάρχουν και όποιος μπει τώρα στην πλατφόρμα μπορεί να προγραμματίσει τον εμβολιασμό του εντός τριών ημερών.

Παρά την κόπωση των πολιτών από την περιπέτεια της πανδημίας.

Ποιοι όμως πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση; Οπως τονίζει στην «Κ» η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, «εάν βάζαμε σε προτεραιότητα τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, θα λέγαμε ότι η τέταρτη δόση έχει μεγάλη σημασία να γίνει στους άνω των 70 ετών λόγω της ανοσογήρανσης που παρουσιάζουν αυτά τα άτομα αλλά και των υποκείμενων νοσημάτων που εμφανίζουν σε μεγάλη συχνότητα. Ισχυρή σύσταση υπάρχει και για τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ειδικά όταν υπάρχουν και παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση, όπως είναι καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, διαβήτης, παχυσαρκία, ρευματοπάθειες και άλλα χρόνια νοσήματα. Ωστόσο, σε αυτόν τον μεγάλο πληθυσμό υπάρχουν και πολλοί πολίτες με άριστη υγεία. Θεωρούμε ότι για τους άνω των 60 ετών είναι καθοριστικός ο ρόλος του θεράποντα ιατρού, που θα συμβουλεύσει ποιος και πότε θα πρέπει να λάβει την τέταρτη δόση του εμβολίου».

Η επιτροπή συνιστά η τέταρτη δόση να γίνεται τουλάχιστον 3 μήνες μετά την τρίτη δόση. Ηδη για τα περισσότερα άτομα άνω των 60 ετών που έχουν ακολουθήσει χωρίς καθυστέρηση τις συστάσεις της επιτροπής έχουν περάσει τουλάχιστον 5 μήνες μετά την τρίτη δόση που έλαβαν. Η τέταρτη δόση επαναφέρει τα επίπεδα αντισωμάτων σε αυτά που παρατηρούνται αμέσως μετά την τρίτη δόση και τα οποία σταδιακά με την πάροδο του χρόνου μειώνονται. Απαιτούνται δέκα ημέρες μετά τον εμβολιασμό για να γίνει αυτή η «αναπλήρωση» στο επίπεδο των αντισωμάτων. Αν και η μείωση του επιπέδου των αντισωμάτων παρατηρείται στο σύνολο των εμβολιασμένων, τα μέλη της επιτροπής επέλεξαν να συστήσουν την τέταρτη δόση στην πληθυσμιακή ομάδα που θα έχει το μεγαλύτερο όφελος, αφού κινδυνεύει περισσότερο από την COVID-19. Επιπλέον έλαβαν υπόψη την επικράτηση των πολύ μολυσματικών παραλλαγών «Ομικρον» και «Ομικρον 2», καθώς και την αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών λόγω της χαλάρωσης των μέτρων. «Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τονίσουμε ότι η “χρυσή” δόση για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία των πολιτών από σοβαρή νόσηση είναι η τρίτη και ότι το κλασικό σχήμα εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 παραμένει οι δύο βασικές δόσεις και ακολούθως η αναμνηστική (3η δόση)», τονίζει η κ. Θεοδωρίδου.

Πλέον οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης συνιστούν την τέταρτη δόση του εμβολίου σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, με το εύρος των ηλικιών να αλλάζει ανάλογα με τη χώρα. Σχεδόν όλες οι χώρες έχουν συμπεριλάβει στις συστάσεις τους τούς άνω των 80 ετών και τους φιλοξενουμένους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Πτωτική πορεία

Μεγάλη μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19, ο οποίος για πρώτη φορά ύστερα από οκτώ μήνες μειώθηκε σε κάτω από 300, καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας. Παράλληλα, συνεχίζεται η πτωτική πορεία και των άλλων επιδημικών δεικτών όπως ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά και το ποσοστό θετικότητας των τεστ. «Θα πάμε στο Πάσχα με τα ισχύοντα μέτρα, αλλά φέτος θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες χρονιές», σημείωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης (ΣΚΑΪ). Και πρόσθεσε: «Ακόμη κι αν υπάρξει μια μικρή αύξηση στα κρούσματα, ενδεχομένως λόγω του μεγαλύτερου συγχρωτισμού αυτών των ημερών, αυτό δεν θα είναι κάτι το οποίο θα μας ανησυχήσει». Τα νέα κρούσματα COVID-19 που καταγράφηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ είναι 10.005, εκ των οποίων 222 αφορούσαν επαναλοιμώξεις. Συνολικά διενεργήθηκαν 255.874 PCR και rapid τεστ (ποσοστό θετικότητας 3,91%). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.701 θάνατοι, εκ των οποίων το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικίας 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν χθες διασωληνωμένοι ήταν 298. Τελευταία φορά που ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19 ήταν κάτω των 300 ήταν στις 20 Αυγούστου 2021. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν χθες 208 έναντι 191 εξιτηρίων, με τον μέσο όρο εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου να είναι 237. Πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις της επιδημίας καταγράφουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας και οι αναλύσεις των αστικών λυμάτων από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την περασμένη εβδομάδα το ιικό φορτίο μειώθηκε σε Χανιά, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη. Καθαρά αυξητική τάση παρατηρήθηκε μόνο στην Πάτρα, ενώ σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής και στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή