Μεταναστευτικό: Αύξηση των ροών στην Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο του έτους

Μεταναστευτικό: Αύξηση των ροών στην Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο του έτους

To πρώτο τρίμηνο του 2022 οι παράνομες αφίξεις στην Ε.Ε. ήταν οι υψηλότερες από το 2016, όταν έφθαναν εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου από την Τουρκία. Μάλιστα στα στοιχεία παράνομων διελεύσεων τα οποία δίνει ο Frontex δεν συμπεριλαμβάνονται οι Ουκρανοί που έφθασαν το τελευταίο δίμηνο στην Ε.Ε

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To πρώτο τρίμηνο του 2022 οι παράνομες αφίξεις στην Ε.Ε. ήταν οι υψηλότερες από το 2016, όταν έφθαναν εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου από την Τουρκία. Μάλιστα στα στοιχεία παράνομων διελεύσεων τα οποία δίνει ο Frontex δεν συμπεριλαμβάνονται οι Ουκρανοί που έφθασαν το τελευταίο δίμηνο στην Ε.Ε. Η αύξηση των προσπαθειών ατόμων να εισέλθουν παράνομα στην Ε.Ε. οφείλεται στην άρση των μέτρων εναντίον του κορωνοϊού, που είχαν περιορίσει τις μετακινήσεις στις ελάχιστες δυνατές. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η αναστάτωση που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία να δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν τις παράνομες μετακινήσεις.

Ειδικότερα, οι πρώτες καταγραφές του οργανισμού δείχνουν ότι από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2022 εντοπίστηκαν 40.300 παράνομες διελεύσεις στην Ε.Ε., αύξηση της τάξεως του 57% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Πρέπει να επισημανθεί όμως ότι ο αριθμός των ατόμων που εισήλθαν μπορεί τελικά να είναι χαμηλότερος δεδομένου ότι το ίδιο άτομο μπορεί να προσπαθήσει να μπει στην Ευρώπη πολλές φορές από διαφορετικές οδούς.

Περίπου οι μισές από τις παράνομες διελεύσεις έγιναν από τον δρόμο των Δυτικών Βαλκανίων, όπου σημειώθηκε αύξηση κατά 115% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Ειδικά τον Μάρτιο εντοπίστηκαν 6.650 παράνομες προσπάθειες ατόμων να περάσουν τα σύνορα της Ε.Ε. και οι κύριες εθνικότητες αυτών ήταν Σύροι και Αφγανοί. Εκτιμάται ότι ένα ποσοστό των ανθρώπων που μέσω των Δυτικών Βαλκανίων προσπαθούν να φθάσουν στην Ε.Ε. προέρχεται από εκείνους που βρίσκονται εδώ και μήνες στην Ελλάδα.

Οι παράνομες αφίξεις μεταναστών ξεπερνούν αυτές του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του Frontex.

Αύξηση κατά 132% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι παρουσιάζουν και οι παράνομες αφίξεις από τον «δρόμο» της Ανατολικής Μεσογείου, κυρίως λόγω της αύξησης των αφίξεων στην Κύπρο. Πάνω από 5.100 παράνομοι μετανάστες έφθασαν στο νησί, όταν το σύνολο των αφιχθέντων μέσω αυτού του δρόμου, που περιλαμβάνει και τα ελληνικά νησιά, ήταν 7.005, οι περισσότεροι εξ αυτών Νιγηριανοί και Κογκολέζοι.

Ταυτόχρονα, σχεδόν τριπλασιάστηκαν οι παράνομες αφίξεις στη Μεγάλη Βρετανία μέσω της διάσχισης του «Αγγλικού Καναλιού» από το Καλαί. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν πάνω από 8.900 παράνομες διελεύσεις, εκ των οποίων οι μισές εμποδίστηκαν από τις Αρχές πριν οι βάρκες αποπλεύσουν, ενώ σημαντικό αριθμό ατόμων περισυνέλεξαν οι βρετανικές αρχές από τη θάλασσα.

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην ανατολική οδό διά ξηράς, που καλύπτει μια πολύ μεγάλη διαδρομή από τη Φινλανδία προς τον Βορρά και τη Ρουμανία προς τον Νότο. Είναι ο δρόμος που επέλεξαν μερικές εκατοντάδες Ουκρανοί, ενώ οι περισσότεροι έφθασαν νομίμως μέσω των σημείων που έχουν οριστεί στις γειτονικές στην Ουκρανία χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή