Κορωνοϊός: 7.365 νέα κρούσματα, 64 θάνατοι, 291 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: 7.365 νέα κρούσματα, 64 θάνατοι, 291 διασωληνωμένοι

Τα τελευταία στοιχεία για τα νέα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους, βάσει της έκθεσης του ΕΟΔΥ

4' 13" χρόνος ανάγνωσης

Σε 7.365 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.259.613 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 49% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 130 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 120.590 (3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων). To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.75 (95% ΔΕ: 0.50 – 0.98).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 64, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.765 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 291 (67.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 93.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 162 (55.67%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 129 (44.33%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.582 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 231 (ημερήσια μεταβολή +11.06%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 226 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

O «χάρτης» των κρουσμάτων

Από το σύνολο των 7.495 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 3 είναι εισαγόμενα. Η κατανομή των 7.492 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.

Κορωνοϊός: 7.365 νέα κρούσματα, 64 θάνατοι, 291 διασωληνωμένοι-1

«Σε φάση συνύπαρξης με τον ιό»

Οπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον κορωνοϊό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά την έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί. 

Τα μέτρα υπάρχουν, δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid, οι δείκτες μάς επιτρέπουν να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον ιό. Θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και θα προσαρμοζόμαστε, σημείωσε ο κ. Πλεύρης. Όπως ανέφερε, η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης μετά από δύο χρόνια πανδημίας βρισκόμαστε σε μία άλλη φάση διαχείρισής της. «Έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος, με μεγάλη μεταδοτικότητα, αλλά μειωμένη νοσηρότητα και έχουμε το εμβόλιο».

«Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί, έχει την τεχνογνωσία και τα φάρμακα και θα συνεχίζει να στηρίζεται με πόρους τουλάχιστον 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πλέον μπαίνουμε στη φάση συνύπαρξης με τον ιό. Δεν πιστεύουμε στην πολιτική μηδενική COVID, αλλά μπαίνουμε σε μία διαδικασία που θα μπορούμε να προσαρμοζόμαστε», σημείωσε ο κ. Πλεύρης. 

«Πιστεύουμε στις πολιτικές όπου ενισχύοντας το εθνικό σύστημα υγείας, προστατεύοντας τις ευάλωτες ομάδες μπαίνουμε σε μία διαδικασία που οι δείκτες μας δίνουν τη δυνατότητα να οδηγηθούμε σε ένα πλαίσιο όπου είναι ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό το πλαίσιο είναι δυναμικό και θα προσαρμόζεται στα δεδομένα. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «βλέπουμε να μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχει επανέλθει η οικονομική ζωή του τόπου. Ακόμη και οι σκληροί δείκτες το βασικό στοιχειό που μπορούμε να συγκρινόμαστε με άλλες χώρες, και σε αυτούς η χώρα μας είχε χαμημηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν εφησυχάζουμε. Τα μέτρα που πήραμε είχαν σκοπό να μειώσουν τις απώλειες των ανθρώπων που χάσαμε από την πανδημία. Χάρη σε μια μεγάλη προσπάθεια η προσπάθεια ήταν η χώρα να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο».

«Η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας, ενώ σε ό,τι αφορά τους σκληρούς δείκτες αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνητότητας όπου η Ελλάδα είναι χαμηλότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κάναμε τα πάντα για να μειώσουμε τις απώλειες», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Ερωτηθείς για το εάν με την άρση μέτρων θα μπορούν να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει ψηφίσει την τροπολογία για παράταση της αναστολής μέχρι 31/12 και αυτό ισχύει προς το παρόν.

Αναφορικά με τα πιστοποιητικά, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως δεν καταργούνται, αλλά -με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα- παύει να ισχύει η υποχρεωτική επίδειξή τους σε ορισμένους χώρους.

Νέο μοντέλο διαχείρισης

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε πως μπαίνουμε σε μία νέα φάση και προσέχουμε. «Σύμφωνα με τον ΠΟΥ βρισκόμαστε στα μέσα της πανδημίας και παίρνουμε μέτρα που θα μας επιτρέπουν να ζούμε με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας», σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τα βασικά μέτρα προστασίας καθημερινά, υπογραμμίζοντας πως δεν καταργούνται τα μέτρα αλλά η υποχρεωτική τους τήρηση. «Ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα προ πανδημίας δεδομένα», πρόσθεσε.

Ζαούτης: Από την Όμικρον 2 η πλειονότητα των κρουσμάτων

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, έκανε μια αποτίμηση της πανδημίας. Όπως είπε η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι από την Όμικρον 2 που παρουσιάζει χαμηλότερη νοσηρότητα και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται μείωση 7% στους διασωληνωμένους και σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό εισαγωγών και κρουσμάτων.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr