«Οι εθελοντές που έρχονται είναι δυναμίτης»

«Οι εθελοντές που έρχονται είναι δυναμίτης»

Ηταν στη διάρκεια του δεύτερου lockdown, στα τέλη του ’20, όταν ο Βασίλης Σφακιανόπουλος έγραψε στο Facebook ότι αναζητάει εθελοντές για καθαρισμό των Τουρκοβουνίων. Ηταν ένα μήνυμα σε μπουκάλι πεταμένο σε έναν ωκεανό από πληροφορίες και καλέσματα, το οποίο όμως βρήκε τους αποδέκτες του

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν στη διάρκεια του δεύτερου lockdown, στα τέλη του ’20, όταν ο Βασίλης Σφακιανόπουλος έγραψε στο Facebook ότι αναζητάει εθελοντές για καθαρισμό των Τουρκοβουνίων. Ηταν ένα μήνυμα σε μπουκάλι πεταμένο σε έναν ωκεανό από πληροφορίες και καλέσματα, το οποίο όμως βρήκε τους αποδέκτες του. Το Save Your Hood, η ομάδα που δημιούργησε με στόχο την κινητοποίηση των πολιτών για τον καθαρισμό των οικισμών τους και έλαβε γρήγορα τη μορφή κινήματος, συνεχίζει αδιαλείπτως τη δράση του σε κάθε γωνιά της χώρας.

Η ομάδα Save Your Hood, που κινητο- ποιεί πολίτες για τον καθαρισμό των οικισμών τους, συνεχίζει αδιαλείπτως τη δράση της.

Πριν από λίγες ημέρες, 83 εθελοντές από την Αττική, «αδιάβροχοι, ασταμάτητοι και πανέμορφοι», σύμφωνα με τον κ. Σφακιανόπουλο, καθάρισαν τον υγρότοπο Βουρκάρι στα Μέγαρα, συγκεντρώνοντας πάνω από 13.000 λίτρα σκουπίδια (αναλογούν σε 13 μεγάλους κάδους). Την Κυριακή που μας πέρασε είχαν άλλο ραντεβού: στην πολύπαθη Βόρεια Εύβοια, αυτή τη φορά για δενδροφύτευση σε πυρόπληκτες αγροτικές εκτάσεις.

«Σε συνεννόηση με παραγωγούς, σκεφτήκαμε να αντικαταστήσουμε τα δέντρα που κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές», εξηγεί στην «Κ». «Επέλεξαν οι ίδιοι τα είδη που θα φυτευτούν και φυσικά θα αναλάβουν έπειτα τη φροντίδα τους». Περισσότεροι από 120 εθελοντές συγκεντρώθηκαν για τον σκοπό αυτό στη Σκεπαστή Βόρειας Εύβοιας και, παρά τη συνεχόμενη δυνατή βροχή και το τσουχτερό κρύο, φύτεψαν περισσότερα από 1.150 δέντρα (ελιές, καρυδιές, συκιές, βερικοκιές κ.ά.) σε πυρόπληκτα κτήματα τοπικών παραγωγών, σπέρνοντας την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Κι επειδή Save Your Hood είναι αυτό, οι εθελοντές απομάκρυναν περί τα 1.700 λίτρα σκουπιδιών γύρω από το γήπεδο της Σκεπαστής.

Να που το Save Your Hood δεν ήταν ακόμα ένα πυροτέχνημα, από αυτά που ξεκινούν πολλά υποσχόμενα αλλά σβήνουν γρήγορα. «Οπως ήταν αναμενόμενο, ο ρυθμός εισροής νέων εθελοντών έχει μειωθεί σε σχέση με την αρχή, όμως οι εθελοντές που έρχονται στις δράσεις είναι δυναμίτης! Κάνουν δουλειά για 20-30 άτομα», λέει ο Βασίλης Σφακιανόπουλος. Πολλοί αποθαρρύνονται από το ότι τα σκουπίδια επιστρέφουν στις καθαρισμένες εκτάσεις. «Κι όμως, κάνουμε δουλειά. Στα Τουρκοβούνια, εδώ και 1,5 χρόνο που κάνουμε δράσεις, η εικόνα έχει βελτιωθεί κατά 30%-40%. Πρέπει καμιά φορά να αποτραβηχτείς για να δεις την αλλαγή. Θέλει χρόνο, δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή