«Ράκκα», από την Εσση στον Ελαιώνα: Η μυστική ελληνογερμανική επιχείρηση που οδήγησε στην καταδίκη Σύρου για σφαγή το 2014

«Ράκκα», από την Εσση στον Ελαιώνα: Η μυστική ελληνογερμανική επιχείρηση που οδήγησε στην καταδίκη Σύρου για σφαγή το 2014

Ολα ξεκίνησαν από ένα βίντεο που έδειχνε την εκτέλεση εκατοντάδων μελών της φυλής Αλ Σεϊτάτ στην περιοχή Αλ Ομάρ από τζιχαντιστές

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιανουάριο του 2019, ο 28χρονος Σύρος Ali A. πέρασε το κατώφλι της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Εσσης προκειμένου να υποβληθεί σε ανάκριση στο πλαίσιο έρευνας που διενεργούσε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γερμανίας. Οδηγήθηκε σε δωμάτιο όπου τον περίμεναν ένας ειδικός σε θέματα Ισλάμ και δύο νεαροί Γερμανοί αξιωματικοί. «Θα σου δείξουμε ένα βίντεο από τη σφαγή της φυλής Αλ Σεϊτάτ από τζιχαντιστές», του είπαν. «Θέλουμε να μας πεις πόσους και ποιους από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αναγνωρίζεις».

Το πρώτο από τα βίντεο είχε διάρκεια 2 λεπτά και 54 δευτερόλεπτα. Πάτησαν το play και περίμεναν την αντίδραση του νεαρού Σύρου. «Το βίντεο τραβήχτηκε το 2014. Είναι η δεύτερη ημέρα μετά την κατάκτηση της περιοχής από το Ι.Κ.», τους είπε. «Σε σχέση με τη σφαγή στην πετρελαιοπηγή, άλλοι λένε ότι τα θύματα ανήλθαν σε 700 και άλλοι σε 1.700, δεν μπορώ να γνωρίζω τον ακριβή αριθμό. Το άτομο στον κόκκινο κύκλο είναι ο Mazen A. Είχα προσωπική επαφή μαζί του στην Ελλάδα. Ζει σε ένα camp κοντά στον σταθμό του μετρό “Ελαιώνας”».

Αυτή ήταν η αφετηρία της μυστικής επιχείρησης με κωδική ονομασία «Ράκκα», που εκτυλίχθηκε σε Γερμανία και Ελλάδα και οδήγησε φέτος τον Μάρτιο στην καταδίκη σε πέντε φορές ισόβια του 29χρονου Σύρου Mazen A. ή Abu Kutada όπως ήταν το πολεμικό ψευδώνυμό του, για συμμετοχή στη σφαγή τεσσάρων αιχμαλώτων του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή Αλ Ομάρ της Συρίας.

Ο 29χρονος συνελήφθη από Ελληνες αστυνομικούς τον Νοέμβριο του 2020. Αφορμή υπήρξε η συμμετοχή του σε άγρια επεισόδια μεταξύ μεταναστών τα ξημερώματα της 18ης Νοεμβρίου στην ανοικτή δομή φιλοξενίας στον Ελαιώνα. Ο Abu Kutada περιγράφεται ως υποκινητής των επεισοδίων, κατά τη διάρκεια των οποίων μάλιστα τραυματίστηκε από χτύπημα με μαχαίρι. Ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» φέρεται να είχε αποκαλύψει στους τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ ότι ο λόγος της συμπλοκής ήταν θρησκευτικές διαφορές μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Ενώπιον δε των αστυνομικών του Α.Τ. Κολωνού που τον εξέτασαν ως μάρτυρα, εξαπέλυσε απειλές λέγοντας ότι μαζί με άλλους Αραβες από την ανοικτή δομή θα έπαιρναν εκδίκηση για την επίθεση που είχαν δεχθεί.

«Ράκκα», από την Εσση στον Ελαιώνα: Η μυστική ελληνογερμανική επιχείρηση που οδήγησε στην καταδίκη Σύρου για σφαγή το 2014-1

Ηδη από τα τέλη του 2019 ο Mazen A. ή Abu Kutada βρισκόταν υπό επιτήρηση από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής. Είχαν εξάλλου ενημερωθεί από τους Γερμανούς συναδέλφους τους ότι ο 29χρονος είχε αναγνωριστεί από συμπατριώτες του σε βίντεο ως ένας από τους συμμετέχοντες στη σφαγή της φυλής Σεϊτάτ, το 2014 στη Συρία. Στο πλαίσιο της μυστικής επιχείρισης «Ράκκα» η γερμανική αντιτρομοκρατική είχε μάλιστα ζητήσει από την ελληνική αστυνομία να πραγματοποιήσει έρευνα στο κοντέινερ που έμενε ο 29χρονος στον Ελαιώνα μαζί με τη γυναίκα και τα πέντε παιδιά τους και να της γνωστοποιήσει «οποιοδήποτε στοιχείο αφορούσε τον συγκεκριμένο αλλοδαπό».

Ολα ξεκίνησαν από ένα βίντεο που έδειχνε την εκτέλεση εκατοντάδων μελών της φυλής Αλ Σεϊτάτ στην περιοχή Αλ Ομάρ από τζιχαντιστές.

Ετσι, όταν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής ειδοποιήθηκαν για τα γεγονότα στη δομή του Ελαιώνα, προχώρησαν στη σύλληψη του 29χρονου. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ενώ βρισκόταν στα γραφεία της υπηρεσίας στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, ο 29χρονος παραδέχτηκε ότι το 2014 εντάχθηκε οικειοθελώς στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ αναγνώρισε τον εαυτό του στο επίμαχο βίντεο. Περιέγραψε ότι το βίντεο είχε τραβηχτεί στις εγκαταστάσεις πετρελαιοπηγής στην περιοχή Αλ Ομάρ της Συρίας και αποκάλυψε στους αστυνομικούς ότι τουλάχιστον τέσσερις από τους αιχμαλώτους που εμφανίζονταν στο βίντεο –μέλη της αντίπαλης φυλής– εκτελέστηκαν με πολεμικό όπλο Μ16.

Στην προανακριτική του απολογία ο Σύρος κατέθεσε ότι αποφάσισε να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος προκειμένου να εκδικηθεί «εκ των έσω» τα μέλη της οργάνωσης επειδή είχαν σκοτώσει μέλη της οικογένειάς του. Είπε ακόμα ότι δύο μήνες αργότερα συνελήφθη και φυλακίστηκε, καθώς ο ξάδελφός του, που έγινε εμίρης της υπηρεσίας πληροφοριών του Ι.Κ. τον κατήγγειλε ότι δεν ήταν πιστό μέλος της οργάνωσης. Φυλακίστηκε, βασανίστηκε και τελικά κατέφυγε στην Τουρκία πριν περάσει το 2018 στη Λέσβο μαζί με τη γυναίκα του και τα παιδιά τους. Για τη σφαγή στην πετρελαιοπηγή παραδέχτηκε ότι ήταν παρών, αλλά αρνήθηκε ότι συμμετείχε στην εκτέλεση. «Δεν τους σκότωσα, είδα όμως την εκτέλεσή τους».

Αλλαγή στάσης

Στην πορεία της ανάκρισης, πάντως, άλλαξε στάση. Σε νεότερη απολογία του ισχυρίστηκε ότι όσα είπε στους Ελληνες αστυνομικούς ήταν αποτέλεσμα βασανιστηρίων που υπέστη ενώ βρισκόταν κρατούμενος: «Ξεκίνησαν να με χτυπάνε όταν μου έδειξαν το βίντεο και επέμεναν ότι είμαι εγώ», είπε. Σε άλλη κατάθεσή του υποστήριξε ότι δεν έχει πιάσει ποτέ όπλο στα χέρια του και ότι δεν έχει συμμετάσχει σε ένοπλο αγώνα, ανατρέποντας έναν προς έναν τους αρχικούς ισχυρισμούς του.

Το ίδιο συνέβη και όταν στα μέσα Μαρτίου οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου. Στις ερωτήσεις της έδρας δήλωσε πλήρη άγνοια για το επίμαχο βίντεο, αιφνιδιάζοντας τόσο τους αστυνομικούς – μάρτυρες όσο και τη συνήγορό του Μαρία Αμμάρι. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε πέντε φορές ισόβια, μια για τη συμμετοχή του στην οργάνωση και άλλες τέσσερις φορές για καθέναν από τους αιχμαλώτους που εκτελέστηκαν. Στον αδελφό του, που προσπάθησε να παραστεί ως μάρτυρας στο δικαστήριο, δεν επετράπη η είσοδος στη χώρα. Ακινητοποιήθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» και υποχρεώθηκε να επιστρέψει στη Γερμανία απ’ όπου είχε ξεκινήσει το ταξίδι του.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή