Ζαούτης για ηπατίτιδα σε παιδιά: «Πιθανό να δούμε κρούσμα και στην Ελλάδα, δεν έχουμε ακόμη»

Ζαούτης για ηπατίτιδα σε παιδιά: «Πιθανό να δούμε κρούσμα και στην Ελλάδα, δεν έχουμε ακόμη»

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

«Πιθανόν να δούμε κρούσμα σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας. Δεν έχουμε ακόμα», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής στην ΕΡΤ. 

Συγκεκριμένα, «δεν υπάρχει κρούσμα ακόμα στην Ελλάδα αλλά μπορεί πολύ σύντομα να τον δούμε κι εδώ», είπε ακόμη ο ίδιος, ενώ ερωτηθείς αν λόγω της ετοιμότητας που υπάρχει είναι πιθανόν να υπάρχουν ήδη και στη χώρα μας, υπογράμμισε: «Υπάρχει αρκετά μεγάλη περίπτωση να τον δούμε κι εδώ. Υπάρχουν κρούσματα και στην Ισπανία αυτή τη στιγμή».

Ο κ. Ζαούτης πρόσθεσε ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα, όπως γαστρεντερίτιδα, ναυτία, εμετός και διάρροια, ενώ κάλεσε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

«Η πλειοψηφία είναι στα παιδιά 3 έως 5 ετών. Υπάρχουν και κάποια μεγαλύτερα παιδιά, αλλά πάνω από 10 ετών δεν έχουμε δει πολλά κρούσματα» πρόσθεσε σχετικά, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια κατά των αδενοϊών.

«Είναι ελάχιστα μέχρι στιγμής τα κρούσματα και ακόμα λιγότερα τα σοβαρά, κι αυτό είναι το θετικό», είπε ακόμα. Τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, επίσης, είναι σε ετοιμότητα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν τέτοια συμπτώματα, επισήμανε.

Όπως έγραφε σήμερα η «Κ», σε εγρήγορση για τον έγκαιρο εντοπισμό περιπτώσεων παιδιών που παρουσιάζουν συμπτώματα χωρίς σαφή αιτιολογία, έχει καλέσει τους παιδιάτρους η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ηπατος.

Οπως τόνιζε σε ανακοίνωσή της, από την ενημέρωση που έχει από τον ΕΟΔΥ, έως τα μέσα Απριλίου δεν είχε αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά στη χώρα μας. «Εντούτοις», σημειωνόταν, «οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερης των 16 ετών που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, χθες, δύο παιδιά με συμπτώματα ηπατίτιδας εξετάζονταν από τους γιατρούς στο Νοσοκομείο Παίδων. 

Η ηπατίτιδα είναι συχνά λοιμώδους αιτιολογίας, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η αυτοάνοση και η φαρμακευτική. Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται κυριότερα σε πέντε ιούς (Α έως Ε), που μεταδίδονται είτε παρεντερικά είτε μέσω τροφών.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ηπατος, τα συμπτώματα που σχετίζονται με τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνουν ίκτερο, υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων, κνησμό, αρθραλγία/μυαλγία, πυρετό, ναυτία, εμετό ή κοιλιακό άλγος, λήθαργο ή απώλεια όρεξης και τρανσαμινάσες ορού >500 IU/L.