Μαγιορκίνης για ηπατίτιδα σε παιδιά: Δεν υπάρχει τρόπος να περιορισθεί η επέκταση

Μαγιορκίνης για ηπατίτιδα σε παιδιά: Δεν υπάρχει τρόπος να περιορισθεί η επέκταση

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά παραθέτει ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητικά δεδομένα για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά παραθέτει ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, μέσω ανάρτησής του στο facebook.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής η εξάπλωση είναι ήδη μεγάλη και δεν υπάρχει τρόπος να περιοριστεί ενώ τονίζει ότι τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί έως τώρα αποτελούν μόνο την κορυφή ενός παγόβουνου.

Αναλυτικά η ανάρτηση του καθηγητή

Σχετικά με το μέγεθος της επιδημίας της ηπατίτιδας στα παιδιά.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι τα παιδιά δεν έχουν μεταξύ τους κάποια άμεση επιδημιολογική σχέση, ενώ κρούσματα έχουν απομονωθεί σε πολλές χώρες. 

Τι συμπεραίνουμε από αυτό;

1) το αίτιο έχει ήδη πολύ μεγάλη εξάπλωση σε πολλές χώρες, δεν υπάρχει τρόπος να περιορισθεί η επέκτασή του καθότι ήδη θα βρίσκεται παντού

2) πρόκειται για σπάνια επιπλοκή μίας ευρύτατα διαδεδομένης νόσου, τα κρούσματα που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου

3) ο αριθμός των νέων διαγνώσεων θα αυξηθεί στις επόμενες ημέρες με καταγραφή ηπιότερων μορφών της νόσου καθότι τώρα υπάρχει εγρήγορση και οι ιατροί ψάχνουν επισταμένα για τις διαγνώσεις. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.

4) ο αριθμός των αναδρομικών διαγνώσεων θα αυξηθεί καθότι θα βρεθούν περιστατικά που δεν είχαν αποδοθεί αρχικά στο συγκεκριμένο αίτιο. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.
Κάποια στοιχεία σχετικά με το πιο πιθανό αίτιο, τον Αδενοϊό 41

Το πιο πιθανό αίτιο μέχρι στιγμής παραμένει ο Αδενοϊός 41, ένας ιός που έχει κυρίως συμπτώματα από το γαστρεντερικό και λιγότερο από το αναπνευστικό. Πρόκειται για παλιό και συχνό παθογόνο, παραθέτω link με δημοσίευση του 1984 που σε μελέτη 1 έτους περίπου το 8% των διαρροϊκών συνδρόμων των βρεφών οφειλόταν στους εντερικούς τύπους 40 και 41:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6092424/

Οι Αδενοϊοί είναι ιοί DNA, είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί και ανθεκτικοί στο περιβάλλον.
Δεν υπάρχει κάποια προληπτική ή ιδιαίτερη συμπτωματική θεραπεία, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών θα περάσουν την ίωση ελαφριά.

Για την ασυνήθιστη αύξηση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας κυρίως από 2 έως 5 ετών, αναφέρθηκε χθες και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι υπάρχουν διάφορες εικασίες σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία αυτής της έξρασης της ασθένειας, αν και όπως φαίνεται οφείλεται σε έναν αδενοϊό, ο οποίος μέχρι πρότινος προκαλούσε ένα κοινό κρυολόγημα. 

«Έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος σε 13 παιδιά στη Σκωτία. Στα 3 από αυτά αποδείχτηκε ότι νοσούν με κορωνοϊό, τα 5 ήταν αρνητικά, τα 2 φαίνεται ότι έπασχαν πριν μερικούς μήνες από κορωνοϊό. Στα 11 που έγιναν ειδικές εξετάσεις για αδενοϊό, τα 5 ήταν θετικά. Ενδεχομένως, αυτός ο αδενοϊός που στο παρελθόν δεν προκαλούσε ηπατίτιδα φαίνεται να είναι ο ένοχος», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς αν υπάρχει συσχέτιση της ηπατίτδας με τον κορωνοϊό, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι υπάρχουν εικασίες ότι η καραντίνα τοποθέτησε τα παιδιά «σε μια γυάλα» με συνέπεια το ανοσοποιητικό τους να μην αναπτυχθεί καλά και ο αδενοϊός να βρει έδαφος να δράσει κατά αυτόν τον τρόπο.

«Το δεύτερο είναι ότι εμμέσως ο κορωνοϊός σε κάποια παιδιά τροποποίησε το ανοσοποιητικό τους με τέτοιο τρόπο ώστε μια επόμενη λοίμωξη από έναν κοινό ιό να προκαλεί αυτά τα αποτελέσματα», πρόσθεσε. 

Αναφερόμενος στα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά, είπε ότι έχουν κόπωση, μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό, να έχουν ικτερική χροιά στα μάτια αλλά και στο δέρμα τους, τα ούρα τους να είναι έντονα χρωματισμένα και τα κόπρανά τους αποχρωματισμένα. «Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γαστρεντερικού, όπως εμετούς, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά», υπογράμμισε. 

Σε ό,τι αφορά στις ηλικίες, οι οποίες πλήττονται, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι έως 16 ετών, αλλά το 80%-90% των περιπτώσεων είναι από 2 έως 5 ετών.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή